Som kvinner er vi innforstått med at høye hæler ikke bare passer til absolutt alle festantrekk, men også gir en bedre holdning, men også vonde føtter, gnagsår og vannblemmer. Jo tynnere skohælen er, jo større påkjenning er det for kroppen din.
Før du svir av et par tusenlapper på nye festsko, er det viktig å tenke på et par ting. Vi har vært i kontakt med Kristine Berg Marhaug, fysioterapaut ved Löplabbet i Oslo Sentrum. Hun har lenge jobbet med pasienter som har fått plager etter å ha gått i høye hæler over en lang periode.
– Det er viktig å se på hælen før du velger den ultimate festskoen. Dersom hælen peker innover under skoen, og du får en liten understøttelsesflate, vil du få dårligere balanse enn om hælen gikk rett ned eller litt bakover, sier hun og fortsetter;
– Tykkelsen på hælen er med på å avgjøre balansen. Jo tykkere hælen er, jo bedre balanse får du. Så hvis du som regel sliter med å holde deg på hælene utover kvelden, bør du gå for en tykkere hæl neste gang du er i skobutikken, eventuelt en kilehæl. Kilehæler krever mindre av leggmusklene dine, siden de er mer stabile og har en større flate til å absorbere trykk og fordele vekten din.
– Det er også viktig å huske på at jo høyere avstand eller forskjell det er mellom forfot og hæl, jo større vil trykket på foten bli. Om man går for pensko med hæl, og som også har tykkelse på sålen foran ved tuppen (evt platåsko), vil trykket bli jevnere.
Altså blir kroppsvekten forskjøvet fremover når du går i høye hæler - noe som gjør at du flytter all vekta på den fremste delen av foten. Dette kan over lang tid føre til ryggplager og slitasjeskader.
Når føttene begynner å skrike etter bakkekontakt, og du ikke har anledning til å sparke dem av, finnes det heldigvis noen smarte råd som kan redde festkvelden.
– Høye hæler og trange sko vil føre til nedsatt sirkulasjon i føttene. Dette kan resultere i at føttene blir hovne og vonde. Derfor er det viktig å bevege på anklene, krølle og strekke tærne hver gang man har mulighet, som for eksempel ved middagsbordet. Noen kjappe tåhev kan også funke for å få tilbake sirkulasjonen. Dersom skoene føles veldig harde å tråkke i, finnes det små innleggsputer som demper på trykket. De er alltid smarte å ha med i vesken.
Pass deg for belastningsskadene
– Over tid kan du få slitasje i enkelte ledd. Dersom skoene også er smale foran, vil stortåen presses inn mot de andre tærne. Etter en stund kan du utvikle 'hallux valgus' som er en skjev stortå. Det er ikke uvanlig at knoken på yttersiden av stortåen vokser, og blir øm. Noen kan få tværrplattfot, hard hud og liktorn på grunn av mye press på forfoten. Dersom hælen på skoen er meget høy, vil baksiden av ankelen bli presset sammen, og belastes. I enkelte tilfeller kan dette føre til slitasje, og varige skader.
Kristine råder om å ikke bruke sko som er for små, da det kan forkorte senen som går under foten. Husk også at jo sjeldnere du bruker høye hæler, og jo høyere de er, jo mer vondt kommer du til å ha dagen etterpå.
Her er et par smarte triks:
Ha festskoene med deg i en pose eller i veska, og ta de på når du kommer frem.
Ta av deg skoene hver gang du har mulighet, som for eksempel under middagen.
Ha alltid et plaster liggende i veska, i tilfelle du skulle få gnagsår av de nye skoene.
Bruk sokker eller strømpebukse i materialer som bomull eller ull. Nylonstrømpene kan lage friksjon mot skoene og inn mot huden, som kan føre til gnagsår.
Bruk gjerne skoene hjemme før den store kvelden, slik at skoen tilpasser seg foten på forhånd.
Hvis skoene føles for trange, og du absolutt ikke har noen andre du kan bruke er et smart tips å putte vått avispapir i skinnskoene, og la det virke til papiret og skoen har tørket.
Her er tre skofavoritter i butikk nå: