© Jonathan Vivaas Kise

Her er de nominerte til Jenteprisen 2019

Vinneren av Jenteprisen 2019 skal snart kåres, og i år er det opp i mot 70 nominerte. Det enorme engasjementet viser at det finnes et ønske og behov for å sette jenters rettigheter og likestilling på dagsorden.

For tredje år på rad inngår vi et viktig samarbeid med Plan Internasjonal Norge. På FNs jentedag 11. oktober skal vi hylle de som gjør en ekstra innsats for jenters rettigheter. Prisens formål er å løfte frem en enkeltperson, organisasjon, bedrift eller andre i Norge som har gjort ekstra innsats for å stoppe diskriminering av jenter - enten i Norge eller ute i verden.

– Jenters rettigheter er blitt en hjertesak for Costume, og det er en glede for oss å være samarbeidspartner med Plan om utdelingen av Jenteprisen, sier sjefredaktør Kine B. Hartz.

Blant årets nominerte finner vi flere sterke kvinnelige rollemodeller som skuespiller og samfunnsdebattant Ulrikke Falch, Tale Maria Krohn Engvik - også kjent som «Helsesista», komiker og samfunnsdebattant Sigrid Bonde Tusvik og «de skamløse jentene» Amina Bile, Sofia Srour og Nancy Herz, for å nevne noen.

Både Ulrikke Falch og «de skamløse jentene» er enige i at kampen for jenters rettigheter fortsatt er svært aktuell:

– Selv om vi befinner oss på et sted i vesten hvor jenter i mye større grad er frigjort enn kvinner fra utviklingsland, er vi ikke fri før alle er fri. Jeg kjemper en kamp på tvers av landegrenser og ønsker å gjøre verden litt enklere for de som kommer etter meg, sier Ulrikke.

– Det er dessverre slik at vi fortsatt må formidle at kvinners rettigheter er helt grunnleggende menneskerettigheter, også i Norge, kommenterer «de skamløse jentene».

– Hver gang vi får en melding fra en jente som sier «fordi du tør, så tør jeg», vet vi at kampen er verdt å ta, sier jentene.

I fjor var det Mia Landsem (21) som stakk av med seieren for sitt arbeid med å stoppe ulovlig deling av private bilder på nett.

– Det betyr mye for meg å få en slik pris, men det betyr mest for saken. Over 90 prosent av ofrene for spredning av nakenbilder på nett er kvinner. Det er en ukultur blant gutta, og det er viktig å endre holdningene til de som synes dette er greit, sa prisvinneren sist år.

Prisutdeling på jentedagen 11. oktober

  1. oktober kåres vinneren, og i år holdes prisutdelingen på Parkteateret i Oslo. Programmet for kvelden er spekket med kreativt, faglig og musikalsk innhold, og vil bli en hyllest til alle de som gjør en ekstra innsats for jenters rettigheter og likestilling. Vinneren vil bli kåret av en uavhengig jury.

-Vi er imponert over det massive arbeidet både organisasjoner og enkeltpersoner legger ned for at jenter i Norge og resten av verden skal være likestilte, trygge og frie, og vi gleder oss til å feire denne innsatsen på jentedagen 11. oktober, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

De nominerte til Jenteprisen 2019

© Jonathan Vivaas Kise

Ulrikke Falch

Ulrikke er en skuespiller, forfatter, samfunnsdebattant og programleder fra Oslo. Ulrikke er kanskje mest kjent for rollen som Vilde i NRK-serien Skam, men har i tillegg fått mye oppmerksomhet rundt sitt engasjement for likestilling. Hun har vært åpen om egen spiseforstyrrelse, og har et sterkt ønske om å bryte med idealer for hvordan jenter skal oppføre seg og fjerne stigmaet rundt ordet feminist.

Ulrikke er aktuell med NRK-serien “F-ordet” hvor hun som programleder prøver å overbevise en videregående skole om at alle bør være feminister.

– Min hjertesak er å utfordre kjønnsnormer og hvordan jeg mener de begrenser alle menneskers uttrykk for seg selv. At vi fortsatt har ekstremt tradisjonelle ideer om hva en mann og kvinne er, tror jeg er med på å bidra til dårligere psykisk helse blant unge, og ved å bevisstgjøre ungdom om kjønnsnormer, ønsker jeg å bidra til større frihet for å være seg selv.

De skamløse jentene, Amina Bile, Sofia Srour og Nancy Herz

Amina Bile: Feminist, samfunnsdebattant, tidligere leder i Telemark Sosialistisk Ungdom og skribent.

Sofia Srour: Studerer rettsvitenskap i Oslo, er samfunnsdebattant og blogger/skribent. Hun engasjerer seg spesielt for minoriteter, kvinnerettigheter og feminisme.

Nancy Herz: Spaltist, aktivist og student, samt styremedlem i Amnesty Norge. Hun engasjerer seg spesielt for ytringsfrihet, styrking av minoriteters rettigheter og feminisme.

“De Skamløse Jentene” er en gruppe kvinner som tør å stå opp mot uretten i egne miljøer, som tør å utfordre og som sier fra om at de ikke eier skammen andre prøver å påføre dem. De har deltatt i debatter, møtt politikere, reist rundt og holdt foredrag, samarbeidet med organisasjoner og arrangert Skamløs dag på Stortinget og snakket med jenter som kjenner sosial kontroll på kroppen.

– Vår hjertesak er å stå opp imot sosial kontroll og æreskultur, og å formidle til unge jenter at de ikke må eie den skammen andre prøver å påføre dem. Nøkkelordet i vår kamp er frihet, og at frihet er for alle: uavhengig av hvilket kjønn de har, hvem de er glad i og hvor foreldrene deres kommer fra. Vår kamp er først og fremst en opplysningskamp, hvor vi informerer unge selv og samfunnet rundt dem om hva som er sosial kontroll og dermed også bidrar til kartleggingen av omfanget.

