Hva må man vite når man skal kjøpe bil?

Hvorfor trenger man elbil og hva skal man se etter?

Plutselig er man voksen nok til å kjøpe bil, men det er neimen ikke lett å vite hva man skal se etter. Hva trenger man egentlig? Og hvor mye penger må man regne med å bruke i årene som kommer?

Emilie Tømmerberg nyter godt av sin Hyundai KONA electric, og bilen har blitt hennes faste følgesvenn i hverdagen.

– Det å ha bil har gjort hverdagen min veldig mye enklere. Jeg bor utenfor byen og det er mye dårlig vær, spesielt på denne tiden av året. Da er det så greit å kunne kjøre for å gjøre ærender og jeg slipper å tenke på at det regner, skriver Emilie på bloggen sin.

Rekkeviddeangst og batteripanikk

Det å kjøpe egen bil kan virke som et stort prosjekt og det er ikke alltid like enkelt å vite hva man skal se etter når man står der med bilselgeren. Velger du elbil nå, kommer det en rekke fine fordeler på kjøpet; som kjøring i kollektivfeltet, gratis parkering og enkle lademuligheter. Men det er også litt informasjon man må huske å få med seg.

En viktig ting å tenke på når man skal kjøpe elbil er bilens rekkevidde. “Rekkeviddeangst” har blitt et eget begrep i elbil-verden. Det vil si at man er redd for at bilen skal gå tom for strøm før man er fremme, og blir stående der med skjegget i postkassa. For din egen del bør du forsikre deg om at elbilen har god rekkevidde dersom du planlegger lengre turer – og husk å spørre om hvor langt det vil si om vinteren. Kulde reduserer nemlig rekkevidden.

Hyundai KONA electric har en rekkevidde på hele 48 mil, noe som burde holde for de aller fleste. Når du først går tom for strøm (forhåpentligvis i nærheten av en ladestasjon), er det greit å ha muligheten til å lade opp raskt når du er på tur. Hyundai KONA electric har både normal- og hurtiglading, og sistnevnte bruker kun 54 minutter på å lade opp batteriet fra 0 til 80 prosent.

Man kan også gjøre som Emilie og bruke nattetimene til opplading.

– Jeg er heldig som har mulighet til å lade bilen hjemme, men jeg ender opp med å lade den maks en gang i uken. Noen ganger kan det gå enda lengre mellom hver lading. Da lar jeg den stå over natten og jeg trenger ikke å tenke på ladingen på en god stund.

Hvor mye vil bilen koste de kommende årene?

Det å betale for selve bilen er ting, du må også tenker over hvor mye det nye kjøretøyet vil koste deg i årene som kommer. Spør bilselgeren hvor mye det vil koste å ha bilen i året, og hva slags garanti som følger med. Skal man kjøpe elbil er det også fint å forhøre seg om hvilken type lader man må investere i tillegg. Elbil har generelt lave driftsutgifter og det kreves liten innsats for å ha en bil som alltid er klar. Jo lengre rekkevidde bilen har jo sjeldnere må du lade.

Praktiske funksjoner

Av og til er det en fordel å kjøre bil, og det er ekstra tilfredsstillende hvis bilen har noen gøye funksjoner. Før du gjør et bilkjøp er det lurt å tenke gjennom hva slags funksjoner som er viktige for deg. Vil du ha god plass i bagasjerommet? Smarte løsninger som Head Up Display som viser fart, fartsgrense og navigasjonsdetaljer?

Emilie har blitt spesielt glad i noen av funksjonene til Hyundai KONA electric. Under midtkonsollen er det god plass til håndvesken, slik at den ikke blir liggende å slenge på gulvet. Bilens funksjoner har også blitt gode hjelpemidler i jobbhverdagen som blogger.

– Det er så greit å kunne henge opp plaggene så de slipper å bli krøllete. Jeg bruker også bilen når jeg skal skifte mellom antrekkene. Det er også enklere for meg å variere miljøet på bildene når jeg enkelt kan kjøre og finne fine steder.

Det å kjøre bil er både praktisk og behagelig, og med elbil trenger det ikke tære helt på miljøsamvittigheten heller.

– Jeg bruker bilen min mye i hverdagen og den gjør at alt går litt lettere, forteller Emilie, og fortsetter:

– Før var dørstokkmilen enda større til når det stormet ute, men nå kan jeg komme meg på trening uansett vær.

Skal du kjøpe ny bil? Hyundai KONA electric kombinerer to av de heteste trendene i Europa – miljøvennlig kjøring med SUV-utseende!

Annonsørinnhold: Vi gjør oppmerksom på at dette er en kommersiell artikkel skrevet av Kontent for Hyundai.