© Craig McDean for Louis Vuitton /Louis Vuitton

Grace + Nicolas = Mjau!

Den legendariske Vogue-stylisten Grace Coddington har gått sammen med Louis Vuittons sjefdesigner Nicolas Ghesquiére og designet en Catogram-kolleksjon. Vi tok en prat med katteelskeren Grace.

Du har kjent Nicolas Ghesquière i mange år: hvordan møttes dere og hvordan ble dere venner?

– Jeg traff han første gang i 2000 på et fotoopptak for amerikanske Vogue med Steven Meisel. Vi skulle forevige en gjeng med unge designere, og på en eller annen måte skilte han seg veldig ut. Da vi senere gjorde en moteserie inspirert av Alice in Wonderland med Annie Leibovitz hadde jeg et desperat ønske om å inkludere ham, noe som førte til at han designet en egen kjole spesielt til moteserien. Etter det ble vi nære venner.

Hva er det du beundrer ved han?

– At han aldri følger en eneste trend; han er alltid med på å drive moten fremover. Han er modig og tar alltid store sjanser med sin design, men han fremstår alltid som sterk og overbevisende.

Hvordan vil du beskrive hans Louis Vuitton-kvinne?

– Det er en meget bestemt type kvinne: en kvinne som startet hos Balenciaga (hvor han var sjefdesigner før, red. anm.) og som fremstår enda mer definert nå. Du ser det på typen kjendiser han har på første rad når han viser kolleksjonene sine; som regel er dette mennesker som er alt for pyntet, du vet de er betalt en millioner kroner for å sitte der, men de ser bare ikke komfortable ut. Sånn er det ikke med hans kvinner, de skiller seg alltid ut. På årets Met Gala var det hans lille gruppe med kvinner som fremsto som de mest elegante og originale. Og det var festen deres du fikk lyst til å være en del av.

Grace Coddington og Nicolas Ghesquiére

Grace Coddington er en av verdens mest legendariske moteredaktører med lang fartstid i Vogue. Nå har hun designet en kolleksjon med sin gode venn Nicolas Ghesquiére for Louis Vuitton.

© Craig McDean for Louis Vuitton

Hva med hunden til Nicoals, Leon, liker du han?

– Vel, jeg møtte han jo første gang allerede da han var en liten valp – da han var vimsete og skumpet borti ting, og jeg likte han veldig godt. Det var for øvrig vanskelig å tegne han, fordi han er helt svart og bare forsvant inn i monogrammet. Vi måtte jobbe med å gjøre han skinnende slik at han sto ut fra det matte. Hunder oppfører seg jo mer som katter når de er valper, så jeg tegnet Leon slik han var som valp.

At dyrene var en tydelig inspirasjonskilde for kolleksjonen er innlysende. Hva med selve motehuset Louis Vuitton, på hvilken måte inspirerte det deg?

– Jeg må si at jeg synes den reisende utstillingen av kofferter var helt fantastisk. Det er fascinerende å se alle de forskjellige formene og størrelsene på alt, hva de er laget for å romme og hvordan de spesialtilpasser produktene etter enkelte kunders behov. Louis Vuitton er et eksepsjonelt motehus med eksepsjonell kvalitet på alt de gjør og med en helt eksepsjonell historie. Jeg elsker hvordan de gjør store samarbeid – og at de har humor. Samarbeidet med Wes Anderson for The Darjeeling Limited Luggage, for eksempel, var veldig morsomt.

Kolleksjonen inneholder både vesker, tilbehør og klær. Hvordan gikk du frem?

– Jeg tenkte på meg selv og hva jeg ville hatt hvis jeg var kunden. For eksempel trenger jeg en paraply i tilfelle det begynner å regne cats and dogs…. Jeg var også giret på å få meg et teppe med et bilde av katten min, Blanket, på. Jeg lagde til og med en koffert, en myk koffert, som alle klarer å løfte – og siden jeg elsker å tegne, er det små vesker inni med plass til fargestifter og ark. Alt sammen henger i grunn sammen med de tingene jeg liker å gjøre når jeg drar på piknik. Her finnes det duk, noen små stoler og en pysj til å ha på seg, slik at jeg ville følt meg komfortabel.

Les også: Slik velger du riktig parfyme