Hermès AW20 backstage
© Hermès AW20 / Anna Stokland

6 merker du har uttalt feil hele livet

Hvordan uttaler du Zara? Og hva med Hermès? Vi har funnet seks merker, som har et ryktet på seg for å være vanskelig å uttale – og du vil i hverfall bli overrasket over uttalen til minst ét av disse merkene.

1. Zara [dzah-dah]
Den spanske highstreet-kjeden Zara har vekket stor uenighet om hvorvidt merket skal uttales med trykk på Za – som i navnet Sara – eller på ra. Det viser seg faktisk at ingen av delene er riktige. En ansatt i butikkjeden kunne i 2016 fortelle på Instagram at merket egentlig skal uttales ‘dzah-dah’ eller ‘tsada’. Dette skyldes at Zara opprinnelig ble grunnlagt i Arteixo, hvor Z’er uttales som en myk th-lyd, mens R’er uttales som D’er.

2. Aesop [ii-sop]
Hudpleie-merket Aesop har blitt kjent over hele verden for deres gode håndsåper i enkel innpakning. Med det som mange ikke vet, er at merket faktisk ikke uttales ‘æsop’, som stavemåten ellers indikerer, men ‘ii-sop’.

Givenchy AW20 backstage
© Givenchy AW20 / Anna Stokland

3. Givenchy [sji-vahn–shee]
Det franske luksusmerket med det ditto franske navn har gjennom tiden skapt forvirring for mange – blant annet den amerikanske kjendisen Whitney Port, som i en episode av 00’er-realityshowet The Hills, ble retter på av en parisisk sjåfør etter å ha uttalt det som ‘ga-VIN-chee’. Nøkkelen til en korrekt uttale av dette navnet, er å uttale G’en mykt, E’en som en A og ‘chy’ som ‘shee’.

4. Hermès [air-mez]
Fransk kan være et vanskelig språk å lære og en av grunnene til dette er bruken av stumme bokstaver – og i dette tilfellet er det H’en som Hermès’ starter på. For å gjøre det hele enda mer forvirrende, vil en S være stum på fransk hvis den er plassert på slutten av et ord – men fordi den siste È’en staves med en accent grave, skal S’en allikevel uttales mykt.

Proenza Schouler AW20 backstage Gigi Hadid
© Proenza Schouler AW20 / Anna Stokland

5. Proenza Schouler [pro-en-za skoo-ler]
Proenza Schouler har blitt uttalt feil i et såpass stort omfang at den ene av designerne bak det amerikanske merket, Jack McCollough, til og med har vurdert å endre på stavemåten fra ‘Schouler’ til ‘Schooler’. Men navnet er fortsatt det samme – og neste gang du nevner det, skal du huske å tenke på uttalen av det amerikanske ordet ‘school’.

6. Ann Demeulemeester [ann de-mule-eh-meester]
Den belgiske designeren Ann Demeulemeester ble på 80-tallet kjent for sine gotiske og bohemske kolleksjoner. I 2013 gikk hun fra stillingen som sjefdesigner hos merket under eget navn og kastet seg istedenfor over keramikk-verdenen, men hennes kronglete etternavn vil neppe bli glemt i moteverdenen. Det viktigste å huske på når du uttaler etternavnet, er at ‘meul’ skal uttales som ‘muldyr’ på engelsk – og så vil resten komme av sig selv.