© Janne Rugland

Eivor Øvrebø: – Jeg er stolt av det vi har bygd opp

Eivor Øvrebø (75) startet sin karriere i Oslo da hun var 18 år, og ble etter hvert sjef for Team Models. Hun har reist jorden rundt med norske modeller, gått i lære hos verdensberømte Eileen Ford. Hun er kanskje liten, men kraften hennes er stor. Det kan alle som har møtt henne skrive under på. Vi tok en prat med henne om karrieren, livet og hvorfor hun vurderer å gi seg nå.

FOTO Janne Rugland
STYLING Afaf Ali
HÅR OG MAKEUP Agnes Gulbrandsen og Linn Linnea / Gevir
FOTOASSISTENT Oktawian Gornik STYLINGASSISTENT Marie Haakenstad
RETUSJ Wetouch Imagework

– Å, jeg elsker grønt! Hvor er den kåpen fra?

På en høy stol sitter modellmamma Eivor Øvrebø og dingler med bena i en vintage Chanel-jakke. Ved siden av henne smiler supermodellen Iselin Steiro, som i dag har tatt seg fri fra jobben som arkitekt for å stille opp på fotoshoot med modellmammaen hun har kjent siden hun var 14 år gammel.

Undertegnede har akkurat ankommet studioet Zone 5 på østkanten i Oslo (i en grønn kåpe), hvor det er stor aktivitet. Costumes team, med fotograf Janne Rugland i spissen, har rigget til en majestetisk shoot. Hun ser så vidt opp fra monitoren, det bæres frem et rekkverk, lyskastere stilles og noen stoler settes på plass. Costumes Afaf Ali retter på Acne-blusen modellstjernen Signe Veiteberg har på seg. Frisør Agnes Gulbrandsen klemmer på krøllene til Jeenu Mahadevan. Latteren til modellen Nikolai Danielsen runger gjennom lokalet. Eivor sier hun må ha energidrikken sin. Vi løper og henter. For det er selveste dronningen av modellbransjen som er hovedpersonen i dag. Januarsolen titter så vidt frem bak gardinene, og popmusikk strømmer ut i det store lokalet.

– Ok, da er vi klar, sier fotografen.

ANTREKK Louis Vuitton, pris på forespørsel.

© Janne Rugland

Eivor setter seg i stolen, omkranset av supermodellene Iselin Steiro, Nikolai Danielsen, Signe Veiteberg og Jeenu Mahadevan. De poserer uanfektet og helt perfekt – samtidig. Det kunne stått mange flere foran kamera. Gjennom 56 år har Eivor Øvrebø oppdaget og løftet norske jenter og gutter ut i den store internasjonale moteverdenen. Men nå er det nok. Det siste året har hun hatt kreft, og har gått igjennom tre operasjoner og seks måneder med cellegift. I dag er hun kreftfri, men merker at det kanskje er på tide å kaste inn håndkleet – og la yngre krefter overta Team Models.

Hva kommer du til å savne mest når du trer av?
– Det å ikke kunne gå på jobb hver dag!

Noen dager senere trykker vi på ringeklokken der det står Team Models. En rosa bygård på Frogner, inn en dør, opp en trapp.

Marianne Hanson (53) vinker og smiler, med headphones, hun gestikulerer at hun snakker i telefonen. Eivor spretter opp fra kontorstolen. På veggene henger det polaroidbilder av alle modellene til Team Models. De som jobber mest i Norge på én vegg, de som jobber internasjonalt på en annen. I gangen henger det en klokke som viser tiden i New York, Los Angeles, Oslo og London. Marianne har jobbet her i 22 år, og skal ta over etter Eivor.

– Da jeg startet i Team, syntes jeg nok Eivor var litt skummel, sier Marianne.

– Men vi samarbeider så bra. Hun tar seg av økonomien, og jeg og Alexander Norheim gjør alt det andre. Eivor er en flott og sterk kvinne. Hun er 100 prosent ærlig – og det kan faktisk være litt irriterende noen ganger, he he.

