Kvinnekroppen
© Getty Images

100 år med kroppsidealer

Fra 1920-tallet androgyne Clara Bow til timeglassfigur på 1960-tallet a la Marylin Monroe. Her er kroppesidealene over et århundre!

1900-tallet: Midje på 47 centimeter

Det krever hard trening og et sunt kosthold for å få en smal midje, men i flere tiår har kvinner tatt en smertefull snarvei for å få den ettertraktede timeglassfiguren. Selv om idealet på 1900-tallet var ekstremt feminint - helst med litt på hoftene, var timeglassfiguren fortsatt noe kvinner flest ønsket. Kvinner presset seg selv og hverandre inn i korsett.

På denne måten kan midjen bli så liten som ca 47 centimeter. Her ser vi skuespilleren Sarah Bernhardt i en kjole med korsett.

Kroppsideal
© costume.dk

1910-tallet: Korsettet blir løsere

Rundt første verdenskrig betydde frigjørelsen av kvinner mer enn bare en ting. De fikk stemmerett i 1915, og på samme tid løsnet de litt for stramme korsettene. Dette skyldes delvis den franske designeren Paul Poirot, som skapte løsere kjoler og dermed også et mer mobilt og avslappet ideal.

Skuespilleren Irene Castle var en av de store stilikonene i perioden. Utseendet var fortsatt feminint og kurvete.

© Costume.dk

1920-tallet: Androgynt utseende

De såkalte flapper-jentene endret det myke idealet drastisk i løpet av 1920-tallet. De frigjorte jentene, som blant annet skuespilleren Clara Bow, røyket, drakk og oppførte seg akkurat slik det passer dem.

Jentene klipte håret kort og danset Charleston i ultrakorte rett opp og ned kjoler, og det gutteaktige utseendet ble enormt populært.

Se også: Her er de fineste bob-frisyrene

© Costume.dk

1930-tallet: Inspirasjon fra Hollywood

Det kurvete utseendet kom gradvis tilbake på 1930-tallet. Den kvinnelige kroppen skulle frem, med fokus på brystene og hoftene.

Hollywood-stjerner som Marlene Dietrich inspirerte kvinner over hele verden med sitt sensuelle utseende og myke, lyse krøller.

© costume.dk

1940-tallet: Maskuline snitt og store skjørt

På 1940-tallet ble kvinnens ideal sterkt påvirket av annen verdenskrig. Den amerikanske kampanjen Rosie the Riverter ble brukt til å overtale de hjemmeværende husmødrene til å ta på på kjeledressen og tre inn i tradisjonelle mannsjobber når mennene var i krig. 'Rosie' ble raskt et ikon, selv om store muskler ikke akkurat var målet med kampanjen.

Det harde, fysiske arbeidet ga kvinnene bredere skuldre, og dette betydde blant annet jakker sydd i herre-inspirerte snitt. I 1947 sørget den franske designeren Christian Dior for å bringe det feminine blikket tilbake til de hardtarbeidende kvinnene. Dior's New Look-kolleksjon lagde sirkelformede skjørt og hadde stort fokus på midje og hofter.

© Costume.dk

1950-tallet: Marilyn Monroe i fokus

Etter krigen kom kvinnene raskt tilbake til grytene, og deres største utfordring var å kombinere rollen som god husmor og attraktiv kone. Marilyn Monroe var den store IT-jenta på 1950-tallet, og kvinnene verden over drømte om en figur som hennes.

Spisse BH'er gjerde barmen kjegleformet, mens stiletthælene understreket de feminine bevegelsene. Blant de yngre jentene var idealet den slankere unge jentekroppen a la Audrey Hepburn.

Se også: Finn frisyren som kler din ansiktsform

© Costume.dk

1960-tallet: Tynn som Twiggy

En tynn jente med kort, lett hår forandret motebildet betydelig på 1960-tallet. Navnet er selvsagt ikonet og fenomenet Twiggy, og med den unge britiske modellen ble startskuddet satt til den åleslanke fasongen som vi fortsatt dyrker i dag - selv om vi nå ser tegn til at idealet skifter.

Joni Mitchell
© Costume.dk

1970-tallet: Au naturale

På 1970-tallet var idealet veldig naturlig. Det var å la håret vokse, kaste BH'en og fokusere på alt annet enn utseende, mote og sminke. Selv om hippiene ikke utgjorde flertallet, smittet fortsatt hippie-moten over på resten av befolkningen. Klærne skulle være løse og komfortable, med store slengbukser, khaki-skjorter og flate sandaler.

Musikeren Joni Mitchell var knapt et stilikon i klassisk forstand da hun gjorde lite med utseendet sitt. Det var av den grunn at hun ble en av ikonene for 1970-tallet.

madonna
© Costume.dk

1980-tallet: Vakker som Madonna

På 1980-tallet ble man ikke lenger påvirket av redskaper som korsettet. Kvinnen hadde selvkontroll og viljestyrke til å trene seg sunn og slank. Madonna var en av de største ikonene på 1980-tallet, men også Hollywood-stjerner som Demi Moore og treningsinstruktør Jane Fonda påvirket det slanke og godt trente idealet på 1980-tallet.

spice girls
© Costume.dk

1990-årene: Girl-power

Girl-power ble det store mantraet på 1990-tallet. Nå skulle kvinnen handle og oppføre seg som hun ville, si sin mening og se ut som hun vil. Kvinnenes ideal på 1990-tallet var i stor grad preget av mangfold. Spice Girls introduserte konseptet, og var selv fem svært forskjellige kvinner. Fra den ultratynne Victoria Beckham og den slanke, velutdannede Melanie C til Geri Halliwell, Mel B og Emma Bunton, med både hofter og bryster, som likevel kledde seg i det ene avslørende antrekket etter det andre.

1990-tallet ble også karakterisert av toppmodeller som Heidi Klum, Elle McPherson, Giselle og Helena Christensen. De var vakre og slanke, men likevel sunne å se på.

Kate Moss representerte en annen stor 1990-look som fortsatte inn i 00-tallet: det ultratynne heroin-chick utseendet.

scarlett johansson
© Costume.dk

2000s: Back to basics

00-tallet var et tiår preget av helse. Trening og mosjon hadde høy prioritet. Detox og raw-food kom på alles lepper, og det samme gjorde blodtype-dietten og andre kurer. Alle skulle se sunne og slanke ut.

I begynnelsen av 00-tallet ville man helst å likne Nicole Richie, Rachel Zoe og Kate Moss. Med økt fokus på helse, ønsket man mot slutten av tiåret å likne populære Scarlett Johansson og Kate Winslet.

beyoncé
© Costume.dk

2010-årene: Helse og velvære

I løpet av de siste tiårene har fokuset vært på et sunt og sterkt sinn, samt en sunn og sterk kropp. Vi ønsker å være slanke, men samtidig se naturlige ut. Det er blitt sagt farvel til størrelse null, og idealet handler ikke lenger bare å se sunn og slank ut, men man skal også være sunn på innsiden.

Yoga, pilates og mindfulness er buzzwords, og idealet er nå den sunne, kvinnelige kroppen som Beyoncé og Kim Kardashian har satt på dagsordenen.