Hanneli Mustaparta: – Coco Chanel var en banebrytende kvinne

Endelig har Oslo fått sin egen Chanel-butikk. Modell og stilikon Hanneli Mustaparta (40) har lang fartstid i motebransjen, og har jobbet så tett med internasjonale motehus som man kommer. Hun gleder seg allerede til datteren skal arve hennes Chanel-skatter.

Hva er det ved Chanel-universet som appellerer til deg?
– Chanel er noe av det mest klassiske du får, det er stilrent og du vet hva de står for. Chanel endrer seg ikke over natten med trender som kommer og går. Det er kun en håndfull merkevarer som har samme fotfeste som Chanel har. Jeg elsker at Coco Chanel var en banebrytende kvinne, sto på for det hun ønsket å få til, og fikk det til i en tid da kvinner stort sett ikke tenkte på eller prioriterte karriere. Jeg liker at man gjør et godt kjøp når man bruker så mye penger. Jeg gleder meg til jeg kan gi veskene mine til datteren min, Fia, når hun blir stor.

Er det noe ved historien til Coco Chanel som inspirerer deg, i så fall hva?
– Jeg liker at hun var så nytenkende. Hun ville befri kvinner fra stramme korsetter, og klarte å skape en ny trend som var komfortabel og samtidig elegant.

Hvordan liker du å style Chanel, har du et tips?
– Jeg vurderte på et tidspunkt å klippe stroppen kortere på vesken hos en skomaker, men jeg knøt bare en knute som er der ennå. Jeg liker ikke at den er i hoftelengde, og ønsker at den skal være i midjen når den henger over skulderen. Den er svart og klassisk, så jeg styler den lekent og ikke så «damete». Korte skjørt med et nikk til 90-tallet, eller lyseblå jeans med Christy Turlington i bakhodet. Den tåler alt av stiler og funker til det aller meste.

Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?
– De hvite knehøye nettingstrømpene med ballerinaene med sløyfe fra sommerkolleksjonen og den korte, hvite tweedkjole med innsving i midjen.

I blomstertanken på fabrikken til Chanel.

Hvis du kunne møtt sjefdesigner Virginie Viard, hva ville du spurt henne om?
– Jeg ville spurt henne om hva det første hun tenkte på var, med tanke på retningen hun ønsker å ta Chanel i de neste årene, etter å ha overtatt etter Karl Lagerfeld. Man ser at hun allerede er mer leken og gjør Chanel litt yngre, uten å trampe på motehusets historie. Hva hennes stempel på merkevaren skal være i fremtiden. Og så ville jeg spurt om hva som er de tre viktigste tingene hun lærte av Lagerfeld gjennom årene de jobbet sammen.

Hva inspireres du av?
– Sterke kvinner som står opp for seg selv og det de tror på i hverdagen, i jobbsammenheng og i verdensbildet. Barna mine, Ferdinand og Fia, for de er så «her og nå» i tankegangen. Det å se verden gjennom deres øyne er så forfriskende og gledesfylt.

Hvilke tanker har du om at Chanel åpner i Norge?
– Fantastisk og på tide! Vi er en sterk kjøpegruppe, pluss at vi har mange besøkende turister, og hos dem sitter pengene ofte løst. Håper de tar inn spennende varer som ikke er lett å få tak i andre steder.

Har du et tips til en som skal kjøpe sin første Chanel?
– Med tanke på bærekraft og at det koster å kjøpe noe fra Chanel, synes jeg det er viktig å kjenne på et kjøp en stund før man går for det. Spørre seg selv om det er noe man kommer til å bruke igjen og igjen, er det en farge eller stil man synes er moro å bruke om fem og ti år. Jeg ser ofte etter det jeg lenge har savnet i garderoben, og noe jeg kan bruke sammen.

Hvilken Chanel-duft beskriver deg?
– Les Exclusifs de Chanel 31 Rue Cambon.

Denne looken fra sommervisningen til Chanel står øverst på ønskelisten til Hanneli.