  1. Iselin Guttormesen 2. Iman Meskini 3. Dronning Sonja 4. Frida Pannberg 5. Eva Rose Furmyr 6. Haboon Hashi 7. Christina Fraas 8. Christine Jentoft 9. Henriette Bjørge
© Astrid Hexeberg // Renate Thorseth, Costume // Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

Iselin Guttormsen - Sexologstudent og blogger

Sexologstudent Iselin Guttormsen har gjennom bloggen sin, Instagram og NRK-serien Mammasjokket jobbet for å skape åpenhet rundt det å være kvinne og mamma i dagens samfunn. Hun tar opp temaer som likestilling og tar oppgjør med at jenter helt fra barns alder blir fortalt at man må oppføre seg på en bestemt måte for å passe inn i stereotypien “jentete”.
– Min hjertesak er samfunnets ubevisste syn på kvinnen og hvordan pornoen er med på å påvirke dette.

Iman Meskini - Skuespiller

Iman er skuespiller og kjent for rollen som Sana Bakkoush i dramaserien “Skam” som ble sendt av NRK.Iman har både gjennom Skam-serien og sine sosiale medier-kanaler jobbet for å bekjempe religiøse stereotypier og fremmedfrykt, samt for å vise at jenter, uansett religion, hudfarge eller alder står sterkere sammen.

Dronning Sonja

Har engasjert seg for minoritetskvinner og hvordan hverdagen deres i Norge er. Hun understreker viktigheten av at minoritetskvinner får mulighet til å bruke sin egen stemme.

Frida Pannberg - Forfatter og influencer

Frida Pannberg fra Lillestrøm er makeupartist og forfatter av boken “17 og ufiltrert” der hun deler sine innerste tanker om det å være tenåring og ikke helt vite hvem man er og hva man skal enda. Frida er også foredragsholder og leder i AUFs lokallag i Lillestrøm, og har reist rundt på ungdom- og videregående skoler for å snakke om “generasjon prestasjon”.

– Jeg tror at likestilling, rettferdighet og psykisk helse henger godt sammen. Likestilling mellom alle kjønn, ikke bare begge.

Eva Rose Furmyr - Fødselsfotograf

Eva Rose er fødselsfotograf og jobber for å normalisere og ufarliggjøre fødsler, i tillegg engasjerer hun seg for å bedre fødetilbudet i Norge. Til nå har hun fotografert mer enn 170 fødsler, laget dokumentarserie, skrevet bok og spredt kunnskap, trygghet og glede for nybakte eller snart nybakte foreldre i Norge og i verden.

Haboon Hashi - Forfatter og rådgiver i Minotenk

Haboon Hashi er forfatter og rådgiver hos Minotenk, en tenketank som jobber med problemstillinger knyttet innvandring og folk med minoritetsbakgrunn. I 2019 gav hun ut boka "En vei ut?" som handler om temaer knyttet til sosial kontroll og jenters rett til å bestemme over eget liv.

– Jeg brenner for mye forskjellig. Alt fra representasjon for minoriteter til kvinners rett til frihet. Jeg er spesielt opptatt av krysningen mellom disse da jeg mener at minoritetskvinner ofte blir bedt om å velge mellom deres kvinnelige og etniske identiteter.

Christina Fraas - Influencer og samfunnsdebattant

  1. mai i år publiserte Christina, kjent som Kirsebærhagen,et innlegg på Facebookmed et bilde av seg selv iført blodig truse og strikkepinner i hånden, samt en beskjed til alle norske kvinner om at regjeringen nå skulle ha en høring om en innstramming av abortloven. Lovforslaget, som i dag er vedtatt, handler om å fjerne muligheten til selvbestemt fosterreduksjon, både før og etter 12 uker. Nå må slike saker tas opp med nemnd.

-Min hjertesak er retten til å bestemme over egen kropp. Det er for meg helt sjokkerende og deprimerende å se at vi i 2019 opplever at alt fra mannen i gata til mektige politikere ønsker å stramme inn abortloven. Kvinner må få lov til å eie sin egen kropp, helse og fremtid. Jeg er helt sikker på at vi aldri ville hatt de samme diskusjonene om det var menn som var gravide.

Christine Marie Jentoft - Blogger og samfunnsdebattant

Christine levde som mann i litt over 20 år før hun bestemt seg for å leve som kvinne. Hun engasjerer seg for transpersoners rettigheter og er spesielt opptatt av at kjønn ikke skal defineres ut fra hvilket underliv en har.

– [...] jenter blir fremdeles utsatt for trakassering, hets, diskriminering og vold utelukkende fordi de er jenter. Sannsynligheten for dette øker om disse jentene i tillegg er lesbiske, transkjønnede, for maskuline, for feminine, har en annen hudfarge enn hvit, har funksjonsnedsettelser eller på en annen måte er mindre privilegerte.

Henriette Bjørge - Eventyrer

Henriette engasjerer seg i kampen mot vold mot kvinner i Pakistan, og har vært med å skape kampanjer som for eksempel #BeatMe. I 2012 startet Henriette en skiskole for jenter i Afghanistan, som både bidrar med nye rollemodeller og muligheter for jenter. Hun er stor tilhenger av å bruke sport som verktøy for å bygge selvtillit, ferdigheter, samhold og lederegenskaper. I 2017 deltok to av jentene på det første pakistanske FIS-rennet noensinne.

– Jeg ønsker å vise gjennom min innsats i Afghanistan og Pakistan at verdien av sport for jenter og kvinner i utviklingsland er sterkt undervudert, og at dette er noe både stater, FN og utviklingsbransjen burde fokusere mer på.