Hva er det viktigste du har lært av henne?
– Ærlighet, og å ikke ta ting personlig hvis det ikke blir helt slik du hadde tenkt.

"Vi er til å stole på. Det skal være kvalitet i alle ledd, og jeg er stolt av det vi har bygd opp. Vi har gode relasjoner og et godt rykte der ute i verden. Vi skriver aldri kontrakt med modellene – vil de ikke mer, skal de være fri til å gå." — Eivor Øvrebø

KJOLE Louis Vuitton, 32 000 kr.
SOLBRILLER Loewe, 3 800 kr.

© Janne Rugland

Teambuilding

Eivor og Marianne mimrer om kursene Eivor alltid har holdt for nye modeller – om hvordan de skal gå, posere, oppføre seg («Vær presis, høflig og hjelpsom! Ikke dra på fest med kunder!»), og om hvordan Eivor har dratt hjem til bekymrede foreldre for å forsikre dem om at jenter helt ned i 15-årsalderen vil bli godt ivaretatt.

– Jeg har reist verden rundt med unge modellspirer. Som regel lar vi dem få prøve seg i New York eller Milano i sommerferiene frem til de er ferdig med videregående.

Vi spør hva essensen av Team er, hva slags filosofi de jobber etter. Ordet kvalitet går igjen.

– Vi er til å stole på. Det skal være kvalitet i alle ledd, og jeg er stolt av det vi har bygd opp. Vi har gode relasjoner og et godt rykte der ute i verden. Vi skriver aldri kontrakt med modellene – vil de ikke mer, skal de være fri til å gå, sier Eivor.

"Men det er mindre fordommer mot modeller nå. Før var det en slags formening om at de var pene og dumme. Det er jo helt feil. Du skal være selvstendig og sterk for å klare deg bra som modell, og nesten alle tar høyere utdanning." — Eivor Øvrebø

Trygghet først

– Men de blir hos oss år etter år, så noe riktig må vi ha gjort, sier hun, og forteller at er det tegn til at modellene hennes ikke har det bra, eller er for tynne, sender hun dem hjem.

– Det er viktig å være en trygg base for modellene våre, slik at de vet at vi alltid har ryggen deres når de er der ute i den store verden, sier Marianne.

– Og så sier jo navnet sitt, vi er et bra team, slår Eivor fast.

Eivor vokste opp på en gård på Karmøy utenfor Haugesund med fire søsken. Hennes vei inn i bransjen begynte med et moteshow i regi av magasinet Det Nye, som reiste rundt i Norge og brukte lokale mannekenger. De var fire venninner som meldte seg. Det skulle snart vise seg at gårdslivet ikke var noe for Eivor («jeg pleide å sluntre unna arbeidet i fjøset»). Etter å ha fullført handelsskolen, flyttet hun til Oslo og søkte jobb hos Trine Ryder Mannekenginstitutt. Der lærte hun alt om bransjen – og byen.

BLUSE MKDT, 2 999 kr.
BRILLER Celine, 3 360 kr

© Janne Rugland

Klar tale

– Jeg glemmer aldri da jeg så de store reklameplakatene på bygningene i Oslo første gang. Hver kveld pleide jeg å ta for meg nye sidegater, gå opp og ned dem, for å lære byen å kjenne.

I 1971 kjøpte hun firmaet og endret navnet til Team Models. Øvrebø jobbet tett med den verdensberømte New York-baserte modellagenten Eileen Ford, og ble brukt mye som dommer i internasjonale modellkonkurranser. En av hennes største sukesser er
fortsatt norske Synne Myrebøe, som vant Supermodel of the Year i 1999. Det er det ingen andre norske jenter som har klart. Det er særlig alle opplevelsene og reisene rundt i verden hun har gode minner fra. USA, Europa, Kina, Russland, Japan, Puerto Rico.

Hun er kjent for å være direkte og frittalende til pressen, enten det gjelder TV-konsepter som Top Models («det de viser har ingenting med bransjen å gjøre»), norske jenter («store og late») eller influensere («de ser jo spytt like ut, ingen av dem har noe spesielt»). Men når hun snakker om jentene og guttene hun har oppdaget, og som har gjort suksess, blir hun varm i stemmen.

