© Jacqueline Landvik & Sara Abraham

"Jeg har alltid har vært Jacqueline"

"Jeg brenner for frihet. Jeg brenner for å tørre å stå opp for det jeg tror på. Jeg brenner for å være meg selv ubegrenset." Les vårt eksklusive intervju med Jacqueline Landvik og se den fantastiske moteserien med Jacqueline og vennene hennes.

FOTO Jacqueline Landvik og Sara Abraham
STYLING Afaf Ali
TEKST Kine B. Hartz
HÅR OG MAKEUP Agnes Gulbrandsen og Linn Linnea / Gevir
STYLINGASSISTENT Adam Duong
FOTOASSISTENT William Sander
HÅR- OG MAKEUPASSISTENT Emma Svensson og Christina Sørlie
TUSEN TAKK til The Thief Hotel og Oslo Fotoskole

I 2018 gjorde Costume en stor artikkel om Generasjon Z og hva de sto for. Vi hadde tre cover, et av dem var med fotograf og modell Jakob Landvik. På coveret sitter han i en paljettkjole fra Gucci med skulderlangt, bølget hår. I dag er Jakob kjent som Jacqueline, og er vår coverstjerne igjen. Vi har tatt en prat med henne om livet akkurat nå, om kunst, mote, vennskap, frihet og kjærlighet. Med seg på bildene har hun noen av sine beste venner, eller sin «valgte familie», som hun kaller dem. De er alle stjerner i moteverdenen og banebrytende rollemodeller.

F.v. Athena Wyller, Ceval Omar, Jacqueline Landvik og Inti Wang.

© Jacqueline Landvik & Sara Abraham

Ceval Omar landet nylig en modellkontrakt med YSL Beauty som første transkvinne, og er blitt kåret til en ledestjerne av Dagens Næringsliv. Inti Wang var en av de få som ble plukket ut til å gå på catwalken for et av verdens største motehus, Balenciaga, denne høsten, og markerer seg som kurator og kunstner. Athena Wyller er Jacquelines bestevenn fra ungdomstiden, arkitektstudent og modell. Kunstnerstjernen Ida Ekblad er en god venn av Jacqueline, og har satt sitt avtrykk med artwork på coveret. Costumes Afaf Ali, som også er en venninne, har stått for stylingen.

– Ideen til denne shooten oppsto for ett år siden. Vi ønsket å presentere Jacqueline en gang for alle. Vi ønsket å ha med vennene fordi de er en så stor del av hennes hverdag og identitet. De er en viktig del av historien, sier Afaf.

– Den viktigste grunnen til at jeg gjør dette, er fordi jeg håper min historie kan berøre andre som kan relatere seg til meg. Det å være synlig og tørre å være sårbar er viktig, og kan hjelpe andre som kommer bak meg, akkurat som de foran meg banet vei for at jeg kan være den jeg er i dag. Med en så sterk stemme som jeg har, ville det vært bortkastet å ikke bruke den, sier Jacqueline og smiler.

Et brennende engasjement

Det er onsdag morgen, og stemningen står allerede i taket i byvillaen på Frogner, som i dag fungerer som location for Costumes fotoshoot. Ute er det sol og kald, klar luft. Inne runger latter, musikk og hektisk summing. På stativer henger det looks flydd inn fra motehus i Paris, Milano og København. Assistenter fyker rundt. Lys rigges. Makeup legges, hår fønes. Det er ikke første gang denne gjengen jobber sammen. De er hverandres venner, støttespillere og kreative inspirasjonskilder. Jacqueline brenner for å fremme LGBTQIA (Lesbian Gay Bisexual Transgender Queer Intersex Asexual)-samfunnet, som hun kaller sitt community.

– Mine største høydepunkter handler alltid om det jeg skaper i samarbeid med mine søstre og valgte familie, og hva det betyr å ha den eksponeringen for vårt community. Her i Norge var det å skyte Ceval for Vogues store Hope Issue, for eksempel, en veldig viktig markering. Det var også stort da jeg fotograferte min søster Emma Ellingsen til coveret av D2. Det var et sterkt samarbeid og et viktig øyeblikk.