På bildet over: 1. Ane Hedvig Heidrunnsdotter 2. Aisha Bigset 3. Benedicte Isabell Haugaard 4. Angelica Kjos 5. Celine Moe 6. Berit Ås 7. Carina Elisabeth Carlsen 8. Cecilia Dinardi 9. Cecilia Riis Kjeldsen

© Astrid Hexeberg //

Ane Hedvig Heidrunnsdotter Løvold - Grunnlegger av Fittefabrikken

Ane Hedvig er rådgiver hos Likestillingssenteret, driver Instagramkontoen Fittefabrikken og lager smykker, øredobber og kjøleskapsmagneter i form av små dekorative vulvaer i ulike farger, størrelser og form. Ane Hedvig ønsker å fjerne stigma rundt ordet ʺfitteʺ og jobber for å minimere skammen rundt eget kjønnsorgan.

– Min hjertesak er fittesak. Mange jenter er usikre på om fitta deres ser normal ut, og altfor mange legger seg under kniven for å fikse på den. Jeg ønsker å vise at det ikke finnes noen normal fitte, og at alle fitter er super vakre i sitt naturlige og unike uttrykk.

Aisha Bigset - Kvinneforkjemper og grunnlegger av AMM

AishaAisha er født i Burundi og flyttet til Norge sammen med familien sin da hun var 13 år. Etter å ha besøkt fødelandet igjen og sett hvordan situasjonen for kvinner som har menstruasjonen er der, startet hun AMM: en organisasjon som produserer og deler ut tøybind i Burundi, et alternativ til svamper og skitne tøystykker som kan føre til infeksjoner. I tillegg til utdeling av tøybind holder Aisha informasjonskurs om menstruasjon og hygiene for jenter og mødre i Burundi.

-Jeg var i Burundi for fem år siden og fikk innblikk i kvinnesistuasjon og så hvordan de hadde det. Min hjertesak er å hjelpe kvinner i Burundi til en bedre fremtid.

Benedicte Isabell Haugaard - Journalist

Benedicte Haugaard er en journalist, blogger og influencer som i august 2018 ble utsatt for et overgrep av en nabo på åpen gate i eget nabolag. Etter å ha blitt behandlet dårlig av både politi og rettssystem etter hendelsen tok hun opp kampen mot urettferdighet for overgrepsutsatte kvinner på nett under hashtaggen #ViNekter.

– Overgrepsutsatte skal føle at de blir ivaretatt, beskyttet og tatt på alvor av politiet og rettssystemet. Å anmelde et overgrep skal føles riktig, ikke skummelt. NEI til henleggelser - JA til bedre etterforskning, flere tiltaler og strengere straffer.

Angelica Kjos - samfunnsdebattant

Angelica er flyktning fra Irak. Allerede som 4-åring ble hun utsatt for vold, overgrep og tortur av et familiemedlem, og da hun var 9 år ble hun solgt til menn. Hun levde 11 år som narkoman etter å ha blitt introdusert for narkotika av et familiemedlem. I dag jobber hun som Norges første erfaringskonsulent i barnevernet. Hun er forfatter, foredragsholder og veileder for barneombudet innen vold og overgrep.

– En av mine mange hjertesaker er å få innført helkroppsundersøkelse for alle barn, særlig jentebarna i Norge. For å kunne avdekke kjønnslemlestelse, vold og seksuelle overgrep så tidlig som mulig.

Celine Marie Moe - Jobber for likestilling i arbeidslivet

Da Celine, Brand Manager i CHOOOSE, opplevde diskriminering i rekrutteringsprosessen med Manpower på bakgrunn av at hun er mor, skrev hun en kronikk i Dagens Næringsliv. I kronikken skriver hun at intervjueren spurte om hun trengte spesialtilpassing siden hun har barn - for henting i barnehagen og liknende. Celine mener at både bedrifter og hodejegere har et særlig ansvar for å rekruttere kvinner til lederroller for at norsk arbeidsliv skal bli mer likestilt. Kronikken fikk mye engasjement.

– Mine tre hjertesaker som jeg brenner aller mest for og som skaper ekstra hjertedunk er å finne løsninger for å bekjempe klimaendringer, sikre menneskerettigheter og å fremme likestilling - spesielt i land som trenger det aller mest. Jeg mener disse tre sakene henger tett sammen.

Berit Ås - politiker og feminist

Berit Ås er aksjonist, politiker, feminist, forfatter og professor i sosialpsykologi. Hun har engasjert seg for kvinner og jenters rettigheter gjennom mange tiår blant annet gjennom å sette fokus på maktbalansen i samfunnet, likelønn, like muligheter for kvinner og menn og bruken av hersketeknikker.

Carina Elisabeth Carlsen - Burlesque-artist, kroppsaktivitet og foredragsholder

Kjemper for å endre folks holdninger til kropp, gi plass til alle uansett størrelse og fasong.

– Min hjertesak er å redusere kroppspress. Jeg puster saken! Jeg har vært engasjert i dette siden jeg var femten, da jeg fikk spiseforstyrrelse og begynte å skjønne at verden anså meg som mindre verdt fordi jeg var tjukk. Med årene har jeg samlet kunnskap om hvordan vi ser på kropp i dagens samfunn og mener selv jeg kjemper en kamp for inkludering av oss alle - uavhengig av alder og fasong.

Cecilia Dinardi - flyktning og advokat

Barneadvokat Cecilia Dinardi har i mange år hatt et stort privat og yrkesmessig engasjement for jenters rettigheter, og har barnerett som spesialområde. Cecilia kom til Norge fra Chile som flyktning da hun var 12 år, og har vært åpen om seksuelle overgrep hun ble utsatt for mens hun bodde på asylmottak. Hun har gitt et ansikt til barn som opplever overgrep, som er viktig for å få til politisk endring og av stor betydning for andre barn som opplever det samme.

