Nicole Kidman som Grace Fraser i The Undoing på HBO © HBO

Møt kostymedesigneren fra HBO's hitserie "The Undoing"

Kostymedesigner Signe Sejlund forteller om den ikoniske grønne kåpen, å gjøre research blant Manhattens elite og hvordan klær skaper en karakter.

Hvordan forberedte du deg på å kle opp Grace Fraser i The Undoing?
– Alt startet med manuskriptet. Første gang jeg leste det, gjorde jeg det veldig langsomt og lot det synke inn. Da jeg fikk jobben visste jeg at Nicole Kidman skulle spille Grace Fraser, og dermed så jeg henne tydelig for meg hele veien gjennom. Deretter gikk jeg i gang med å lage inspirasjonsmapper til meg selv for hver av karakterene, hvor jeg utforsket farger, teksturer og stoffprøver. Jeg lagde moodboards med bilder som inspirerte meg: dyr og kunst for eksempel. I Grace Frasers mappe hadde jeg mange bilder av natur og frost. Jeg snakket også mye med Nicole Kidman underveis. Hun er helt fantastisk og veldig profesjonell. Hun forsto umiddelbart hva Susanne Bier og jeg ønsket med karakteren og hun hadde 100 prosent tillit til at jeg gjorde det rette, og tok på seg alt som jeg hadde med til prøvene.

En av sidene fra Signe Sejlunds inspirasjonsmappe til karakteren Grace Fraser.

© Signe Sejlund

Hvordan vil du beskrive Grace Frasers stil?
– Grace Fraser har sin helt egen stil – noen beskriver den som ‘boho chic’. Hun kommer fra en familie med "gamle penger" så hun er ikke nyrik eller har et behov for å vise merkevarer, hun er hevet over det. Selv om hun har en veldig dyr garderobe er ikke det noe man nødvendlgvis kan se på henne, fordi klærne ikke har logoer. Hun er en begavet overklassekvinne, som på en og samme tid skal stikke seg ut og blende inn. Jeg ville gjerne at hun skulle være feminin og sexy, men ikke seksuell. I forhold til hennes yrke som parterapaut var det viktig at hun fremstod empatisk og tillitsvekkende. Overdelene hennes er ofte litt lukket i halsen for å vise at hun er et veldig privat menneske og prøver å skjerme seg selv.

Grace Fraser kler seg jo litt atypisk i forhold til den jevne Newyorker-kvinnen. Hvorfor?
– Jeg valgte å gå den veien fordi jeg syntes at det er veldig kult å lage noe som er litt tidløst og som også kan ses om 10-20 år. Man har jo sett Nicole Kidman spille så mange roller etterhvert så jeg hadde også et ønske om å kle henne i noe man overhodet ikke har sett henne i før. Det er min egen forfengelighet som forteller meg at det selvsagt skal være nytt og spennende.

Grace Fraser i The Undoing
© HBO

Hvordan brukte du danske designere i Grace Frasers klesskap?
– Jeg prøver alltid å bruke danske designere når jeg kan. Til dette prosjektet tok jeg fatt i smykkedesigneren Rebecca Elbek, hvis smykker passet perfekt inn i Grace sin elegante stil: Man kan se at det er dyre smykker, men det er ikke ting med kjempestore og prangende stener. Jeg beskrev Grace Frasers personlighet for Rebecca, og sammen fant vi frem til flere ringer som hun skulle gå med, [blant annet en med en skarabebille]. Under den første kostymeprøven ga jeg Nicole Kidman ringene mens hun satt og fikk ordnet hår og makeup. Hun så på hånden sin og jeg merket at det også føltes riktig for henne.

Gjennom serien bar Grace Fraser en rekke ringer fra danske Rebekka Elbek – blant annet en skarabe-ring, som her kan anes på hennes pekefinger. Ifølge Vogue kjøpte Nicole Kidmans mann Keith Urban ringen til henne i etterkant.

© HBO

Et av seriens mest omdiskuterte plagg er den grønne kåpen som Nicole Kidman går med mens hun vandrer rundt i New Yorks gater. Hva kan du fortelle om den?
– Den kåpen er omstridt, noen liker den ikke mens andre igjen elsker den. Målet mitt var å lage en kåpe som var eventyrlig og cinematisk men samtidig veldig feminin, en kåpe man husker. Stoffet er ganske spesielt, nesten som kunstpels, og var overhodet ikke beregnet til å lage kåper av så det krevde et utrolig godt skredderarbeid. Jeg endte med å designe den selv og jeg fant mye inspirasjon i gamle eventyrbøker. Det skulle være et plagg som både gikk i ett med bybildet og skilte seg ut, og som nærmest fungerte som et skjold når hun bevegde seg rundt i New York. Den har en hette og er så stor at man omtrent kan gjøre seg usynlig i den og bare forsvinne inn i menneskemengden, hvilket jeg også ser for meg at hun hadde lyst til.

Nicole Kidman som Grace Fraser i The Undoing på HBO
© HBO

Grace Frasers venninne Sylvia har en mer typisk Newyorker-stil. Hvordan fant du inspirasjon til hennes antrekk?
– Sylvia kler seg som den tøffe businesskvinnen hun er. Hun har en god karriere og går i dyre brands som Celine og Max Mara, som hennes beige kåpe er fra, og smykkene hennes er primært fra Cartier. Den beste research finner man alltid i virkeligheten, så da Susanne og jeg skulle researche til hennes karakter, møttes vi med noen av de enormt velstående kvinnene som bor på Manhatten og utgjør den øverste halve prosenten av USAs befolkning. Gjennom en av Susannes kontakter ble vi invitert med til et av den indre kretsens teselskaper, og det var en stor inspirasjon for meg bare å observere dem, de oppfører og kler seg på en helt bestemt måte.

Som en del av forberedelsene satt jeg meg også på en benk med en kopp take-away kaffe foran noen av privatskolene og fulgte med mens disse kvinnene leverte og hentet sine barn. Noe av det jeg spesielt la merke til var deres evne til å være subtile. De bærer noen av de dyreste smykkene og klesmerkene som finnes, men er ikke nødvendigvis prangende.

Sylvia i HBO-serien The Undoing
© HBO

Hva var ditt personlige yndlingsplagg i serien?
– Jeg elsket kappen som Grace Fraser bar under veldedighetsarrangementet i den første episoden. Det tok meg ganske lang tid å finne ut hva hun skulle ha på, det skulle være noe som reflekterte lyset når hun ble kjørt rundt i byen om kvelden og som hun lett kunne ta av når hun kom inn. Jeg endte med å designe den selv, og jeg syntes at den ble så flott og eventyrlig med sine metalliske broderier. Og så selvfølgelig hennes gulvlange kåper i forskjellige mørke juvelnyanser, som kler Nicole Kidmans høye og slanke silhuett veldig godt.

Grace Fraser i The Undoing
© HBO