© Tonje Barstad

– Ingenting slår følelsen av et godt bruktkupp

Symesterskapet-finalist Kristin Vaag deler sine beste sytips for en bærekraftig garderobe!

Kristin Vaag, tidligere symesterskapet-finalist, har elsket klær og mote siden hun var liten, og favoritthobbyen har lenge vært å gå på skattejakt etter unike plagg i vintage- og bruktbutikker. Men det var ikke før hun fikk sin første symaskin at hun forsto alvoret av fast fashion. I dag inspirerer Kristin sine 16 000 følgere på Instagram-brukeren @vaag.oslo til å skape sin egen bærekraftige garderobe.

Har du en redesign-spire i magen og drømmer om å kunne gjøre mammas gamle gardiner om til en kjole, eller mormors morgenkåpe om til en kul vårjakke? Da kan du la deg inspirere av Kristin du også.

Et kreativt univers

Når man har søm som hobby, så er det flere verktøy som er nødvendige og nyttige i arbeidsprosessen. Kristin sitt syrom er fullt av ting hun bruker i større eller mindre grad, men hun forteller at saksene hennes definitivt er det aller helligste. Og den ikoniske, oransje Fiskars-saksen har vært hennes gode venn, siden hun som barn for første gang satt fingrene i et kreativt prosjekt.

– Jeg er helt avhengig av å ha gode sakser for å få et godt resultat når jeg syr. En god stoffsaks gjør at man får klippet delene til syprosjektet nøyaktig, og de må ikke under noen omstendighet brukes til noe annet enn stoff. Derfor har jeg også sakser til alle andre formål, som for eksempel klipping av symønster i papir, trådkuttere og broderisakser, forteller Kristin.

© Tonje Barstad
© Tonje Barstad

Hvilke tanker har du om bærekraftig mote?

– Bærekraftig mote er på mange måter paradoksalt, for mens bærekraft indikerer at noe skal være varig, så tilsier jo mote at klær skal skiftes ut jevnlig. Jeg er derfor usikker på om moten noen gang kan bli bærekraftig – men den kan definitivt bli mer bærekraftig enn den er i dag.

Med fast fashion bugner butikkene med klær som treffer trendene hver eneste sesong, noen også hver eneste uke.

– En god ting vi kan gjøre, er å vende blikket bort fra trendene og fokusere mer på personlig stil og hva vi føler oss vel i. Da blir det lettere å handle brukt og investere i kvalitetsplagg som ikke slites ut. Klesstil er et fantastisk virkemiddel for å uttrykke hvem man er, og det er jo egentlig bare kjedelig om alle følger de samme trendene.

© Tonje Barstad

– Ingenting slår følelsen av et godt bruktkupp. Jeg er også veldig glad i å redesigne brukte plagg og tekstiler, da kan jeg være helt sikker på at plaggene blir helt unike.

Hvilke tanker har du om dagens klima i moteindustrien?

– Moteindustrien i dag er ute av kontroll. Den er blant de aller mest forurensende industriene i verden og står for 10 prosent av globalt CO2-utslipp. I tillegg står industrien for en enorm overproduksjonen av klær, som har ført til overflod av utdaterte klesplagg som ender opp som søppel. Polyester er et av de mest brukte materialene i nye klær, som jo er plast som både slipper ut mye mikroplast og aldri kan brytes helt ned. Jeg er glad for at bærekraft har blitt et hett tema i bransjen, men tror fortsatt det er en lang vei å gå fra grønnvasking til handlinger som faktisk gir effekt.

© Tonje Barstad

Det å skulle sy seg en kjole eller et par bukser når man ikke har erfaring, kan virke krevende for mange. Kristin mener at man bare må hoppe ut i det, for øvelse gjør mester.

– Følelsen av å bruke ting man har laget selv er så utrolig god, og det er aldri for sent å lære seg en form for håndarbeid. I dag har det også blitt mer tilgjengelig enn noen gang, og man kan lære utrolig mye gjennom sosiale medier og internett.

Selv har hun lært å sy gjennom YouTube og anbefaler alle som vil lære å sy, å bare hoppe i det og begynne med et prosjekt.

– Man kan fort gå lei av å øve på å sy puter og totebags, men å sy en kjole man kan bruke, gir både en bratt læringskurve og garantert god mestringsfølelse.

Hva er det viktig å være god på, når man skal jobbe kreativt, som deg?

– Jeg tror det er en kombinasjon av flere ting. Jeg blir som regel mest fornøyd når jeg har tenkt utenfor boksen og lar kreativiteten styre prosessen, da er det viktig å stole på egen intuisjon og øye for design. Samtidig er det fordelaktig å være nøyaktig og en liten smule perfeksjonistisk for å få de aller beste resultatene. Når man redesigner og syr av gjenbrukstekstiler, er det ofte begrenset med stoff man har tilgjengelig, og jeg legger mye tankekraft og planlegging i hvordan jeg kan utnytte stoffet best mulig.

© Tonje Barstad

Helt tilslutt – har du noen tips for hvordan man kan gjøre gode vintagekupp?

– Absolutt! Det første er å ha god tid og en god porsjon tålmodighet. Det kan være lett å tenke «her er det ingenting for meg», men det finnes så og si alltid skatter gjemt på stativene om man graver litt. For å gjøre letingen litt enklere har jeg alltid en mental liste med ting jeg ønsker å finne brukt, for eksempel den perfekte jeansen eller et sengeteppe vevd etter lappeteknikk til et syprosjekt. Det er så gøy når det man har ønsket seg plutselig dukker opp. Og sjekk alltid lappen! Man kan gjøre noen ordentlig gode kupp på kvalitetsplagg i naturmaterialer som ull og silke.