Cecilia Riis Kjeldsen - Fotograf

Cecilia er fotograf og opptatt av å fange temaer som identitet, relasjoner og indre samtaler i bildene sine. Cecilia har interesse for menneskesinnet og hvordan det påvirkes av samfunnet vi lever i. Hun har stilt ut bildene side ved en rekke utstillinger, for eksempel Preus Museum og Frogner House Apartments i Oslo.

– Jeg tror sterkt på normalisering og åpenhet, samt har jeg et ønske å presentere mangfold, gjennom utseende og historier. Her mener jeg fotografiet har stor makt og har derfor blitt et talerør jeg anvender for å belyse tematikk som feminisme, sårbarhet, kroppspositivisme og psykisk helse, samt en egen space for kommunikasjon og bearbeiding.

  1. Martine Halvorsen 2. Martine Uzia Rashid Jonathan 3. Linn Isabel Eielsen 4. Kristin Solberg 5. Laial Janet Ayoub 6. Kristina Quintano 7. Ingeborg-nettverket 8. Karen Dolva

Martine Halvorsen - Blogger og influencer

Martine bruker sin stemme som influencer til å ta opp temaer som jenters rettigheter og urettferdighet. Temaer hun snakker åpent om blant annet kroppspress og drikkepress blant unge.

– Vi jenter skal ikke være redde, vi skal ikke skamme oss og vi skal ikke gjemme oss. Per dags dato har vi enda en lang vei å gå, og jeg, sammen med mange andre sterke kvinner er villige til å ta den kampen. Og vi trenger at den kampen tas. Hver eneste dag.

Martine Uzia Jonathan - Helsefagarbeider

Martine har et engasjement for at jenter i Kongo skal gå på skole og fullføre skolegang, og jobber for å bryte tabuet rundt menstruasjonen blant jentene i Kongo. Martine var nylig i Kongo der hun underviste og informerte om viktigheten av hygiene og renhold, bruk av bind og hvordan man kan sy egne tøybind.

Linn Isabel Eielsen - Tegneserieskaper

Linn Isabel står bak tegneserien L-innsikt i Aftenposten Si ;D og Haugesund Avis. Med både humor og alvor beskriver Linn Isabel hvordan det er å være tenåring i dagens samfunn. Hun er politisk og samfunnsengasjert og er opptatt av psykisk helse, kroppspress og ensomhet. Linn Isabel er et forbilde for mange jenter som vil satse freelance og med kreativt arbeid.

Kristin Solberg - Journalist

Kristin er NRK-korrespondent for Midtøsten, og forfatter, med base i Beirut. Mye av hennes journalistiske arbeid handler om å fremhever kvinnenes og jentenes rettigheter eller mangel på rettigheter i krig og på flukt.

Hun har utgitt flere bøker fra sine opphold i Afghanistan. Sist i rekken var Jordmødrene i Afghanistan fra 2016. I boken følger Kristin doktor Khadija og hennes elever i to turbulente år av deres liv og gir et sjeldent bilde av mennesker klemt mellom alle sider i en krig - i det som regnes som verdens verste land å leve i for kvinner.

Laial Janet Ayoub - Samfunnsdebattant og grunnlegger av NOK

Laial arbeider for minoritetskvinner som er utsatt for sosial kontroll og vold i nære relasjoner. Dette gjør hun gjennom den frivillig organisasjonen NOK som hun startet i 2017, hvor formålet er å informere kvinner om deres rettigheter i Norge og å bistå med informasjon om det norske helse- og rettssystemet. Dette er tredje året på rad at Laial blir nominert til Jenteprisen.

– Min hjertesak er rett og slett at alle jenter og kvinner skal finne styrken i seg selv. Alle kvinner bør vite hva de har rett og krav på dersom de føler seg utsatt for ulike typer vold, og det skal være enkelt å oppsøke hjelp, og å få det. Ingen skal gå med uvitenhet eller en følelse av skam.

Kristina Quintano - Journalist

Kristina Quintano har dokumentert fra flyktningkrisen i Middelhavet i over ti år, og det er femten år siden den første båten med livredde flyktninger fra Libya havnet rett på stranden i hennes egen lille fiskelandsby på Malta. Hun har selv gått, og dokumentert, deler av fluktruten, sammen med familier på flukt og bistått på øyene Malta, Lesvos, Samos, Kos, Kios, Lampedusa og Sicilia i lange perioder av gangen. Hele veien har hun samlet, intervjuet og dokumentert historiene ingen vil høre om.

Ingeborg-nettverket

Ingeborg-nettverket ble startet i 2016 som et svar på behovet for kjønnsbalanse i rørbransjen og et ønske om en arena for å fronte rollemodeller og normalisere kvinners plass rørbransjen. I dag er kvinneandelen i rørbransjen i Norge kun 2%, men målet er 20% innen 2025. Nettverket hadde 550 medlemmer i 2018.

– Vår hjertesak er å normalisere kvinners plass i rør- og byggebransjen slik at alle kvinner får de samme mulighetene som enhver mann til å gjøre karriere på alle nivå i bransjen, fra fagarbeidere til toppsjefer.

Karen Dolva - Administrerende direktør og medgründer av No Isolation

Karen Dolva er en av Norges fremste forkjempere for likestilling innen teknologi, og en fantastisk rollemodell for unge jenter. Karen er administrerende direktør og medgründer av No Isolation, et selskap som utvikler teknologiløsninger for grupper som lever i ensomhet eller sosial isolasjon. Målet deres er å gjøre inkludering lettere, til tross for fysiske eller mentale utfordringer.

