© Janne Rugland

Supermodell Signe Veiteberg: - Jeg tror min generasjon er mer kritiske til det som er galt i verden

Signe Veiteberg (21) fra Drøbak har åpnet flere show for Louis Vuitton og figurert på en rekke prestisjetungemagasincover og i internasjonale kampanjer. Hun har troen på at hennes generasjon vil gjøre verden til et bedre sted.

Da pandemien traff, ble jeg arbeidsledig, flyttet hjem til gården og omskolerte meg til å bli maler.
Effekten av pandemien varte ikke så lenge for min del; jeg ble ikke engang ferdig med å male hytta til pappa. Nå skal jeg reise til Paris om noen dager for min første jobb utenlands på en stund.
En ting jeg har lært av å leve under en pandemi er at jeg er en ganske ok frisør. Pappa ble desperat og lot meg klippe ham. Ingen ille kanter, til og med en liten gradering opp nakken fikk jeg til.
Modellkarrieren min startet da jeg 16 år gammel sendte inn bilder til Team Models. Jeg var litt redd pappa skulle synes jeg var innbilsk, så jeg ventet med å si det til ham, og tok med meg en annen voksen for å møte Team. Det ble virkelig nok å fortelle om da jeg fikk min første test shoot som var med Janne Rugland.
Det største jeg har opplevd som modell, er alt med Louis Vuitton. Spesielt stort var det å få være med på smykkekampanjen B Blossom for Louis Vuitton i 2019. Jeg kunne ikke tro at de valgte meg – siden resten av casten var store stjerner som Chloë Grace Moretz og Sophie Turner.
Det beste ved å være modell er moteserier for magasiner, fordi det er gøy å få lov til å være så dramatisk. Det verste må nok være at ting forandrer seg hele tiden, du møter nye folk hele tiden og er nye steder du aldri ser igjen. Så jeg er veldig glad for at jeg har folka på Team Models som noe konstant.
Det mest overraskende ved motebransjen for meg var da jeg fikk se alt arbeidet bak et Louis Vuitton-show; jeg ble overrasket over hvor mye lidenskap og kunst det kan være i motedesign. Da jeg startet som modell, strakk ikke min kunnskap om mote seg lenger enn til UGGs, Svea og vesker med Louis Vuitton-monogram, hehe ...
Denne høsten gleder jeg meg til at det kommer strikkegensere og jordfarger i butikkene. Valget i USA blir også spennende. Jeg synes høsten kan være ganske kjip, men det er min favorittsesong for mote.
Jeg brenner for å være informert og gjøre så godt jeg kan som enkeltmenneske over hele linja. Men det jeg fyrer meg mest opp over, er nok kjøttproduksjonen spesielt, og dyr som blir utnyttet generelt.
Mine drømmer for fremtiden er at jeg håper jeg kan gjøre dette en stund til. Det er vanskelig å ha planer, men drømme kan jeg – og coveret på franske Vogue er min største drøm. Etterpå vil jeg gjerne studere statsvitenskap.
Så langt er jeg mest stolt av en moteserie i Vogue UK av David Sims og Joe McKenna.
Å representere Norge der ute i verden er selvfølgelig veldig bra, det er jo verdens beste land, ifølge FN, så jeg sprer den informasjonen, og slår ned på myter som at isbjørner går rundt i gatene i Oslo, og at Norge er hovedstaden i Sverige.

Se hele moteserien med Jeenu og Signe her!

To av moteverdenens største modeller akkurat nå: Signe Veiteberg Jeenu og Mahadevan

© Janne Rugland
«Det beste ved Norge må være veldferdsstaten. Den gjør at jeg føler meg trygg og fri til å gjøre det jeg vil.»

Jeg føler meg mest norsk når jeg er her på Vestlandet med fjell rundt meg, dørene knirker og vi kantklipper gresset med en ljå. Da må jeg innrømme at nasjonalfølelsen slår inn over meg.
Når jeg ikke jobber, liker jeg å tegne og lese, og å bade nå på sensommeren.
På fotoopptaket med Costume var det bra. Vi var på et nydelig sted, jeg elsket stylingen, og fotograf Janne Rugland er en av de flinkeste jeg vet om. Innimellom spiste vi sammen, og satt foran peisen og pratet om alt mulig,
Å jobbe med Jeenu var gøy, han er virkelig proff. Vi har kjent hverandre en stund, men det var moro å se ham in action.
Det beste ved Norge må være velferdsstaten. Den gjør at jeg føler meg trygg og fri til å gjøre det jeg vil.
Det er ikke så mye jeg ville endret ved det norske samfunnet. Ikke at Norge er et komplett utopia, men det er vanskelig å komme på noe, og det er jo ganske flott. Det jeg kommer på nå, er at kjøttprisene er altfor lave, jeg ville gjort kjøtt fem ganger så dyrt.
Jeg ler av TV-programmene Brødrene Dal og Ut i vår hage og av podcasten Berrum & Beyer snakker om greier.
Når jeg føler meg stresset, blir jeg inne, sjekker ikke meldinger eller e-post og ser på noe lett som jeg har sett hundre ganger før, som TV-serien How I Met Your Mother (CBS) eller Brødrene Dal (NRK). Noe som er det dummeste man gjør! Jeg tror det beste er å gjøre noe fint. Denne turen til Vestlandet nå, hvor vi bare bader, fisker og går på tur, har vært veldig fin.
Jeg setter mye mer pris på mote nå, men jeg er fortsatt en elendig shopper – så min egen stil er ikke bra.
Akkurat nå leser jeg klassikeren Drep ikke en sangfugl av Harper Lee, og ser på TV-serien How I Met Your Mother.
Jeg ser opp til modeller som Iselin Steiro og Rianne van Rompaey. Og Best Dressed på YouTube og Anne Lindmo.
Mitt beste tips til andre som vil bli modell, er å gi alt på sett, gå inn i en karakter og prøve masse forskjellig. Da kan man fange noe spesielt, og de du jobber med setter alltid pris på at du anstrenger deg.
Sosiale medier stresser meg, så jeg holder litt avstand.
Jeg tror min generasjon kollektivt har en stor forståelse og er mer kritiske til det som er galt i verden. Jeg håper min generasjon vil finne løsninger, for eksempel med tanke på global oppvarming, og er villige til å ofre noe for å få det til.
Når det gjelder mangfold i motebransjen, har jeg bare én ting å si: «You never really understand a person until you climb into his skin and walk around in it.» Drep ikke en sangfugl.
Hvis jeg ikke var modell, kunne jeg gjerne tenke meg å studere statsvitenskap og jobbe som journalist.
Det beste rådet jeg har fått i livet, er å gi litt mer faen. Ikke vær så selvbevisst hele tiden. Jeg er ikke helt der ennå, men jeg har det i bakhodet til jeg blir modig nok.
Det viktigste bransjen har lært meg om stil og mote, er at selv om vi modellene blir stylet i helt ville ting, ser de som jobber i bransjen bare helt effortlessly chic ut i baseplagg av høy kvalitet. Unntatt Anna Dello Russo, da, hun har en vill stil.