ATHENA GENSER Flesh, 3 960 kr.
INTI GENSER Tarinii, 3 590 kr.
JACQUELINE GENSER Tarinii, 4 900 kr.
CEVAL Tights brukt som bolero, Ottolinger, vintage.

© Jacqueline Landvik & Sara Abraham

Hvordan jobber du frem ideer?
– Jeg blir inspirert av livet mitt, og jobber frem ideer ut fra det. Jeg vil si at det oppstår ideer i min personlige reaksjon til opplevelser og øyeblikk, og i dialog med likesinnende. På mange måter reflekterer arbeidet mitt livet mitt.

Du har allerede gjort stor suksess med store magasiner og kampanjer internasjonalt. Hva tenker du er hemmeligheten bak din suksess?
– Jeg har en klar mening bak det jeg gjør. Jeg også utdannet fotokunstner og har et stort indre univers. Og så er jeg genuint interessert i menneskene jeg fotograferer.

"Jeg brenner for frihet. Jeg brenner for å tørre å stå opp for det jeg tror på. Jeg brenner for å være meg selv ubegrenset."

Fra Jakob til Jacqueline

Jacqueline vokste opp på Nordstrand i Oslo, og ble tidlig formet av sin kjærlighet for dans. Hun begynte på ballett da hun var 13 år, og gikk raskt over til hip hop.

– Jeg ble besatt av å observere og uttrykke følelser via bevegelse, og ønsket å forevige disse øyeblikkene. Det førte til at jeg startet å ta bilder.

Allerede på ungdomsskolen skilte Jacqueline seg ut. Hun forteller om en episode da en av lærerne hennes veddet med hele klassen om hun var homofil.

– Fordi jeg var feminin, pen og hadde lys stemme, opplevde jeg at guttene på skolen følte seg truet av meg. Men i så ung alder hadde jeg ikke noe språk for å kommunisere hvem jeg var. Jeg følte at jeg var veldig populær og selvsikker som barn, men i ettertid har jeg også skjønt at det var en slags forsvarsmekanisme fordi jeg ble utsatt for mye negativt. Å bli forfulgt etter skolen av en guttegjeng som kaller deg «jævla homo» gjør noe med deg. Barn vil jo helst passe inn. I dag ser jeg at de delene som gjorde meg annerledes, er de som gjør meg til meg, og som er min styrke i dag, sier hun og legger til:

– Jeg flyttet fra Nordstrand så fort jeg kunne. Jeg husker at jeg tenkte: Det er ikke her jeg hører hjemme, jeg må ut i verden.

Fortell om din reise fra Jakob til Jacqueline?
– Første uken i januar 2021 bestemte jeg meg for å leve i min ultimate og eneste sannhet. To måneder senere hadde jeg kjøpt min første leilighet på Tøyen, byttet kjønn og endret navn til Jacqueline, den franske og vakreste versjonen av mitt forrige navn. For min del følte jeg ikke at jeg «ble», men at jeg alltid har vært Jacqueline. Jeg har foretrukket å bli addressert med pronomenet ‘hun/henne’ i mine nærere vennekretser de siste tre årene, og jeg merket at jeg følte meg mer og mer ukomfortabel når folk rundt meg kalte meg han, eller beskrev meg som en mann, derav også mitt gamle navn. Fordi jeg ikke følte dette hadde noen knytning til hvem jeg var som menneske. Jeg er en kvinne. Seksualitet og identitet er to ulike ting, forskjellen er hvem du går til sengs MED, og hvem du går til sengs SOM. Og til tross for at jeg ikke har vært veldig sterkt knyttet til det kjønnsbinære, var dette et uunngåelig steg i min egen selvrealisering. Jacqueline føles som et vakkert, nytt kapittel, en naturlig forlengelse av meg, og en rebirth. Jeg føler meg komplett og hel som menneske nå, men først og fremst er jeg den samme personen som jeg alltid har vært, for dette har alltid vært min kjerne, sier hun og tenker seg om. Sier hun gjerne vil si noe om medias fokusering på hvorfor transkvinner gjør feminiserende operasjoner.