– Jeg har lyst til å leve i en verden der alle føler seg som en del av helheten, det må være takhøyde og rom. Inkludering må bli enklere på alle akser.

  1. Nassima Dzair 2. Leila Rossow og Dora Pony Loro fra Papillon Bergen 3. Patricia Kaatee 4. Sigrid Bonde Tusvik 5. Sofie Frøysaa 6. Shabana Rehman Gaarder, Rania Jalal Al-Nahi og Azra Gilani fra Født Fri 5. 7. Sofie Frost
© Cecilie Bannow

Nassima Dzair - Gründer

Nassima er grunnlegger og sjef for InterBridge, et selskap som kurser ungdom mellom 12 og 18 år i å bli endringsagenter. Endringsagenter er i følge Nassima løsningsorienterte brobyggere som tar sosialt ansvar i lokalmiljøet med et globalt perspektiv. Nassima ser potensiale hos jenter, og heier dem frem gjennom InterBridge som skaper tilhørighet og mestring, øker kunnskap, og støtter jentene underveis.

Papillon Bergen, Leila Rossow og Arsiema Zerai Medhanie

Papillon (:Sommerfugl) er en møteplass for jenter i Bergen som jobber med å skape sosial integrering gjennom sang, dans, håndarbeid, arbeidstrening og nettverksbygging i trygge og hyggelige omgivelser. Hvert år besøker omlag 400 ungdommer Papillon. Det er flest innvandrerjenter som går på ungdomsskolen eller er engasjert i introduksjonsprogrammer som benytter seg av møteplassen. Her blir jentene oppfordret til å drøfte ulike dagligdagse problemer, dele kunnskap og støtte til andre i samme situasjon.

Patricia Kaatee - Politisk rådgiver

Patricia er politisk rådgiver i Amnesty International, og har jobbet iherdig i mange år for jenter og kvinners rettigheter i Norge og internasjonalt. Hun har de siste årene vært særlig opptatt av voldtektsutsatte og sexarbeideres rettigheter. Hun er en ekte feminist som brenner for det hun jobber med.

Sigrid Bonde Tusvik - Komiker og samfunnsdebattant

Sigrid er en komiker og samfunnsdebattant som bruker sin påvirkningskraft og nettverk til å stå opp for kvinner og kvinners rettigheter til å bestemme over sin egen kropp. Hun driver podcasten https://www.tusvikogtonne.no/ - en av landets mest populære podcaster med 200 000 ukentlige nedlastinger. I podcasten tar hun et oppgjør med kvinners likestillingsproblemer. Det gjør hun også fast i Dagsavisen. I tillegg holder hun appeller, skriver kronikker og deltar i demonstrasjoner om alt fra #meetoo til abort og kjønnsdiskriminering i humor-Norge.

Sofie Frøysaa - Komiker og samfunnsdebattant

Sofie Frøysaa er komiker, foredragsholder, samfunnsdebattant og forfatter. I 2018 gav hun ut boka “Jenteloven - feministisk førstehjelp” sammen med Ulrikke Falch. Sofie er kjent for å blande humor og alvor i det hun gjør, og er en tydelig stemme for kvinners rettigheter.

Min hjertesak er til enhver tid likestilling, både mellom kjønn og kampen for minoriteters rettigheter. Mer konkret er jeg svært utålmodig når det gjelder kvinners rettssikkerhet og mener det er på overtid at vi får et regelverk som tar dette på alvor.

Født Fri, Shabana Rehman

Født Fri er en menneskerettighetsorganisasjon som jobber mot vold i alle former, med særlig fokus på å bekjempe æresvold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Stiftelsen ble opprettet i 2018 av komikeren Shabana Rehman, forfatteren Amal Aden og filmskaperen Iram Haq.

Født Fri deltar i samfunnsdebatter om likestilling og er aktive i frigjøringskampen. De er opptatte av retten til personlig frihet, uansett bakgrunn og miljø, noe kvinner over hele verden kan kjenne seg igjen i. Stiftelsen bidrar også med kulturelle aktiviteter og kompetansebygging på sitt felt og i sitt miljø.

-Vår hjertesak er aksept for annerledeshet og respekt for individets frihet. Et liv fri fra vold når du velger selv hvordan liv du ønsker å leve. Gjennom prosjektet Generasjoner har vi samlet flere generasjoner og i samarbeid med Sanitetskvinnene reist til flere byer og møtt kvinner ute i felt og snakket om kvinnerettigheter og delt personlige historier.

Sofie Frost - Slampoet

Sofie en prisbelønnet slampoet. Gjennom de rå, sårbare og ærlige tekstene sine viser hun at jenter ikke lar seg pille på nesa, at jenter ikke finner seg i å bli tråkket på, at jenter er tøffe, modige og verdifulle. Sofie studerer ved Teaterhøgskolen i Oslo og drømmer om å utvikle slampoesien til teater for å engasjere unge rundt temaer som psykisk helse og seksuelle overgrep.

  1. Sisterhood Norge 2. Tale Maria Krohn Engvik 3. Stine Sandnes 4. Yrja Oftedahl 5. Vibeke Andrea Sefland 6. Sofia Rana 7. Sigrun Stenseth og Helene Svabø fra Femihelse
© Astrid Hexeberg

Sisterhood Norge - Organisasjon for unge jenter med psykiske problemer

Sisterhood Norge har jobbet for inkludering og bedring av psykisk helse hos unge jenter i Oslo siden 2006. De jobber forebyggende og har fokus på økt selvtillit, selvfølelse og det å gi jentene et nettverk og sunne vennskap på tvers av etnisitet, religiøs og politisk tilhørighet samt sosioøkonomisk bakgrunn. Sisterhood er et tiltak rettet spesielt mot jenter i alderen 12-22 år og har som mål å drive kjønnsrettet rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid på flere arenaer med viktige aktører som skole, barnevern, foreldre, politi, fritidstiltak og frivillig organisasjoner som samarbeidspartnere.

