kreftforeningen bikbok hpv
© Bikbok

Bikbok lanserer #sjekkdeg-kolleksjon

Bikbok og Kreftforeningen oppfordrer alle kvinner til sjekke seg for å unngå livmorhalskreft.

Sjekk deg!

Journalisten og bloggeren Thea Steen har for mange blitt en viktig stemme i samfunnet, og spesielt for unge jenter. Hun opplevde selv å bli rammet av livmorhalskreft, og døde av sykdommen etter en lang kamp i 2016, bare 26 år gammel. Hun hadde et ønske om at kampen hennes om å få flere jenter til å sjekke seg for hpv virkuset, og at kampen ikke skulle dø sammen med henne, et ønske som nå har gått i oppfyllelse.

Hvert år prøver Kreftforeningen å fronte budskapet, og å nå ut til flere unge jenter om å sjekke seg for livmorhalskreft. Det er rundt 300 kvinner i året som blir rammet av kreften her i Norge. For å øke bevisstheten rundt det å ta livmorshalsprøve, har Bikbok i samarbeid med Kreftforeningen lansert en kleskolleksjon der 10 prosent av omsetningen går til #sjekkdeg-kampanjen til Kreftforeningen.

Les mer om HPV lenger ned i saken!

T-skjorter, hettegensere, en rosa regnjakke, armbånd og stripete overdeler er bare noen av plaggene som er å finne i kolleksjonen. Plaggene bærer alle ulike sitater fra Thea selv, som "Pust inn. Pust ut. Fortsett", "Livet er det fineste" og "Frem og tilbake. Opp og ned".

Sjekk ut kolleksjonen i butikk eller på nett, og det viktigste av alt: #SJEKKDEG.

bikbok

Bikbok og Kreftforeningen lanserer nå en kolleksjon for Thea Steen.

© Bikbok

(Hentet fra fhi.no)

HPV er svært vanlig, og 70 prosent av seksuelt aktive personer blir smittet med HPV i løpet av livet, de fleste i ung alder. I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon.

De fleste HPV-infeksjoner gir ingen symptomer og går over av seg selv, men ca. 10 prosent vil få en langvarig infeksjon. Det finnes mange ulike HPV-typer. Langvarig infeksjon med noen HPV-typer kan føre til utvikling av livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft etter mange år (10-30 år).

Hva er HPV?

Det finnes mange forskjellige varianter av viruset HPV og de har ulike egenskaper.

Noen er helt ufarlige, mens andre kan forårsake kreft. Noen HPV-typer kan gi vanlige vorter og kjønnsvorter, mens andre kan forårsake kreft i ulike organer. Hos kvinner er livmorhalskreft vanligst, men HPV kan også føre til kreft i skjede, ytre kjønnsorganer, endetarm eller i svelg.

Menn kan få kreft på grunn av HPV-infeksjon i penis, endetarm og svelg. Det er i praksis vanskelig å beskytte seg godt mot at HPV overføres seksuelt. Kondom gir begrenset beskyttelse fordi viruset også kan finnes på huden rundt kjønnsorganer som kondomet ikke dekker.

Hvordan fører HPV til livmorhalskreft?

HPV-infeksjon er en forutsetning for utvikling av livmorhalskreft. HPV-virus av høyrisikotype kan hos noen smittede forårsake en vedvarende infeksjon som på lang sikt kan føre til livmorhalskreft. Vanligvis utvikler livmorhalskreft seg i løpet av ca 10-30 år.

Fakta om HPV vaksine

HPV-vaksinen som tilbys i beskytter mot to av de vanligste kreftfremkallende HPV-typene (direkte beskyttelse), i tillegg til god beskyttelse mot tre andre kreftfremkallende HPV-typer (kryssbeskyttelse).

  • HPV-vaksinen som tilbys unge kvinner heter Cervarix.
  • Vaksinen anbefales om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere.
  • Vaksinen settes som sprøyte i overarmen.
  • Vaksinasjonen består av tre doser som gis i løpet av 6 – 12 måneder
  • Andre dose gis minst en måned etter den første. Siste dose gis minst fem måneder etter andre dose.
  • Gravide anbefales å vente med HPV-vaksine til etter svangerskapet.
  • Kvinner som ammer kan få HPV-vaksine.
  • Legemiddelmyndighetene har godkjent vaksinen ut i fra en grundig vurdering av effekt og bivirkninger.
  • Vaksinen gir beskyttelse mot HPV-typer som tilsammen er årsak til rundt 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft i Norge.
  • Så lenge oppfølging av de første vaksinerte har pågått (ti år) er det ingen tegn til at beskyttelsen avtar.
  • Vaksinen kan tas av kvinner som har en HPV-infeksjon, men kurerer ikke en pågående infeksjon. Vaksinen vil da gi beskyttelse mot de andre HPV-typene.
  • Det anbefales ikke å teste for HPV-infeksjon før vaksinasjon.
  • Vaksinen beskytter mot ny smitte hos de som tidligere har hatt en HPV-infeksjon.
  • Vaksinen beskytter ikke mot kjønnsvorter.