– Behovet for at utseendet ditt reflekterer hvordan du føler deg er forståelig. For en transkvinne kan det å ‘passere’ som en kvinne være forskjellen på liv og død. Vold mot transmennesker er en absolutt realitet. Budskapet mitt her er at jeg ikke synes noen transkvinne i hele verden skal føle at de behøver å legge seg under kniven for noe, for vi eksisterer i alle uttrykk, kropper, fasonger og størrelser. Identitet starter innenfra, det er hvordan vi føler oss som mennesker som betyr noe.

"For min del følte jeg ikke at jeg «ble», men at jeg alltid har vært Jacqueline. Jeg er en kvinne. Seksualitet og identitet er to ulike ting."

Hva er dine beste råd til andre som føler det på samme måte og ønsker å ta dette skrittet selv?
– Ikke la deg begrense av deg selv eller andre. Du fortjener å se deg selv og å bli sett. Du fortjener å leve i din sannhet.

Hva er mest viktig for deg i livet akkurat nå?
– Å ikke snuble i redselen for å følge drømmen min. Å leve uten all frykt er urealistisk, men forskjellen er at noen av oss er modige nok til å følge drømmene våre – til tross for at vi alle er drevet av frykten. Vi må alle gi oss selv sjansen til å være den beste versjonen av oss selv. Don’t sleep on your life!

Hva er viktig for deg i kjærligheten?
– I et forhold er det viktig for meg å være i møte med en person som ser og kjenner seg selv. Hvis du ser deg selv, så ser du andre.

JACQUELINE
PLEDD Louis Vuitton, 12 300 kr.
SMYKKER Louis Vuitton, pris på forespørsel.

© Jacqueline Landvik & Sara Abraham

For feminin

Jacqueline startet karrieren sin som modell. Kan du fortelle litt mer om denne tiden og ditt første møte med moteverdenen?
– Da jeg var 16 år gammel, ble jeg flydd til New York som modell for å gjøre en Diesel-kampanje med fotografene Inez og Vinoodh, etterfulgt av magasinet CR Fashion Book med Carine Roitfelt (fransk sjefredaktør) året etter, iført en Missoni-kjole med gravidemageprotese under, ha ha. Og så Dazed and Confused. Jeg var egentlig aldri veldig opptatt av å stå foran kamera, og ble mest ukomfortabel fordi jeg aldri følte meg sett for den jeg var. Jeg ønsket å være bak kamera og skape noe, og brukte modellivet som en vei inn, forteller hun, og deler en historie som var typisk for denne perioden.

– Jeg husker at modellagenten min pushet meg til å gå på go-sees i utenlandske byråer, og jeg tenkte at jeg måtte ha på meg det fineste jeg hadde, så jeg tråkket opp i en svart mongolsk sauepels med belte, stramme Helmut Lang-skinnbukser og noen svarte, høye boots fra eBay. Etterpå fikk jeg beskjed av agenten min om at responsen fra alle byråene var at jeg var for feminin, og at de ikke visste hvor de skulle plassere meg. Dette var etter Andrea Pejic (verdens mest kjente transkvinnelige supermodell og skuespiller som fikk sitt gjennombrudd i 2013), men før Hari Nef (den første åpne transkvinnen som fikk kontrakt med IMG Models I 2016. Red. anm.)

Hvordan opplevde du dette selv?
– Jeg følte at det ikke helt var plass for meg. Dette var også før vi hadde et språk for ulike kjønnsuttrykk i vokabulæret vårt, på en annen måte enn det vi har nå. Det er derfor jeg er så uendelig glad for å se hvor mye mangfold som er representert nå, og hvordan andre – som bestevenninnen min Ceval – baner vei for andre.