NIKOLAI
Bukse Casablanca, 7 899 kr Topp Rohe, 3 000 kr Sko Celine 7 950 kr.
SIGNE, ISELIN & JEENU
Alle i antrekk fra ACNE, pris på forespørsel.
EIVOR
Bukse Rohe, 3 099 kr Bluse MKDT, 2 999 kr Pumps Magda Butrym, 9 599 kr

© Janne Rugland

Hva kjennetegner en god modell?
– Det er det så vanskelig å sette fingeren på. Alt i ansiktet deres kan være feil, men så er de bare så fotogene. Da vi fikk inn bilder av Signe Veiteberg, trengte jeg bare å se på kjevepartiet før jeg utbrøt: «Her har vi noe!»

Med Iselin Steiro skjønte hun raskt at denne unge jenta på 14 år kunne nå langt. Foreldrene var derimot skeptiske, så da tok Eivor like så godt turen til Harstad for å overbevise dem.

– Men det er mye som skal til. Bare her i Team har det vært 20–30 jenter fra Norge som kunne vært helt der oppe, men så orker de ikke å legge inn alt arbeidet som kreves.

Eivor sier hun ser at både verden og bransjen er i endring, og skryter av sine ansatte som er der ute og finner nye talenter. De siste årene har hun fokusert mest på forretningsdriften.

– Aleksander Norheim og Marianne Hanson er superflinke! Jeg ser jo at noen av mine meninger kan bli litt utdaterte, he he.

Utviklingen med stadig mer botox, fillers og plastisk kirurgi blant unge synes hun er «grusom».

© Janne Rugland

En mentor

– Men det er mindre fordommer mot modeller nå. Før var det en slags formening om at de var pene og dumme. Det er jo helt feil. Du skal være selvstendig og sterk for å klare deg bra som modell, og nesten alle tar høyere utdanning.

Alexsander Norheim (35), som har jobbet i Team siden 2009, sier det er inspirerende å jobbe med Eivor.

– Hun har så mye erfaring, og hun har jobbet med så mange legendariske folk. Ingen dag er lik i vår bransje, og da er det godt å ha Eivor med til å guide oss. Jeg føler hun har vært min mentor på samme måte som Eileen Ford var hennes mentor.

Nå som modellmamma-livet skal trappes ned, gleder Eivor seg til å se på fotball og ha mer tid til venner og familie. Hun har datteren Maisen (50) og barnebarnet Alyssa (15) – og hun forguder hunder. Med unntak av noen «småkjærester», har hun ikke truffet noen etter at hun ble skilt for 45 år siden. Hun ser nesten litt overrasket ut når jeg spør om det har vært et savn. Retter seg opp i ryggen og smiler.

– Nei, jeg har klart meg utmerket alene.

Les hva noen av Eivor Øvrebøs største stjerner sier om den levende legenden i norsk motebransje:

"Eivor er en dame som på godt og vondt kaller en spade for en spade. Det kan jeg skjønne er skummelt for mange. Men hvis hun er bindeleddet til jobben din, så er det ufattelig fint å ha en som forteller hvordan tingenes tilstand er til enhver tid." — Nikolai Danielsen
"Eivor er tøff og rett på sak. Jeg vil ikke si hard eller streng, hun er bare veldig realistisk og 100 prosent ærlig." — Iselin Steiro
"Jeg vil beskrive Eivor som veldig snill og søt. Hver eneste gang jeg er innom, sitter hun og koser med hunden til Alex omtrent halvparten av tiden, og snakker med meg om tilfeldige ting som skjer den andre halvparten." — Jeenu Mahadevan
"Hun er som en trygg havn for meg. Ikke fordi hun er så veldig myk, akkurat, men fordi hun er genuin og kompromissløs. Man vet hvor man har henne, og hun tar kampen på dine vegne." — Signe Veiteberg