© Rasmus Weng/Link Details

Marianne Schrøder: "Det sender et signal om at mote er for alle"

Marianne Schrøder (44), fra Flatåsen utenfor Trondheim, har jobbet som modell siden hun var 19 år – og er i vinden som aldri før.

JAKKE vintage Saint Laurent.
PERLEKJEDE Sophie Bille Brahe, 38 000 kr.
ØREDOBBER Sophie Bille Brahe, 24 500 kr.

© Rasmus Weng/Link Details

Hva er din opplevelse av mote og mangfold?
– Bransjen har endret seg i den forstand at det er et mye større mangfold blant modellene. Det gir et mye bedre bilde av hva skjønnhet er og hvor forskjellige vi er i verden, og ikke minst sender det et signal om at mote er for alle. Flere kan kjenne seg igjen i det de ser på catwalken i dag, uansett størrelse, alder eller hudfarge, sier hun.

Hvordan startet du som modell?
– Jeg startet som modell da jeg var 19 år i Danmark. Jeg hadde flyttet til Århus for å bo sammen med min danske kjæreste på den tiden. I starten av oppholdet søkte jeg mange forskjellige jobber, men det var ikke lett. Så jeg endte opp med å ta meg en vaskejobb på Århus Universitet fra klokken fem til åtte hver morgen. Det var slettes ikke noe gøy, bare mørkt og uhyggelig, så jeg sa opp etter en måned. En av kameratene til kjæresten min spurte om jeg ville bli med til modellbyrået hans. «Ja, hvorfor ikke?» tenkte jeg. Byrået arrangerte en test med en dansk fotograf i Århus, og bildene ble sendt til New York Models. Tilbakemeldingen fra dem var at jeg var velkommen til å komme til New York og bli i tre måneder for å se om dette kunne være noe for meg, og om jeg kunne være noe for motebransjen. Så etter en juleferie hjemme med familien på Flatåsen og en lengre diskusjon med foreldrene mine, dro jeg over dammen for å prøve lykken. Det viste seg å være en utmerket match. Jeg var rødhåret på det tidspunktet, og det var en look som var megahot akkurat da, så jeg ble faktisk booket på flere forskjellige jobber bare et par uker etter at jeg ankom.

"Jeg har et veldig avslappet forhold til mote og stil. Jeg følger ikke trender, men har på meg det jeg er komfortabel i og noe som holder meg varm."

Hva er det beste ved å være modell?
– Det beste er at du blir selvstendig, siden du reiser verden rundt alene og tjener egne penger. Du lærer også å arbeide hardt for å oppnå gode resultater sammen med et team. Du får se mange vakre steder, spiser på fine restauranter og opplever mange forskjellige kulturer og språk. Jeg synes også det er fett å jobbe med mange dyktige, lidenskapelige og snille mennesker. Noe av det aller beste er alle de andre modellene du blir kjent med på shoots og catwalkshows. I dag har jeg mange gode venner over hele verden som et resultat av det.

Hva er det mest utfordrende?
– Det som er utfordrende ved å være modell, er faktisk mange av de samme tingene som gjør det så bra. Det kan være ensomt å reise og være mye alene. Det å oppleve mange fantastiske steder, og ikke ha noen å dele det med, er hardt og ensomt. Jeg husker da jeg var i Tokyo i to perioder på en måned hver gang da jeg var 23 år. Jeg syntes det var veldig utfordrende, fordi på den ene side var jeg jo heldig som fikk oppleve en så fantastisk og annerledes by gjennom jobben min, men samtidig var det trist å være alene. Hvor moro er det å sitte og kikke på Shibuya Crossing alene, liksom? Jeg kjøpte et videokamera da jeg var der, og filmet masse som jeg viste familien da jeg kom hjem, men det var jo ikke det samme. Det hadde vært fantastisk å ha med en venn eller noen fra familien min på lange reiser. Noe annet som også er utfordrende, er at man ikke kan planlegge særlig mye. Man vet ikke når neste jobb kommer, så det er vanskelig å garantere at du kan komme i en bursdag eller et bryllup fordi du plutselig må på jobb på den andre siden av jordkloden.

Marianne bor for tiden i København med sine to barn Aksel Emil (15) og Ellinor (11). I tillegg til å være modell har Marianne utdannelse og erfaring innen fysioterapi og pedagogikk.

– Da jeg var 40 år gammel, skiftet jeg modellbyrå og tenkte at jeg ville gi modelljobben et siste forsøk. Timingen var god, jeg fikk raskt byråer i utlandet og jobbene kom dryppende. Så da var jeg i gang som modell igjen, og det er jeg fremdeles, men mitt behov har endret seg, og jeg har igjen lyst på fordypning og går i gang med nok en utdannelse, denne gangen for å bli psykoterapeut. Det gleder jeg meg veldig mye til. Jeg interesserer meg for mennesker og for hvorfor vi gjør som vi gjør. Hvilken betydning barndommen vår har for vårt voksne liv, og hvilke redskaper vi kan ta i bruk når vi synes livet spisser seg til.

Hva er ditt livsmotto eller livsfilosofi?
– Vær til stede og lev i nuet. Vær takknemlig for alle de gode tingene i livet ditt, og unngå tankespinn og unødvendige bekymringer. Min overbevisning er at jeg på den måten danner en positiv tilnærming til min livssituasjon og blir et bedre menneske.

