© Lars Brønseth

Møt Skandinavias ukronede dronning av minimalisme

Er du også fan av det det klassiske og tidløse highstreetmerket? Se den fine høst/vinter-kolleksjonen og møt kvinnen bak.

Det var vanskelig å ikke la seg begeistre under COS-showet som ble avholdt i London på tirsdag. Kolleksjonen var inspirert av tidligere årtier og man kunne tydelig se referanser til både 90-tallets minimalisme og 70-tallets teknikker. Kroppsnære sorte kjoler, ankellange skinnskjørt og skreddersydde kåper satt vakkert på en ytterst velvalgt modellcast - og det er ingen tvil om at kolleksjonens kvalitetsmaterialer som ull og skinn kommer til å passe perfekt til vårt skandinaviske vær og ikke minst høstsesongen som er på vei.

Vi har møtt COS’ kreative direktør, Karin Gustafsson, til en prat om tankene bak den nye kolleksjonen – og hvem COS-kvinnen egentlig er.

Hvordan vil du beskrive COS med fem ord?
“Selvsikker, omfavnende, moderne, minneverdig og jeg vet det er mer enn et ord, men: ‘skapt for å vare'.”

Showet ble holdt i London. Hva elsker du mest ved den byen?
“Mine yndlingsting ved London er den miksen av mennesker som er her. Forskjellige kulturer som blir mikset sammen og den levende kunstscenen.”

Hvordan foregår en normal dag for deg?
“Det varierer fra dag til dag, men jeg jobber tett sammen med teamet mitt og noen ganger drar vi rundt og besøker forskjellige steder for inspirasjon. I helgene møter jeg ofte venner eller drar for å se sønnen min spille fotball. Jeg er også veldig glad i å ordne i hagen min.”

Hva er dine tanker bak kolleksjonen?
“Vår tilgang handler egentlig om at vi undersøker i alt grundig – helt fra begynnelse til slutt. Vi ser på samtlige detaljer, de innerste lukkingene på hvert plagg og ikke minst på den måten klærne faller på kroppen. Igjennom hele prosessen forestiller vi oss hvordan kunden ville reagere hvis han eller hun skulle bære plagget. I denne sesongen har vi hentet inspirasjon fra retro-snitt og 1990-tallets minimalisme for å skape smalere proporsjoner og justerbare passformer. Ultimativt ønsker vi å skape en garderobe med basisplagg i den høyere enden av skalaen som får brukeren til at føle seg empowered og sterk.”

Hva er din favoritt-look fra kolleksjonen?
“Et plagg som virkelig skiller seg ut, er den dype v-hals-kjolen uten ermer, som er lagd i dobbelt ullkvalitet, samt toppen som er laget i samme materiale. De er begge virkelig gode plagg å investere i og såpass allsidige at de kan brukes til mange forskjellige anledninger.”

Kjolen med den dybe V-hals, som Karin Gustafsson nævner.

© Jack Davison / COS

Designer du til en spesiell kvinne når du designer en ny kolleksjon? Og hvem er COS-kvinnen?
“For meg er COS-kvinnen en kvinne som er virkelig kvalitetsbevisst og ser etter fashion-forward plagg, som vil kunne brukes nå og langt ut i fremtiden. Jeg tror også at hun verdsetter når det blir brukt innovative teknikker, teksturer og silhuetter i materialene.”

Hvordan var det å holde show igjen?
“Vi var virkelig glade for å kunne vise årets høst/vinter-kolleksjon her i London under London Fashion Week. Da vi lanserte COS i 2007, viste vi vårt første show under moteuken i London. Jeg er stor fan av idéen om at vi tar på en ny reise med en ny retning, men at vi viser respekt for begynnelsen samt anerkjenner og beærer det som gjorde COS så fantastisk i begynnelsen. Jeg liker at moteuken har blitt mer tilgjengelig. Og for under våre shows er det største publikummet dem som har sittet over hele verden og sett det live. Vi kan alle feire det og være en del av det.”

Vi var invitert til London av COS.

Våre tre favoritter fra AW21-kolleksjonen

Look 1:
“Så elegant og likevel så enkel. Toppen i dobbel ull står vakkert til et par herreinspirerte bukser.”

Look 22:
“Kåpen er en klassiker. Skarpt skåret og med et stort revers – og så er den også vakker i blå.”

Look 39:
“Det ankellange skjørtet faller så fint på kroppen og vil være en favoritt i garderoben mange år fremover. Den er perfekt til hverdag med en strikk og støvler eller sneakers.”