Tale Maria Krohn Engvik - Helsesøster

Tale er hele Norges helsesøster og bruker sin Snapchat “Helsesista” til å kommunisere med barn og ungdom om temaer som kropp, sex, alkohol og grenser. Tale deler spørsmål og kommentarer fra sine følgere anonymt på Snapchat og følgerne kommer selv med tilbakemeldinger og positivt budskap til hverandre.

– Vi kan ikke forvente at ungdommer skal oppsøke voksne på støvete kontorer. Vi må møte ungdommene der de er, tilpasse vårt språk til de vi snakker med, og jobbe for å skape nærhet i digital kommunikasjon.

Stine Sandnes - Forfatter

Stine Sandnes er manusforfatter og har blant annet skrevet ʺKvinnemonologeneʺ fra 2017 som ble en stor suksess.

Kvinnemonologene handler om mensen, uønsket graviditet, partnervold, seksuell trakassering og transkvinneutfordringer. Tekstene er basert på intervjuer med 20 forskjellige kvinner om hvordan det er å være kvinne i Norge i dag, og har blitt til en to timer lang forestilling med 14 monologer. Frykten for å si fra er et gjennomgående tema.

– Jeg vil få folk til å reflektere over andres virkelighet. Den er kanskje ikke så forskjellig som vi tror, sier Stine Sandnes til Vårt Oslo.

Yrja Oftedahl - Programleder for podcasten “Power Ladies”

Yrja jobber daglig med å motivere og styrke damer gjennom podcasten Power Ladies og tilhørende sosiale mediekanaler. Hver sending intervjuer Yrja damer som utmerker seg innenfor det de holder på med og som stort sett har skapt sin egen arbeidsplass, samt har et bærekraftig fokus. Yrja mener forbilder er nøkkelen til å få bukt med ubevisst diskriminering, kjønnsstereotypier og for å få på plass et likestilt samfunn. Målet med Power Ladies er å få flere kvinner til å tørre å gå sin egen vei uten å være redd for å feile eller hva andre synes.

Vibeke Andrea Sefland - Klatrer og eventyrer

Vibeke er klatrer og eventyrer, samt hjelpearbeider og offiser i Forsvaret. I august 2018 hjalp hun Hanifa (24) med å bli den første afghanske kvinnen på toppen av det høyeste fjellet i Afghanistan. Dette var en stor og historisk bragd for jenter i Afghanistan, og var for Hanifa et symbol i kampen for likestilling. Vibeke samarbeider med organisasjonen AscendAthlethics.org som jobber med lederutvikling for jenter gjennom klatring og fysisk aktivitet.

Sofia Rana - Politiker

Sofia er politiker, og flyvertinne i SAS, og sitter i antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt i Oslo. Hun jobber for et inkluderende og varmere samfunn og er opptatt av å sette likestilling på dagsorden.

– Min hjertesak er at alle skal føle seg trygge i byen min, uansett hvordan man ser ut, hva man tror på, hvem man elsker eller om man er funksjonshemmet. På arbeidsplass, studiested eller i hjemmet.

Femihelse, Helene Svabø og Sigrun Stenseth

Helene og Sigrun er jentene bak Femihelse, en podcast om kvinnehelse fra A-Å. Helene og Sigrunn jobber til vanlig som kommunikasjonsrådgivere, men på fritiden stiller de sine egne og lytternes spørsmål om kvinnehelse til et panel med fageksperter. Målet er å tilgjengeliggjøre informasjon om kvinnehelse og gi det mer oppmerksomhet, også i forskning.

– Vår hjertesak er å bryte tabu rundt kvinnehelse. Alle skal kunne ta informerte valg rundt egen kropp og helse og for å få til det må vi kunne snakke om dette uten at det skal være pinlig.

Andre nominerte til Jenteprisen 2019

Ada Hegerberg - Fotballspiller

Ada er en norsk fotballspiller som spiller for Olympique Lyonnais i den franske eliteserien for kvinner. Ada har vunnet norsk cup gull, gull i Toppserien, gull i UEFA Champions League, gull i tysk serie og cup og gull fra EM med det norske kvinnelandslaget. Hun har også mottatt en rekke priser, og den 3. desember 2018 ble hun den første kvinnen noensinne til å motta den franske hedersprisen Ballon d'Or Féminin (Gullballen).

Som en viktig stemme for kvinnefotballen i Norge og verden har hun inspirert mange unge jenter verden over. Hennes engasjement i kampen for likestilling i fotballen har satt et viktig fokus på forskjellsbehandlingen av kvinner og menn både her hjemme og internasjonalt.

Abida Akhtar Nilsen - Samfunnsdebattant

Opplevde som 18-åring å bli tvangsgiftet. I over 20 år har hun jobbet mot denne praksisen og for jenters rettigheter. I tillegg engasjerer hun seg i forebyggingen av rasisme og ekstremisme. Hun har skrevet flere bøker for barn som berører dette temaet og arbeidet for å få på plass en mentorordning for jenter.

Amathea - Stiftelse

Stiftelsen Amathea er en gratis tjeneste som tilbyr informasjon og veiledning knyttet til graviditet og abort. Deres visjon er å styrke jenter og kvinner til å ta egne valg, og mener at valget skal være gjennomtenkt og godt for den som skal leve videre med det. Deres tilbud strekker seg fra fødselsforberedende kurs, til samtaler før og etter abort, og samtaler for de med en annen religiøs eller kulturell bakgrunn som må holde graviditet eller abort hemmelig.

