Darja Barannik: – Man skal være tro mot sin egen stil

Moteprofil Darja Barannik (32) har flere ganger sittet blant stjernene i Paris og vært vitne til de vakre Chanel-visningene. Motehuset ble hennes gjennombrudd på den internasjonale scenen.

Et langt forhold til Chanel

Du har så mye fint fra Chanel. Hvilket forhold har du til motehuset?
– Mitt forhold til Chanel går langt tilbake i tid. Jeg har alltid drømt meg bort i deres univers, vesker og design. Dessuten var en av de aller første designveskene jeg kjøpte signert Chanel. I senere tid har jeg fått lov til å dykke enda dypere i Chanel sitt imperium gjennom jobben min. Jeg har vært på utallige visninger i Paris, besøkt leiligheten der selveste Gabrielle Bonheur Chanel bodde og vært i atelieret deres utenfor Paris og sett det imponerende håndverket, og stoltheten de som jobber for Chanel legger i arbeidet sitt.

Hva er det ved Chanel-universet som appellerer til deg?
– Historien, hele motehuset, designet, kvaliteten og følelsen. Et klassisk design som kan styles opp og ned, og brukes år etter år.

Er det noe ved historien til Coco Chanel som inspirerer deg?
– Alt ved historien til Coco Chanel inspirerer meg! Hun var virkelig en driftig dame fra ung alder, og var en pioner i bransjen. Jeg elsker at hun turte å gå mot strømmer allerede da og skape praktiske klær til kvinnen, som man både kunne være mer aktiv og jobbe i. Selv om hun møtte motstand på veien ga hun aldri opp, og det tror jeg er mye av nøkkelen til hennes suksess – og det elsker jeg!

Hvilken Chanel-klassiker er du mest fan av?
– Det må bli de klassiske 2.55-veskene. Jeg skulle gjerne hatt dem i alle regnbuens farger!

Hvordan liker du å style Chanel, har du et tips?
– Til fest og hverdag! Det er det jeg synes er så fantastisk med Chanel — du kan style den elegante tweed-jakken eller en veske med sneakers, så vel som høye hæler til fest eller formelle jobbsettinger. Chanel har dessuten blitt mykere og mer ungdommelig de siste årene, noe jeg elsker!

– Jeg blir helt klart inspirert på reiser

Hvis du kunne møtt sjefdesigner Virginie Viard, hva ville du spurt henne om?
– Jeg ville spurt henne om hennes reise i Chanel, fra hun startet som intern til å bli sjefdesigner i dag. Hva har vært det mest givende? Gøyeste? Mest utfordrende? Angrer hun på noe? Er det noe hun ville gjort annerledes? Jeg skulle gjerne vært en flue på veggen og fått vite alt som skjer bak lukkede dører.

Hva er ditt fineste Chanel-minne?
– Mitt aller fineste Chanel-minnet er uten tvil min første invitasjon til showet deres i Paris. Og det var ikke hvilket som helst show, men selveste haute couture-visningen deres. På det tidspunktet hadde jeg veldig få følgere på Instagram, men Chanel var den første anerkjente merkevaren som tok meg under sine vinger og så mitt potensial, og for det vil jeg være evig takknemlig.

Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?
– Altfor mye! Nye sandler, ballerinasko, tweedjakke og en større hverdagsveske som rommer all rotet mitt.

Hvem og hva inspirerer deg?
– Jeg blir helt klart mest inspirert på reiser. Motemessig er Paris en by som gir meg så mye inspirasjon og glede, spesielt under moteukene. Det er noe helt eget med energien i Paris; folkene, arkitekturen, historien, motehusene, kafeene på hvert hjørnet og menneskene som sitter der, museene — ja, you name it. Hvor enn jeg er i Paris finner jeg inspirasjon! Ellers blir jeg inspirert av Instagram og menneskene jeg har rundt meg.

Har du et tips til en som skal kjøpe sin første Chanel?
– At man skal være tro mot sin egen stil, fremfor å kaste seg på en trend. Kjøp noe du vil bruke i flere tiår, som dine barn kan arve etter deg. En klassisk veske i skinn i en nøytral farge vil eksempelvis aldri gå av moten.