© Julie Pike

Lyden av sommer: Malin Pettersen

Countrystilen har fått en oppsving i motebildet, og Malin Pettersen har fått et gjennombrudd som countryartist. Denne våren vant hun Spellemannprisen for beste countryalbum med platen References Pt. 1, og i sommer legger hun cowboystøvlene i kofferten og reiser på festivalturné.

– Det var overraskende og hyggelig, og veldig stas å få et sånt
klapp på skulderen.

For Malin var det å vinne Spellemannprisen for beste countryalbum ekstra spesielt, siden country er en musikksjanger kanskje ikke så mange unge har forstått seg på.

– Jeg synes det er kjipt at man skal skamme seg over noe som er bra og fint. For meg er det viktig å representere sjangeren, noe jeg også gjør gjennom klærne, sier hun.

Malin har mye å glede seg til fremover, og spesielt i sommer. Låten Pause er endelig ute, en låt hun skal spille opp til fest med i løpet av festivalsommeren. Til høsten venter en USA-turné.

– Den nye musikken, med bare meg og gitaren, er mye skjørere enn tidligere. Jeg håper den kan fungere som et slags soundtrack til sene sommernetter.

– Jeg har hatt et behov for å uttrykke meg, og gjennom musikken fant jeg en måte å vise en annen side av meg. En side som ikke kom så tydelig frem ellers. Når man synger får man sagt ting uten å bli avbrutt, og gjennom country er det lov å snakke om følelser og sette spørsmålstegn ved ting. Det er en befriende ærlig sjanger.

Kjole Ellos Brud, 1.499 kr

© Julie Pike

Fra idol til ikon

Malin startet karrieren med en Idol-audition i 2005, hvor hun endte på en niendeplass. Siden den gang har det skjedd mye. Bandet Lucky Lips har vært en del av musikerens liv gjennom 12 år, et band hun omtaler som familie. I dag er hun bosatt i Oslo, har fått to barn og har gitt ut sitt første soloalbum. Albumet har vært planlagt i flere år, og lanseringskonserten ble holdt på Parkteatret i Oslo.

– Det var på 30-årsdagen min, og jeg hadde på meg en spesialbrodert rosa dress som jeg hadde fått laget til platecoveret og lanseringen. Alt klaffet, det var bare så fint.

«Dønn imponerende solodebut fra Malin Pettersen» og «Malins nye stjernelag sprer varme», skrev musikkanmelderne. Malin ble godkjent, også som soloartist. Hun er et friskt pust i musikkbransjen, og vil være alt annet enn A4. Hun beskriver musikken sin som eksperimentell, med en forkjærlighet for det klassiske.

– Det hadde jo vært en drøm om musikken min kan gi folk mer kunnskap om country-sjangeren, sier hun.

Bohem-sommer

– Klær har alltid vært en viktig måte å uttrykke seg på. Det er så teit når folk undergraver hva klær kan ha å si for et uttrykk. Klær kan selvfølgelig bety lite for noen, og det er helt greit, men det kan også være historiefortelling og en viktig uttrykksform. For meg er det sistnevnte, uten tvil, sier hun.

Hun innrømmer at hun kan bruke lang tid på å planlegge antrekk når hun skal stå på en scene.

– Hvis jeg skal spille et sted jeg ikke kjenner så godt fra før, tar jeg ofte med meg altfor mye klær.

Hun prøver ting foran speilet, titter innom Instagram for inspirasjon og tar en titt på scenen hun skal spille på.

– Da får jeg ofte en følelse av hva slags sted det er og hvordan jeg vil uttrykke meg. Jeg gjør alt for at jeg skal bli komfortabel, sier hun.

Favoritt-trenden hennes denne sommeren har vært med henne siden hun var en liten jente og foreldrene spilte Emmylou Harris og Neil Young på anlegget hjemme.

– Jeg husker godt da Isabel Marant lanserte en cowboy-inspirert kolleksjon. Jeg kjøpte en av skjortene, og den er fortsatt en skatt for meg. Nå har trenden virkelig tatt av, og utrolig mange designere har inkludert elementer i kolleksjonene sine, enten det er boots eller frynser. For meg er det en stil som har utviklet seg sammen med musikken min, og som er en stor del av meg. Stilen min er som musikken, den er fri og vill og boltrer seg i mange varianter.

Et fast element er cowboystøvler fra Lucchese, det italiensk-amerikanske kvalitetsmerket.

Blir bootsene med deg på sommerferie?

– To par Lucchese – alltid! I år skal vi ta bilen fatt og kjøre mellom spillejobbene, sier hun.

Hun drømmer seg bort et sekund, mens hun tenker på den fine årstiden. Familiestedet på Veierland er en av favorittene som familien besøker årlig.

– Norge er så vilt og vakkert, spesielt om sommeren. Når jeg reiser rundt på turné eller med familien, er det som om alle regler blir borte. Vi hører på musikk og drikker vin i skumringstimen. Barna får spise så mye is de vil, og vi kan være så lenge oppe vi bare ønsker.

Malin var bare 17 år gammel da hun stod på en festivalscene for første gang, på Vinstra-festivalen.

Kjole Ellos Brud, 1.499 kr

© Julie Pike

– Det som er gøy med festival er at man får se nye deler av landet, og at man blir kjent med andre band og musikere. Det er en slags lang fest kombinert med hard jobbing. Jeg får veldig kick av det. Heldigvis er det noen pauser innimellom.

I år er navnet Malin Pettersen å finne på en rekke festivalplakater. Vinjerock, Piknik i Parken og Fres er bare noen av sommerens høydepunkter.