– Amathea sin hjertesak er at hver enkelt kvinne og hvert enkelt par skal kunne ta de beste valgene for seg!

Ane Aspeslåen Dybvadskog - Samfunnsdebattant

Ane kjemper for bedre bemanning på sykehjem. Etter at hun la ut en status på facebook som beskrev en dag på demensavdelingen hun jobber på, fikk hun stor oppmerksomhet i offentligheten. – I dette tilfelle omhandler ikke yrket mitt bare jenter, men med tanke på at flertallet i helseomsorgen er jenter så føler jeg likevel at det er aktuelt. Vi har alle rett til å bli sett, hørt og tatt på alvor uansett sak.

Christine Koht - Programleder og komiker

Christine er tidligere programleder i NRK og TVNorge, men gjennom vinter og vår 2019 har vi alle blitt kjent med Christine's iherdig kamp mot uhelbredelig kreft gjennom podcasten “Koht vil leve” inntil sykdommen tok overhånd. Hun har alltid snakket jentenes og damenes språk og vært et forbilde.

Christine Marie Jentoft - Blogger og samfunnsdebattant

Christine levde som mann i litt over 20 år før hun bestemt seg for å leve som kvinne. Hun engasjerer seg for transpersoners rettigheter og er spesielt opptatt av at kjønn ikke skal defineres ut fra hvilket underliv en har.

– [...] jenter blir fremdeles utsatt for trakassering, hets, diskriminering og vold utelukkende fordi de er jenter. Sannsynligheten for dette øker om disse jentene i tillegg er lesbiske, transkjønnede, for maskuline, for feminine, har en annen hudfarge enn hvit, har funksjonsnedsettelser eller på en annen måte er mindre privilegerte.

DiaPraxis - Organisasjon

DiaPraxis er en organisasjon som jobber for å bekjempe ukultur som tvangsekteskap, og annen sosial kontroll i det norsk-pakistanske/norsk-indiske miljøet. De har et godt samarbeid med politi, trossamfunn, skoler og også med instanser i Pakistan. De har reddet flere mennesker, særlig kvinner, ut av uholdbare situasjoner. Gjennom konfliktløsningsmetoden «dialog» tilbyr de blant annet en-til-en dialog og/eller gruppe-dialog, workshopper og forelesninger.

Else Kåss Furuseth - Komiker, skuespiller og programleder

Else er komiker, skuespiller og programleder. Hun har vært svært åpen om sine erfaringer rundt psykisk helse, blant annet gjennom TV programmet “Else om: selvmord” og hennes bok “Else går til psykolog”.

Hani Bille - Samfunnsdebattant

Hani A. Bille er 28 år gammel og kommer opprinnelig fra Somalia. Hani Bille har sammen med Yusuf Ciyow, startet opp selskapet Face2Face Brobyggersenter som jobber med konsepter rettet mot minoriteter. De skreddersyr blant annet intensive kurs både for nyankomne i introduksjonsfasen, samt for minoritetsspråklige som har bodd lenge i landet, men som fremdeles har behov for kulturell forståelse inn mot både norsk familieliv og arbeidsliv.

Kamzy Gunaratnam - Arbeiderpartipolitiker

Kamzy er politiker, og som 27-åring ble hun valgt til varaordfører i Oslo. Kamzy jobber for at minoritetskvinner skal få en bedre hverdag i Oslo. Hun engasjerer seg ekstra mye for ungdommer og for spørsmål knyttet til likestilling, inkludering og ytringsfrihet.### Kirkens Nødhjelp - Organisasjon

Kirkens Nødhjelp har arbeidet i flere tiår mot kjønnsbasert vold og jenters rettigheter i over 20 land. Deres arbeid for å redusere kjønnsbasert vold innebærer å mobilisere religiøse og lokale ledere og trosbaserte organisasjoner for å endre holdninger og praksiser som opprettholder alle former for kjønnsbasert vold.

  • Vår hjertesak er kampen mot kjønnsbasert vold i alle former. Vi jobber for å bekjempe voldtekt i krig, stanse bruken av kjønnslemlestelse og vi jobber med å hjelpe overlevere etter overgrep tilbake til livet.

Krisesentersekretariatet - organisasjon

Krisesentersekretariatet (KSS) har vært en stemme for voldsutsatte i 25 år. KSS er en uavhengig paraplyorganisasjon for krisesentre i Norge som arbeider for en fremtid uten vold og overgrep, og for å styrke tilbudet av krisesentre.

  • Det kan ta 17 år før man tør å fortelle om et overgrep. Ingen skal føle skam og skyld. Alle som utsettes for vold og overgrep skal bli sett, hørt og trodd. Ingen skal være alene. Vår hjertesak er å flytte byrden, gi voldsutsatte en stemme og bryte tausheten. Ingen skal vokse opp i et samfunn med vold og overgrep.

Kristin Gjelsvik - Influencer

Kristine er blogger, TV-profil og samfunnsdebattant. Kristin har en sterk stemme i samfunnsdebatten om bloggeres ansvar når det gjelder kroppspress og kosmetiske operasjoner. Hun har flere ganger tatt et oppgjør med det hun har kalt en bransje som tjener penger på unge jenters usikkerhet.### LIN (Likestilling, inkludering og nettverk) - Organisasjon

LIN er et kurs og kompetansesenter med spesielt tilrettelagt tilbud for kvinner med innvandrerbakgrunn. Det er en grasrotorganisasjon som gjør en forskjell i både nærmiljøet og i Oslo for øvrig. I over 10 år har LIN arbeidet med å hjelpe kvinner med innvandrerbakgrunn å oppnå sine mål og ambisjoner i sitt nye hjemland. LIN gir bistand til kvinner som lever i voldelige hjem, og gir råd og veiledning til alle slags utfordringer, som psykisk helse, fattigdom, diskriminering osv. LIN tilbyr også en rekke lavterskel aktiviteter, som norskkurs, datakurs, empowerment og samfunnsdeltakelse.

