– Å vinne oppmuntrer oss til å fortsette å bygge en bærekraftig merkevare

Paolina Russo er årets vinner av Zalando Visionary Award!

For første gang lanserer Zalando designkåringen Zalando Visionary Award i samarbeid med Copenhagen Fashion Week. Formålet med kåringen er å anerkjenne fremtidens designere og tilby en plattform for nykommere, der de kan utfolde sine egenskaper, visjoner og kreative ideer.

London-baserte Paolina Russo er den første vinneren av Zalando Visionary Award, som kommer til å presentere kolleksjonen sin under den internasjonale moteuken. Juryen forteller at Paolina Russo kåres som vinner på grunnlag av merkets dedikasjon til kreativitet og nyskapning gjennom kolleksjoner som kombinerer håndverksteknikker med industrialisert produksjon – og som bygger bro mellom gammelt håndverk og ny teknologi.

Kolleksjonen er ung og dynamis - denim går gjennom som en rød tråd gjennom kolleksjonen med klassiske indigo- og tobakkstoner som gjenspeiles i karakteristiske krigerstrikkede bodice-topper og miniskjørt i flekkete jordtoner, som setter Paolina Russo-universet på motekartet. Joggebukser, hettegensere og t-skjorter vises i krittaktig, solbleket pasteller, dekorert med avtrykk av relikvier - eller de blekede minnene de har etterlatt seg. De regnbuefargede stikkegrenserne og halvgjennomsiktige lappekjolene tilføyer det feminine som fullender kolleksjonen.

Fortell oss om merkevaren Paolina Russo – hvordan møttes dere og hvordan har reisen vært ettersom at begge har ulike bakgrunn?

– Jeg, Paolina vokste opp i Canada, mens Lucile på landsbygda i Frankrike, og vi møttes på Central Saint Martins, der Lucile tok en spesialisering i womens wear, og jeg i strikkeplagg. Her lærte vi alt om den kreative prosessen og møtte mange av våre samarbeidspartnere og som vi fortsatt jobber med i dag. Etter studiene delte vi et studio sammen i London, og bestemte oss etterhvert for å slå oss sammen, det var vel i 2021.

Hvordan inspireres dere av hverandres bakgrunn?

– Lucile vokste opp på landsbygda, hvor alt du egentlig kunne gjøre for å fordrive tiden var sport, kunst og håndverk. Vi fant begge fellesskap og en tilhørighet gjennom å lage ting, og det var slik vi innså at håndverk var noe som eksisterte på grunn av fellesskap og går fra generasjon til generasjon. Begge mine bestemødre jobbet i klesfabrikker da de immigrerte til Canada, som skreddere og heklere. De snakket ikke engelsk, men de var i stand til å kommunisere gjennom det de kreerte. Denne følelsen av fellesskap har hatt en stor innflytelse på oss begge.

Dere snakker om å modernisere tradisjonelt håndverk gjennom teknologiske prosesser – fortell litt mer om det?

– Som et merke med fokus på strikkeplagg og fascinasjon for tradisjonelt håndverk, eksperimenterer vi kontinuerlig rundt de mange mulighetene innen strikking. Vårt mål er å skape en moderne kontekst for håndverk gjennom å utvikle måter for teknologi til å presse tradisjonelt håndverk, eller omvendt. Ved å gjøre det kan vi utvikle produkter som kombinerer håndverksteknikker med industrialisert produksjon for å flytte grensene for designene våre, forteller Paolina.

– Strikken med vår signatur er et godt eksempel - materialet har en optisk effekt, der grafikken beveger seg med brukeren, som en strikkeversjonen av en linseformet effekt. Alt fra høstkolleksjonen er utviklet i Storbritannia: alt fra ullgarnet ble hentet, spunnet og strikket, til det ble håndfarget med naturlige fargestoffer laget av steiner, krydder og blomster - alt er et resultat av et samarbeid mellom håndverkere og teknologi.

– Vi er inspirert av materialer som har en sterk sans for arv som ull og bomull. Begge har blitt brukt i tusenvis av år og har en eldgammel kvalitet ved seg som har blitt utviklet på utallige mange måter. Vi kombinerer tradisjonelle ullkabelstrikkede sømmer med former som minner om futuristisk rustning for å lage plagg som endrer oppfatningen av hva tradisjonell strikk kan være.

Hva synes dere om å ha vunnet Zalando Visionary Award?
– Vi er virkelig begeistret for å motta Zalando Visionary Award. Å møte de høye standardene til en pris som denne bringer oss nærmere målet vårt, modernisering av håndverk og nytenkning av tradisjonelle teknikker gjennom innovasjon og ansvarlige kolleksjoner. Å vinne oppmuntrer oss til å fortsette å bygge en bærekraftig merkevare og motivere til å finne en alternativ måte å jobbe på.

Hvor henter dere inspirasjon til den siste kolleksjonen fra?
– Som alltid er kolleksjonene våre en sammenfletting av våre eskapistiske tenåringsfantasier og ånden av nostalgiske referanser fra oppveksten vår. Denne sesongen blander vi Paolina Russo-sportskodene med folkloristiske fantasier fra steinsirkler. Fargene i samlingen trekker paralleller mellom fortauskritttegninger og eldgamle steinutskjæringer, noe som resulterer i en interessant fargemiks.

Hva betyr det for deg å være en endringsskaper i moteindustrien?
– Vi tror det er en betegnelse og en bekreftelse på å være på rett vei. Innovasjon og nyhet kan ikke eksistere uten å bevege seg mot strømmen.

Hvem er visjonærene innen mote som har inspirert deg gjennom årene?
– Rei Kawakubo og Miuccia Prada. Rei - for hennes unike visjon og de mange designere hun har løftet gjennom karrieren, samt hennes innvirkning på kultur og design. Og Miuccia - for hennes utrolige styrke, intelligens og kreativitet som hun kommuniserer gjennom alt hun gjør.

Hva er det neste for Paolina Russo?
– Vi ønsker å inspirere andre. Vi ønsker å inspirere folk til å skape og bli styrket av deres praksis, samt gi folk mulighet til å uttrykke seg.