Hvem inspirerer deg?
– Boss women! Jeg er inspirert av alle som lever ubegrenset og som skaper fantastisk arbeid – som Misa Hilton (amerikansk stylist og motedesigner kjent for å starte stilen hip hop glamorous. Red. anm.), artisten Missy Elliott, Deana Lawson (amerikansk kunstner og fotograf. Red. anm.), Janet Mock (amerikansk TV-vert, forfatter av boken Redefining Realness og LGBT-aktivist), Whitney Houston, Issa Rae (amerikansk skuespiller og forfatter bak TV-serien Insecure. Red. anm.), artisten Kelela og Michaela Coel (skuespiller og manusforfatter bak serien I May Destroy You. Red. anm.). Og Ceval, Inti og Athena!

Hva brenner du for?
– Jeg brenner for frihet. Jeg brenner for å bekjempe white supremacy. Jeg brenner for å tørre å stå opp for det jeg tror på. Jeg brenner for å være meg selv ubegrenset. Ved å eksistere, å være del av en forandring. Jeg brenner for å gjøre noe for andre enn meg selv. Jeg brenner for å være tilfreds og ikke minst til stede i det ene livet vi er blitt tildelt.

JACQUELINE
FUSKEPELSEN er Jacquelines egen, som hun pleide gå på go-sees med i starten av modellkarrieren.
BOOTS Marni, 9 800 kr.

© Jacqueline Landvik & Sara Abraham

Venner for livet

Du har valgt å gjøre denne shooten med venner. Fortell om vennene dine som er med her i dag...
– Dette er min familie. Verdens fineste mennesker, som inspirerer meg og som jeg kan drømme sammen med. Det inkluderer også mine gode venner bak kamera. Sara Abraham var mitt første ønske og eneste valg som min fotograf-duo i dette litt komplisert utførte prosjektet. Og ikke minst Afaf Ali, som satte det hele ut i livet.

Hva betyr vennskap for deg?
– Det betyr alt. Mitt community er min lifeline. Jeg er så inderlig dedikert til å få mine stjerner til å blomstre. Det er vennskapene mine som har lært meg å elske meg selv – og derfor vil jeg elske vennene mine like mye tilbake. Jeg er takknemlig hver dag for den kjærligheten jeg er omringet av.

Hva slags venn er du?
– For mange er jeg nok The Fun Friend. Og for noen nøye utvalgte er jeg en veldig lojal og trofast venn. Jeg er en god lytter, men også en grenseløs bablefant.

Du og søsteren din, Sofie Landvik, som også jobber som modell, virker veldig nære – kan du fortelle litt mer om hva slags relasjon dere har?
– Sofie er søsteren min, bestevennen min og diamanten min, et anker. Hun er veldig godhjertet, trofast, hardtarbeidende, skarp, og utrolig talentfull. Og så er hun ubeskrivelig vakker. Det siste året før hun flyttet til London var hun med meg bak kamera på nesten alle shoots. Vi har overraskende nok ikke hatt vårt store duo shoot moment der jeg fotograferer henne enda, og jeg venter fortsatt på et prosjekt som er verdig for det samarbeidet. Hun har vært en utrolig viktig støttespiller i livet mitt, ved siden av familien min. Skulle selvsagt ønske hun var med på denne shooten, men studier i London kom i veien for det.

Hva får deg til å le?
– Jeg føler jeg kan le av det tørreste og det drøyeste. Jeg ler generelt mye av og med mange – men aller mest ler jeg av meg selv.

JACQUELINE & INTI
KJOLER Feben, 5 500 kr.
BOOTS Marni, 9 800 kr.

© Jacqueline Landvik & Sara Abraham
"Det er vennene mine som har lært meg å elske meg selv – og derfor vil jeg elske dem like mye tilbake. Jeg er takknemlig hver dag for den kjærligheten jeg er omringet av."

JACQUELINE
KJOLE Balenciaga, pris på forespørsel.

© Jacqueline Landvik & Sara Abraham