© Julie Pike

Erica Mathiesen: –Jeg elsker å samle på vakre ting

Som smykkedesigner er Erica Mathiesen opptatt av ting som varer, da et smykke kan bæres gjennom hele livet.

Hvordan startet vintage-interessen din?
– Jeg har alltid vært veldig glad i å samle på ting, og synes det er spennende med klær og gjenstander som har en historie. Det er gøy å tenke på hvor klær og smykker har vært før, og hva slags eventyr de kan ha vært med på. Fra jeg var liten fikk jeg lov til å snuse rundt på loftet til farmor og kle meg ut i de fantastiske kreasjonene hennes. Det var gjennom henne interessen for vintage ble vekket, og i dag er det en helt naturlig del av min garderobe.

Fortell oss om den fine arvetradisjonen du har i familien din.
– Farmor levde et veldig spennende liv, hvor hun hadde muligheten til å bygge seg opp et fantastisk utvalg med vakre klær. Hun har også alltid vært veldig flink til å ta vare på dem, noe som har resultert i at de er i like god stand som da hun kjøpte dem. Hver eneste bursdag får kusinen min og jeg lov til å gå på loftet og velge oss en kreasjon som vi får med oss i hjem i bursdagsgave. Dette er noe av det beste ved å ha bursdag, spør du meg. I år fikk jeg en kremhvit buksedress signert Chloé.

Hvor handler du vintage?
– Jeg kjøper mest når jeg er ute og reiser. Jeg gjør alltid god research før jeg drar, slik at jeg vet hvor jeg skal lete. Jeg synes det er gøy å saumfare alle de forskjellige charity-butikkene, hvor man kan finne skatter veldig billig hvis man virkelig leter. Jeg kjøper faktisk aldri vintage på nett, da noe av det beste med min second hand-avhengighet er å gå i selve butikkene. Jeg liker også markeder, spesielt når det kommer til vintage-smykker.

«Det er gøy å tenke på hvor klær og smykker har vært før, og hva slags eventyr de kan ha vært med på.»

Hvordan kan vi bli bedre til å handle vintage?
– For det første må du synes at det er gøy. Jakten tar tid, og da er det viktig at du trives med det. Begynn med å lete etter en spesifikk ting, for eksempel en blazer. Personlig liker jeg å shoppe på impuls. Hvis man ser noe man bare må ha, så kjøp den hvis du har råd. Før du vet ordet av det er plagget solgt, og du vil aldri få mulighet til å kjøpe det igjen.

Du jobber blant annet som smykkedesigner. Hvordan ser du på smykker som et bærekraftig tilbehør?
– Smykkene mine er laget for hånd, noe som betyr at de verken er masse- eller overprodusert. Selv om mange av smykkene jeg lager er bijoux, er de laget i ordentlige materialer, som gullbelagt messing, gull og sølv. Man kjøper som regel mindre av smykker enn av klær, noe som gjør at man kanskje tenker seg om før man handler. Kvaliteten og materialet er viktig når man kjøper smykker, da man ofte bevarer dem lenger enn et tøystykke. Et smykke kan du bruke hele livet.

Har du alltid vært så opptatt av gjenbruk og grønne valg?
– Min fascinasjon for vintage og gjenbruk begynte ikke med tanken om et grønnere valg. Det kom naturlig gjennom oppveksten min. Med tiden er jeg blitt mer obs på bærekraft på grunn av overproduksjon i bransjen. Selv om jeg alltid har brukt vintage, har det vært mest på grunn av at jeg synes det er gøy. Nå som det er så tidsaktuelt, har jeg selvfølgelig i bakhodet at det er bedre for planeten vår å velge vintage.

© Julie Pike

Hvordan vil du beskrive klesskapet ditt?
– Klesskapet mitt er eklektisk, feminint og fargerikt med mange kjoler og mye vintage. Jeg liker å pynte meg.

Med tanke på at du har et nokså bærekraftig klesskap allerede – tror du likevel det kommer til å endre seg i fremtiden?
– Klesskapet mitt kommer nok ikke til å endre seg drastisk. Jeg elsker å samle på vakre ting – så det kommer jeg nok alltid til å gjøre. More is more er en god beskrivelse av min verden. Jeg er en maksimalist, og en liten samler. Jeg er hun skjæra som plukker med meg alt som glitrer langs veien.

Hvordan ser du for deg forbrukermønsteret om noen år?
– Jeg tror nok folk i fremtiden kommer til å kjøpe mindre klær generelt, i tillegg til at det blir et større fokus på bruktmarkedet. Det kommer til å bli mer vanlig å handle brukt. Jeg tror også at menn kommer til å få øynene opp for gjenbruk.

Hva må til for at vi skal endre holdningene våre når det kommer til bruk og kast-garderoben?
– Jeg tror allerede at folk er mer bevisste på å ikke kjøpe og kaste så mye, særlig med tanke på miljøfokuset de siste årene. Jeg kjøper selv mindre fra billigkjedene. I dag er jeg mer bevisst på at ting skal vare, da det er gøy å ha det man eier gjennom hele livet. Jeg vil jo ta vare på denne fantastiske planeten vår, og alle monner drar. Vi har jo også alle blitt mer opplyste når det kommer til produksjon og hvem som faktisk lager klærne våre. Dette bidrar nok til at folk tenker mer over konsekvensene før man kjøper noe nytt. Dette kommer helt klart til å påvirke fremtidens klesskap.