© Julie Pike

Jenny Skavlan: – Unngå impulskjøp, og ikke hiv deg på raske trender.

Gjenbruksprinsessen Jenny Skavlan drømmer om en fremtid hvor man kan bestille kortreiste, skreddersydde klær av silke dyrket frem på et laboratorium.

Du blir beskrevet som gjenbruksdronningen, har du alltid vært opptatt av å ta grønne valg?
– Jeg har nok personlighetstrekk som av seg selv leder til grønnere valg. Jeg har alltid vært glad i å få mest ut av lite, og hater følelsen av å sløse. Det å transformere ubrukelige plagg til nye favorittplagg eller lage middag av restene jeg har i kjøleskapet, gjør jeg av natur fordi jeg synes det er gøy. Jeg har jo også, som de fleste andre, hatt et voksende miljøengasjement som har motivert valgene mine til å bli enda grønnere.

Fortell oss om TV-serien Avkledd på NRK?
– Avkledd er et program om hva som påvirker oss og hvorfor vi kler oss som vi gjør. Det er drevet av eksperimenter og gøyale påfunn, som det å bytte merkelappene på veldig dyre og veldig billige klær for å se om vi kjøper plagget for merket eller selve plagget – eller å få lest sitt eget klesskap av fremmede.

Hvordan vil du beskrive ditt eget klesskap?
– Jeg har uten tvil mest klær som er kjøpt brukt. Jeg tillater meg å kjøpe rare, fargerike og spesielle plagg jeg nødvendigvis ikke bruker så mye, mens de plaggene jeg kjøper nye er baseplagg jeg bruker ofte. Hvite T-skjorter, ulltrøyer, svarte pologensere og singleter er klær jeg kjøper nytt. Jeg har definitivt mest naturmaterialer som ull, silke, lin og bomull, da jeg synes syntetiske materialer som polyester og akryl er skikkelig ubehagelig å ha på. I tillegg slipper de ut mikroplast i vasken. Når man først begynner å investere i og bruke gode materialer, er det veldig vanskelig å gå tilbake.

Med tanke på at du har et nokså bærekraftig klesskap – tror du likevel det kommer til å endre seg med årene?
– Jeg har en litt usunn samlemani når det kommer til å kjøpe brukt – mye rart og morsomt som jeg blir glad av, men som jeg ikke bruker noe særlig. I fremtiden håper jeg på et slankere klesskap, men med noen få klassikere jeg har hatt i årevis. Og selvfølgelig litt gammal moro, men ikke fullt så mye som nå.

Hva er dine beste tips for et litt grønnere klesskap?
– Unngå impulskjøp, og ikke hiv deg på raske trender. Vik unna ting du har fra før, og invester heller i kvalitet, farger og passformer som tåler tidens tann og som du trives i. Vær bevisst på hvordan merket forholder seg til bærekraft og etisk produksjon. Om du søker opp merker i appen «Good on you», vil du kunne se hvor flinke merkevarene er på dette. Å teste shoppestopp en periode er en veldig god kur for å komme ut på den andre siden som en mer fornuftig forbruker.

"Det å transformere ubrukelige plagg til nye favorittplagg eller lage middag av restene jeg har i kjøleskapet, gjør jeg av natur fordi jeg synes det er gøy."

Jenny Skavlan har på seg en blondekjole som er vintage byTiMo og undertøy fra Pierre Robert.

© Julie Pike

Hvordan gjør du gode kupp på Tise?

– Jeg søker ofte opp favorittmerkene mine, og går inn på profilen til de som har merkene jeg liker. De har ofte mange andre fine ting også. Liker jeg det jeg ser, begynner jeg å følge dem. Da fylles gradvis feeden min opp med masse fint, og det blir enklere å finne kuppene. Vi jobber jo også mye med å kuratere egne lister for å gi brukerne inspirasjon og tips. Under «utforsk» kan man finne disse listene.

Gjenbruk og vintage er spådd å ta over fast fashion innen ti år, hva er dine tanker rundt det?

– Det er jo det grunnleggende forbruksmønsteret vårt vi må endre på. Vi må kjøpe mindre og bedre, og på den måten håper jeg vi ser en slutt på fast fashion. Hurtigmote forsøpler jo også gjenbruksmarkedet med alle bomkjøpene og impulskjøpene folk har når de lar seg rive med av billige trendplagg, som de vil selge videre. Det er jo bra om noen andre vil ha det, men det er stort sett laget i dårlige syntetiske materialer som ikke varer.

Jenny Skavlan i en rød topp hun har laget av en gammel kjole.

© Julie Pike

Du er selv rå på å sy om plagg, har du noen tips til jenta som ikke er så god til akkurat det?

– Kan man ikke sy selv, burde man alliere seg med en skredder eller et familiemedlem som kan, for så å enten betale for tjenesten eller gjøre noe annet i gjengjeld. Lær bestemoren din Instagram, for eksempel, mot at hun legger opp kjolen din.

Del gjerne noen tanker om hvordan du tror fremtidens klesskap kommer til å se ut?

– Fra min side er dette et tankeeksperiment. Alle produksjons- bransjer ser jo på kortreist produksjon og digitalisering som veldig aktuelle endringer både for å kutte kostnader, men også for å spare miljøet. Det å klippe ut et stoff og sy det sammen er jo en enkel operasjon for en robot eller en maskin. Om samme maskin i tillegg er i landet plagget selges, tror jeg det kan være en god løsning for fremtidens klesproduksjon. Kanskje det til og med ikke behøver og produseres i standardstørrelser, men i de eksakte målene til den som bestiller plagget – uten at det kommer til å koste så mye mer. Kortreiste, skreddersydde klær av silke dyrket frem på labben, det er fremtiden sin, det!