Ta vare på skinnskoene dine
© GettyImages

Slik tar du best vare på vinterskoene dine

Skinnsko og støvletter må behandles riktig - vi gir deg tipsene til hvordan du kan få dem til å vare sesong etter sesong!

Vi investerer tusenvis av kroner i skosamlingen vår. Det er derfor verdt å bruke tid på å vedlikeholde den. Ikke bare ser skoene mer eksklusive ut når du behandler dem riktig, de lever også lenger på skohyllen. Tørker skinnet først ut begynner det nemlig å sprekke opp og skoene vil bli ødelagt for alltid.

Les også: 10 fine og varme vintersko

4 STEG TIL PERFEKTE SKO: (gjelder kun for glatt skinn)

  • RENGJØR: Fjern lissene og sett skoene på en gammel avis for å unngå søl. Tørk vekk gjørme og støv fra skoene med en klut eller en myk skobørste, gjerne i kombinasjon med en skinnrens for å fjerne gammel skopuss som gradvis har bygget seg opp. Husk å gå over sømmene.
  • GI FUKT: Påfør en fuktighetsgivende skovoks, balsam eller skokrem jevnt over skoene med en tørr klut. En gammel t-skjorte gjør jobben. Tørk av det overflødige etter et par minutter da skinnet kun vil absorbere det nødvendige. Ikke glem å smøre kanten på sålen dersom du har lærsåler da disse også lett kan tørke inn.
  • POLÉR: Etter at skoene har tørket helt, polér dem blanke med en myk, tørr klut (gammel t-skjorte) eller en nylonstrømpe i en sirkulær bevegelse. Ønsker du en mer avansert og helt glassklar overflate kan du kombinere skovoksen med ørlite vann. Dette krever øvelse (se video under).
  • IMPREGNER: Avslutt med å impregnere skoene. Det er viktig å gjøre dette i tillegg til å vokse dem, da impregneringen kun virker vannavstøtende ikke pleiende. Husk at skinn fungerer akkurat som vanlig hud, og trenger jevnlig fuktighetstilførsel.

Se hvordan proffene polerer sine sko på Mr. Porter her:

FLERE TIPS FOR Å TA BEDRE VARE PÅ SKOENE DINE:

  • For å best forme nye støvler og sko til føttene dine, bruk dem kun under tørre forhold de første ukene.
  • Sko og støvler holder seg best dersom de får hvile innimellom. På den måten får skinnet tørke helt fra perspirasjon og regnvann.
  • La dem lufttørke naturlig og unngå elektrisk varme som kun vil resultere i oppsprukket skinn og lær.