– Jeg stolt over å være med å løfte en tematikk som har vært nesten tabubelagt å prate om

Gullruten-vinner Pia Tjelta er aktuell med både ny serie, film og kleskolleksjon i disse dager. Vi tok en snakk med henne om hvordan hun sjonglerer rollene som skuespiller og designer, og hvilke utfordringer hun møtte i forberedelsene til rollen som ufrivillig barnløs fertilitetslege.

Gratulerer som vinner av Gullruten for beste birolle i NRK-serien Lykkeland! Hvordan føles det?
– Det opplevdes skikkelig stas, jeg ble så glad! Lykkeland betyr mye for meg og det var rørende at nesten hele gjengen var samlet i Bergen!

Du var så fin på utdelingen - fortell om kjolen!
– Den er fra Vampires Wife og har hengt i skapet i noen år. Jeg hadde egentlig kjøpt den som forloverkjole til bryllupet til bestevenninna mi, som ble utsatt pga covid også fant jeg liksom ingenting som toppa den, så da måtte den luftes. Sko og veske var fra YSL og diamantene fra NC jewellery. Men jeg var såpass redd for å ødelegge den at jeg skifta til en Laura dress fra vår neste kolleksjon til festen etterpå.

Hva var det beste med rollen som rederfrue i Lykkeland?
– Det er en rolle som rommer så mye, som har store kontraster. Også er hun en stemme for kvinnene. Hun portretterer en forandring fra et ståsted som ble sett på som uviktig, hun brenner ikke bh-en men står som et symbol på kampen mange kvinner kjempa. Også elsker jeg at hun har mange sider som ikke helt tåler dagens lys, hehe. Man kan gå langt innafor Ingrid Nymans univers og det er veldig gøy å få spille.

Pia Tjelta som rederfruen Ingrid Nyman i NRK-serien Lykkeland.

© Maipo Film /NRK

Hvordan feiret du seieren?
– Hele Lykkeland gjengen dansa til langt på natt og det var lenge siden sist!

Selve trofeet ble stjålet på festen, men er nå returnert? Hva skjedde?
– Nei, hva skjedde? En artig spøk på fest som endte med tidenes fylleangst for vedkommende stakkars. Den er nå sendt tilbake i posten med en uforbeholden unnskyldning og synderen er tilgitt!

I Viaplay-serien ’Made in Oslo’ møter seerne fertilitetslegen Elin som nekter å gi opp drømmen om å få egne barn.

© Tordenfilm // John-Erling Holmenes Fredriksen

Du er aktuell i med TV-serien Made in Oslo, som har fått strålende kritikker. Hva er du selv mest stolt av ved denne serien?
– Laget, gjengen, bandet, felleskapet vi opplevde da vi laget det. Og at vi turte å gå langt i å få det så autentisk som mulig og behandle det med respekt. Også er jeg stolt over å være med å løfte en tematikk som har vært rimelig underkommunisert og nesten tabubelagt å prate om. Det virker som at den berører mange, og det har føltes veldig meningsfullt.

Du hylles for din tolkning av en barnløs fertilitetslege. Hvordan forberedte du deg til rollen?
– Jeg gjorde enormt mye research, både i form av å intervjue gynekologer, pasienter og fertilitetsleger, og brukte mye tid på en klinikk for å forstå begge sider, både opplevelsen av å være pasient og lege. I tillegg fikk jeg opplæring i alt det medisinske utstyret, og det var nesten det vanskeligste. Å ikke kløne med det, tok tid!

Er dette en tematikk du selv har opplevd personlig?
– Nei, men jeg syntes ikke det var vanskelig å forstå den emosjonelle siden av det. Når man har barn og vet hvor viktig det er for en, er det ikke vanskelig å forstå hva fraværet av det ville betydd.

Filmen Diorama hadde også nylig premiere med deg i hovedrollen. Vi gleder oss til å se den! Hva handler denne filmen om og hva synes du om resultatet?
– Diorama handler om tosomhet og utforsker vår trang til å søke oss til det. Både fra et menneskelig, filosofisk og biologisk plan. Hva er biologi og hva er sosiale normativ innenfor relasjoner? Jeg elsker resultatet, det er en annerledes og veldig morsom film, skrevet og regissert av Tuva Novotny.

Hvordan var det å spille inn på svensk? Har du fått noen tilbakemeldinger på svensken din?
– Det var litt skummelt, men karakteren min er i utgangspunktet norsk så jeg bare skjøt fra hofta og lot det stå til. Og de (svenskene) sa det var helt fint, mulig de løy, men det har utelukkende vært positivt det jeg har fått med meg hvertfall hehe.

Pia og Nina Amble Sandaas på rød løper under Costume Awards 2020. Pia i eget design.

© Anna Stokland

Snart er det Costume Awards, hvor du er nominert til to priser - både som Årets norske designer og Årets stilikon. Hva er god stil for deg og hvem er ditt stilikon?
– God stil handler ikke så mye om mote for meg, men mer om å kle seg på en måte som reflekterer hvem du er. Selv kan jeg skifte stil hver sesong, og til tross for at jeg er kjoledesigner så liker jeg best at en antrekk oppleves avslappa og at materialene er noe du kan puste i og røre deg i. Jeg har mange stilikon, men øverst på lista er Ingrid Nyman! Jeg skulle ønske jeg kunne gå i drakt hver dag. Og Kirsten Stewart, men hun er jo sponsa av Chanel så det er jo ikke rart hun ser rå ut.

Hvis du skal gi noen et stiltips for å skinne ekstra på den røde løperen, i et bryllup, på en fest - hva er det?
– Gå for silke eller naturmaterialer, men uansett hva du velger så må du bare eie det antrekket og bære det med rak rygg. Sånn sett må man ta på seg noe man føler seg vel i, slik at man ikke har så mye fokus på det, men heller greier å være tilstede der man er.

Hvordan sjonglerer du å være både designer og skuespiller? Hva er mest gøy?
– Jeg liker begge deler, det introverte ved å nerde på designprosessen er en fin kontrast til skuespilleryrket som er mer ekstrovert. Det er nesten meditativt for meg å holde på med stoffer og farger, selv om begge deler handler om en form for historiefortelling for meg. Å bygge en kolleksjon er som å bygge en fortelling med en dramaturgi.
Jeg pleier å dele opp året mitt, når jeg ikke filmer eller er på teateret så er jeg hands on på kontoret ni til fire, men jeg har også et meget fleksibelt team som noen ganger må komme på filmsett eller sitte bak scenen for at jeg skal godkjenne et print eller noe, så jeg er prisgitt den enorme fleksibiliteten de gir meg. All ære til de som holder ut med meg!

Pia Tjelta SS22

Pia Tjelta SS22

Endelig er det sommer og sol i Oslo. Hvilken look fra Pia Tjelta vår/sommer-kolleksjon er din favoritt?
– Laura dress, Alma linen dress og Elouise Quilt short er nok mine favoritter om jeg måååå velge. Det er tre veldig ulike antrekk, som gjør nytta si til ulike anledninger.

Og helt til slutt - hva gleder du mest til denne sommeren?
– Bryllupet til min beste venn og å hoppe i sjøen!

Pia Tjelta SS22