Maria Stavang - Komiker

Maria er komiker og tar opp problemstillinger knyttet til det å være jente. Maria bruker egne erfaringer for å skape humor, er ærlig og snakker fra hjertet.

– Min hjertesak er å normalisere! Om det er på Instagram hvor alt er oppstilt og perfekt, eller om det er ta frem temaer som mensen! Ta vekk det skumle og oppstilte!

Marian Hussein - Politiker

Marian Hussein er tredje vara for SV i Oslo, og er også historiens første stortingsrepresentant iført hijab. Hun er et forbilde for kvinner og jenter generelt, og for minoritetskvinner spesielt. Hun jobber for et bedre samfunn uten rasisme og diskriminering.Marianne Knudsen - Samfunnsdebattant

Marianne er nestleder i NHFU (Norges handikapforbund ungdom). Hun engasjerer seg rundt temaer som seksualitet og diskriminering, og er en inspirasjon for mange jenter både med og uten funksjonsnedsettelser. Hun jobber spesielt mye med å bli kvitt fordommer rundt det å ha en funksjonsnedsettelse, og for at folk med handikap skal kunne ha samme frihet og de samme mulighetene som alle andre. ### Mia Landsem - “Datadetektiv”, vinner av Jenteprisen 2018

Sammen med flere andre dataeksperter og en hjemmebygd PC som står plassert et sted utenfor Oslo, startet Mia jakten på personer som velger å spre stjålne nakenbilder videre. Mia jobber hver dag som frivillig for å hjelpe jenter som får spredd nakenbilder av seg selv. For tiden holder hun på med en toårig utdannelse i IT sikkerhet ved Noroff i Oslo, og hun har holdt rundt 100 foredrag over hele Norge for elever og voksne på knappe 1,5 år. Mina Bai - Politisk flyktning

Mina er politisk flyktning fra Iran. Hun kjemper en uredd og modig kamp for kvinners rettigheter i Norge, og ikke minst i hjemlandet Iran. Hun arrangerte demonstrasjon senest da Irans utenriksminister var i Norge. Dette var med fare for eget liv og med fare for livet til slekt i hjemlandet. Mina står opp for kvinnene i hjemlandet som fengsles, og skriver innlegg for å belyse situasjonen i hjemlandet.### Oslo Krisesenter

Oslo Krisesenter er et døgnåpent, lavterskel akuttilbud for utsatte for vold i nære relasjoner og deres barn. Krisesenterets hovedmålsetning er å bistå disse, og drives etter prinsippet “hjelp til selvhjelp”, og gjennomføres på brukerens egne premisser. I tillegg skal Oslo Krisesenter arbeide for å bekjempe kvinneundertrykking, med særlig ansvar for å påpeke forhold i samfunnet som legitimerer, underbygger og opprettholder kjønnsbestemt vold i nære relasjoner. Oslo Krisesenter jobber også med å spre kunnskap om kvinnemishandling overfor befolkningen generelt, og politikere og fagmiljøer spesielt.

Safia Abdi Haase - Samfunnsdebattant

Safia var kun ni år gammel da hun ble kjønnslemlestet i hjemlandet Somalia, uten bedøvelse. Safia kom til Norge i 1992 på flukt fra et voldelig tvangsekteskap, med tre barn og ingen utdannelse. I dag er hun norsk utdannet sykepleier og en aktiv stemme i kampen mot kjønnslemlestelse. I 2014 ble hun tildelt utmerkelsen St. Olavs orden Ridder av 1. klasse for hennes arbeid for integrering, kulturforståelse og likeverd.### Sophie Elise Isaksen - Blogger og samfunnsdebattant

Sophie Elise er blogger og samfunnsdebattant. Hun også kjent fra serier som “Bloggerne” og “Sophie Elises Verden”. Hun er kjent for å løfte ulike temaer som folks rett til å være den man er, dyrevern og klima frem i media. – Jenter kan liksom ikke være både engasjert på jobb og samtidig være pene, eller ville ha familie og samtidig like å reise alene, sterk men likevel sårbar, og man får i alle fall ikke lov til å si ifra, uten å være en bitch. Jeg prøver å vise at man som kvinne og jente kan være et helt, kompleks menneske med mange sider som ikke alltid spiller i harmoni med hverandre.

Tina Shagufta Munir Kornmo

Tina er lege og politiker, født i Pakistan og vokst opp i Oslo siden hun var 4 år. Tina jobber for jenters rett til likestilling, likeverd og likebehandling. Hun har nylig gikk ut boka “Norsk nok” hvor hun tar opp disse temaene, med spesielt fokus på kvinnelige innvandrere. Tidligere har hun startet LIM (likestilling, integrering og mangfold) i 2009 og ALMA Culture Center i 2014, som blant annet hentet et jentelag fra Karachi i Pakistan til Norway Cup i 2017.

The Body Shop Norge

The Body Shop er et feministisk merke som jobber for å fremme kvinner og jenter, både i Norge og i verden. I Norge er de opptatt av å være en protest mot skjønnhetsindustrien, som de mener spiller på menneskers mindreverdighetskomplekser. I verden har de fokus på å få kvinner i arbeid. Gjennom ulike programmer som Community Trade og Community Faire Trade har The Body Shop gitt kvinner i i Ghana, Indonesia og India muligheten til en lønn å leve av, bedre sanitærforholdm bedre arbeidsforhold og den anerkjennelsen de fortjener. De har i tillegg bidratt økonomisk til prosjekter som går til utdannelse og skolegang for jenter i Indonesia og Brasil