Hva slags forhold har du til mote og stil?
– Jeg har et veldig avslappet forhold til mote og stil. Jeg følger ikke trender, men har på meg det jeg er komfortabel i, og noe som holder meg varm. Jeg kjøper klær som holder i mange år. Ikke at det betyr at jeg ikke shopper, fordi jeg har masse klær, men jeg kjøper klær som jeg bruker igjen og igjen for det meste. Jeg kjøper også brukte klær. De plaggene jeg har kjøpt som har vært veldig trendy, har jeg kun brukt en gang, kanskje to. Så det har jeg sluttet med.

"Jeg har det fint med å bli eldre i denne bransjen. Det er mye større mangfold i bransjen nå enn tidligere, og jeg har ikke opplevd noe negativt ved det å bli eldre – tvert imot!"

Hva savner du ved Norge?
– Jeg savner helt klart den friske luften og den storslåtte naturen, alt fra kyst til fjell, og om vinteren savner jeg å gå på ski. Jeg savner at det er god plass, at det ikke bor mennesker overalt. Jeg tror det har noe med alderen å gjøre. Før jeg flyttet fra Norge, var jeg ikke klar over hvor vakker, variert og dramatisk naturen i Norge er.

Hvordan er det å være norsk i Danmark?
– Jo, det er fint å være norsk i Danmark. Jeg opplever at nordmenn er godt likt her og at danskene liker Norge. De skryter av vår fantastiske natur, og gjør samtidig narr av rare matvaner og alkoholprisene og påstår de ikke forstår norsk. Og så mobber de med at man er fjellgeit he he. Det går nok begge veier, nordmenn sier de heller ikke forstår dansk, men når man lytter så kan man kjenne igjen mange ord som er de samme. Vi var jo danske en gang.

Hva er høydepunktet i modellkarrieren din så langt?
– I min tidlige periode som modell vil jeg si at høydepunkter var et shoot for franske Vogue på Maui, Hawaii, med stjernefotografene Ines og Vinhod Matadin som er et par. De er helt fantastiske å jobbe med. Vi tok bilder på mange forskjellige steder på øya. Det var en fin og morsom opplevelse. Blant høydepunkter den siste tiden må jeg trekke frem da jeg nylig gikk catwalkshowet til motehuset Off-White i Milano. Det var en kjempeproduksjon med mange modeller og megagod stemning.

TOPP Saint Laurent, 4 999 kr.
SKJØRT vintage Levi’s.
BALACLAVA Deima Knitwear, 1 630 kr.
BELTE Saint Laurent, 2 990 kr.
SKO Augusta the Brand, 3 469 kr.
DIAMANTKJEDE Sophie Bille Brahe, 374 000 kr.
PERLEKJEDE Sophie Bille Brahe, 38 000 kr.
PERLEØREDOBB Sophie Bille Brahe, 24 500 kr.
DIAMANTRING Sophie Bille Brahe, 81 630 kr.
GULLRING stylistens egen.

© Rasmus Weng/Link Details

Hva lærte du om deg selv av å leve under en pandemi?
– Jeg lærte at jeg kunne håndtere ikke bare en, men to kriser. Mannen min og jeg ble skilt under pandemien. Ikke på grunn av den, men sånn ble det bare. Det passer aldri, slik jeg ser det, med hverken en pandemi eller skilsmisse. Så under pandemien, som var krevende på alle mulige måter, skulle jeg håndtere min nye livssituasjon og skape meg en ny tilværelse. Det jobber jeg fortsatt med, fordi under pandemien handlet det mest om omstilling, praktiske gjøremål og overlevelse. Det høres kanskje voldsomt ut, men det jeg mener er at da jeg stod midt i det og alt var kaos inne i meg og jeg skulle forholde meg til mitt nye liv, så handlet jeg instinktivt – og oppdaget at jeg var mye sterkere enn jeg kunne forestille meg.

Det har nylig pågått en debatt om kvinner i offentligheten etter at Sarah Jessica Parker(56) fortalte i et intervju med Vogue om hets hun opplevde rundt egen alder. Hva tenker du om det?
– For meg virker det som dette handler om folk som liker å hate generelt. For min del møter jeg mange flere som synes det er bra at det ikke kun er pur unge jenter i magasiner og i reklamer, fordi voksne kvinner som meg representerer noe annet og har masse erfaring. Det blir jeg glad for.

Hva slags forhold har du til egen alder?
– Jeg liker å bli eldre. Jeg blir klokere, har mer ro i meg selv og vet bedre hva jeg vil og har behov for. Jeg mener at jeg er et bedre menneske nå enn jeg var som ung, jeg er mer tolerant og tålmodig og har fått et bredere perspektiv på livet og andre mennesker. Høyere alder betyr mer erfaring, og jeg elsker at jeg forandrer meg og utvikler meg som menneske.

KJOLE Saint Laurent, 22 160 kr.
FJÆRKJEDE Saint Laurent, 7 450 kr.
SKO Augusta the Brand, 3 469 kr.
GULLRING stylistens egen.

© Rasmus Weng/Link Details