– Mangfoldet i motebransjen har bedret seg, men det er fortsatt en lang vei å gå

Jeenu Mahadevan (21) fra Oslo har figurert på Business of Fashions liste over 500 Most Influential People in Fashion og gått på catwalken for verdens største motehus, men han synes fortsatt motebransjen har langt igjen før de er der de bør være i forhold til mangfold.

Akkurat nå kom jeg nettopp hjem fra et oppdrag!
Pandemien gjorde at jeg gikk fra å generelt ha veldig lite fritid og masse reising og jobb, til en veeeldig rolig hverdag.
Pandemien endret meg ikke mye. Jeg skulle virkelig ønske jeg var en av dem som kunne si at jeg har vært produktiv og lært masse under pandemien, men det er jeg ikke, haha ... Men jeg har hatt det gøy med venner og familie. Det er mer enn bra nok for meg.
Modellkarrieren min startet da jeg ble spurt av Ida, en av designerne for merket HaiK W/ på 21-bussen på vei hjem fra skolen om jeg ville være modell for dem. Agenten min Alexander Norheim så meg deretter på Instagram-kontoen hennes og scoutet meg til Team Models. Derfra tok det av.
Det største jeg har opplevd så langt i karrieren er de sjuke kåringene og listene jeg blir nominert til, som Business of Fashion sin liste 500 Most Influential People in Fashion og Models.com sin liste over Topp 50-modeller i verden. Det er stas. Når det kommer til jobber, er alle Vogue-seriene, showene til Givenchy og Burberry og kampanjer for Ralph Lauren og Fendi det jeg synes er størst.
Det beste og mest utfordrende ved å være modell? Det er noe jeg aldri klarer å svare ordentlig på, hahaha ... Det beste er kanskje at jeg har fått så mange gode venner gjennom bransjen? Det som er vanskelig, er å planlegge ferier og ting generelt i forveien; man må være klar til å fly av sted på bare noen dagers varsel.
Det som overrasket meg mest ved motebransjen var hvor hyggelige og kule folk generelt er, spesielt modeller.
Denne høsten tør jeg ikke glede meg til så mye ... Alt jeg gledet meg til i sommer ble enten avlyst eller forsinket.
Mine planer og drømmer for fremtiden endrer seg hele tiden. Det går nesten ikke an å ha det når man jobber i denne bransjen – fordi du aldri vet hva som skjer neste uke. Men jeg håper på å kjøpe leilighet i Oslo snart.
Å være en representant for Norge i verden er veldig smigrende og helt psyko å tenke på. Samtidig er det som regel veldig ensomt, hahaha ... Tok en god stund før jeg møtte på en annen nordmann under fashion week eller på jobb. Heldigvis er det litt flere av oss der ute nå!
Jeg føler meg mest norsk når jeg flytter meg fra en side av bussen til en annen for å unngå å sitte ved siden av noen.
Når jeg ikke jobber, ser jeg på serier, spiller volleyball, spiller Animal Crossing på Nintendo, møter venner, og så litt mer Animal Crossing.
Opptaket med Costume var veldig gøy. Alle var så sykt hyggelige, flinke og morsomme. Location og der vi bodde var også helt latterlig fint. Virkelig et drømmeteam!

Se hele moteserien med Jeenu og Signe her!

To av moteverdenens største modeller akkurat nå: Jeenu Mahadevan og Signe Veiteberg.

© Janne Rugland
"Mangfoldet i motebransjen har bedret seg, men det er fortsatt en lang vei å gå. Hver eneste moteuke har de store visningene et stort flertall hvite modeller."

Signe er kanskje den flinkeste modellen jeg har jobbet med, ganske vilt hvor dyktig hun er. Samtidig er hun tidenes goofball og kjempemorsom. 10/10 å jobbe med!
Det beste med Norge er definitivt naturen. Jeg har reist til mange forskjellige land og jobbet mange fine steder, men det er ikke mye som kan måle seg med de fineste områdene jeg har besøkt i Norge.
Hvis det var én ting jeg kunne endret ved det norske samfunnet, er det kanskje at mange av oss, inkludert meg selv, he he, er ganske lukka når vi møter nye folk. Det var et sjokk for meg å dra til USA, der det er kultur for å slå av en prat med folk i gatene eller på t-banen. Selv andre steder i Europa virker det som om de er litt mer åpne enn her.
Jeg ler alltid av den videoen med den selen som spretter bortover på brystet. Den er jeg veldig svak for.
Når jeg er under press, later jeg som om jeg ikke er stresset og fortsetter som vanlig. Dette er ikke et råd, do not try this at home.
Forholdet mitt til mote er ganske merkelig. Jeg visste absolutt ingenting om mote før jeg begynte å jobbe som modell. Nå som jeg på en måte befinner meg midt i alt av mote, kan jeg ærlig si at jeg trives veldig godt. Moteverdenen er superspennende og fascinerende – det er alltid noe som skjer, og den har gitt meg muligheter som jeg aldri trodde jeg skulle få.
Akkurat nå ser jeg på Netflix-serien Peaky Blinders, kan ikke tro at jeg ikke har sett den før nå. Den er helt latterlig bra!
Jeg ser opp til foreldrene mine, historiker og BBC-programleder David Attenborough og den japanske filmskaperen og animatøren Hayao Miyazaki.
Mitt forhold til sosiale medier er ganske avslappet. Jeg var ikke særlig aktiv på noen sosiale medier før jeg begynte å jobbe som modell. Nå som jeg har en liten following som er interessert i det jeg gjør, prøver jeg å vise litt mer av meg selv og min personlighet på Instagram, men jeg kan absolutt bli bedre, he he...
Mitt beste tips til andre som ønsker en karriere som modell, er litt vanskelig for meg å si noe om – siden jeg gikk fra null jobber til en fullbooket Paris Fashion Week og all verdens kaos på veldig kort tid. Mitt beste tips er kanskje å være enkel å jobbe med, og åpen for nye muligheter.
Min generasjon har vokst opp med tilgang til all verdens info, og jo eldre jeg blir, dess mer synes jeg det ser ut som om vi som samfunn generelt går riktig vei. Jeg er som regel litt pessimistisk av meg, men jeg tror faktisk at min generasjon kommer til å være ganske flinke fremover.
Når det gjelder mangfold i motebransjen, synes jeg dette har blitt bedre, men at det fortsatt er en lang vei å gå. Jeg har selv hørt casting directors snakke om hvordan de liker en gutt fra Korea, men at de allerede har to fra Kina – og derfor har fylt «Asia-kvoten» – samtidig som det er 30 etnisk europeiske modeller som gjør den samme visningen. Det er ikke sånn det burde være.
Hvis jeg ikke var modell, tror jeg at jeg ville studert data. Eller kanskje astrofysikk? Det har alltid interessert meg.
Det beste rådet jeg har fått i livet, er å ikke være redd for å skille meg ut. Ganske enkelt, men kanskje det som har gjort størst inntrykk.
Det viktigste bransjen har lært meg om mote, er å ikke være redd for hva andre folk synes. Hvis du føler deg kul i noe, go for it.