© Janne Rugland

Pooja Mor: - Jeg har blitt mye mer takknemlig for hver eneste lille ting i livet

Pooja Mor (28) er en av verdens største supermodeller . Vi tok en prat med henne om modell-livet, hjertesaken hennes og hvordan hun takler koronakrisen

FOTO Janne Rugland
STYLING Afaf Ali
TEKST Mari Grydeland
HÅR OG MAKEUP Jens Wiker
MODELL Pooja Mor/ VIVA Models
CASTING Alexander Norheim
RETUSJ Wetouch P
RODUSENT Ajaj Studio

Er dagene dine veldig annerledes nå enn til vanlig?

– Nå er jeg ute av byen, og har den luksusen det er å være omgitt av natur. Jeg går mye på tur og spiller badminton med vennene mine. Jeg begynner alltid hver dag med å meditere, det hjelper meg med å lande og være bevisst mine egne tanker, sånn at jeg har styrke til å takle det som skjer i verden. Noen kvelder ser jeg på Disney-filmer for å koble av, og andre kvelder danser jeg til Bollywood-filmer. Dagene mine er mer avslappet nå og følger mer naturens gang. Jeg våkner ved soloppgang og legger meg når sola går ned.

Jeg synes hver dag er en gave gitt til meg av universet, og jeg setter livet høyere enn alt annet. Denne situasjonen har fått meg til å innse hvor mange ting jeg har tatt for gitt, som skjønnheten i skyer som beveger seg over himmelen, stjerner på kveldshimmelen eller bare det å kunne få maten levert på døren. På vanlige travle dager glemmer vi ikke bare å hilse på alle vi går forbi på gaten, vi glemmer også å koble oss på vår egen sjel, tanke og kropp. Så jeg har blitt mye mer takknemlig for hver eneste lille ting i livet.

«Jeg har blitt mye mer takknemlig for både store og små ting i livet.» — Poja Mor

Hva er ditt beste tips for å beholde humøret i denne situasjonen?

– Heller enn å forsøke å komme med gode råd, vil jeg fortelle om hvordan pandemien har forandret hvordan jeg tenker på alle aspektene av livet mitt. Alt er «i hodet ditt», og hvis du bare klarer å forandre synet på ting rundt deg, så kan det virkelig hjelpe både for å beholde humøret og for ikke å bli helt gal. Jeg tror man alltid kan lære noe – i både gode og vanskelige situasjoner. Denne perioden har for eksempel lært meg at de tingene jeg har forsøkt å jakte på og trakte etter, ikke ville vært sunne for meg, og derfor har jeg klart å styre unna disse tingene, som garantert ville gjort meg utslitt til slutt. Jeg aksepterer, med ydmykhet, at som et menneske kan man ikke forandre denne situasjonen vi står i. Men som et menneske kan jeg kontrollere hvordan jeg takler denne pandemien, som har satt verden på hodet. Jeg velger å lete etter en indre styrke som kan gi meg kraft til å være mer ærlig, mer medfølende og tolerant.

Hvordan var oppveksten din i India, og hvordan endte du opp som modell?

– Jeg hadde en veldig lykkelig oppvekst i India. Familien min er veldig sammensveiset, og jeg kjedet meg aldri. Jeg planla aldri å bli modell, det bare skjedde. Da jeg studerte til å bli ingeniør, var jeg kreativ leder av studentforeningen vi hadde på mitt college, og da organiserte vi en skjønnhetskonkurranse som het «Miss Fresh Face». En av vennene mine meldte meg på i konkurransen, og da jeg ble ropt opp som vinner, trodde jeg det var en spøk. Dagen etter var det bilde av meg i avisen, og jeg bestemte meg for å se hva denne muligheten kunne føre til. Jeg ble etter det oppdaget av en modellspeider fra Anima modellbyrå, og flyttet til Mumbai. Det hele føles som et mirakel, og nå bor jeg her i New York og elsker livet mitt og jobben min.

Hva syntes du var mest overraskende med modellyrket?

– Jeg trodde det skulle være glamorøst hele tiden, og at det ville medføre et helt spektakulært liv omgitt av glamorøse mennesker. Etter å ha vært i bransjen i fem år, må jeg si at, ja, motebransjen er også glamorøs, men de aller fleste som jobber i bransjen jobber knallhardt, modellene også, for å skape noe som er unikt og vakkert.

Hvordan reagerte familien din da du begynte som modell?

– De var sjokkert til å begynne med, for de kunne ikke fatte hvorfor jeg ville forlate ingeniøryrket og bli modell. Jeg tror også de var litt bekymret for sikkerheten min, men sakte, men sikkert fikk jeg dem til å innse at det kan være en ordentlig karrierevei, og at det ikke bare er tøys og tull. De har også skjønt at modellbyråene har kontroll og passer på karrieren min, og at fotoshootene er ekstremt profesjonel- le og ordentlige. Nå har de jo også sett hvor stor suksess jeg har, og sett hvor lykkelig jeg er med det jeg gjør, så nå er de bare stolte og glade.

Hvordan ville du beskrevet deg selv med tre ord?
– Kjærlig, humørfylt og energisk.

Hva liker du best ved å være modell?

– Å reise til nye eksotiske steder. Jeg elsket å dra til Deia for å skyte disse bildene, og jeg elsker selvfølgelig også å få møte nye, kreative mennesker og skape noe nytt hver dag, noe som er vakkert og inspirerende.

Hva er det du ikke liker ved å være modell?

– Noen ganger kan det være fysisk utmattende, spesielt hvis jeg ikke føler meg helt hundre prosent, men fortsatt må møte på shoot og ha med meg en viss energi. Det kan være krevende.

Hva har vært høydepunktet i karrieren din så langt?

– Karrieremessig må det være å skyte med Peter Lindbergh. Det får jeg aldri gjøre igjen, og de bildene vil alltid bety mye for meg (red: Peter Lindbergh døde i september 2019).

Tror du at du kommer til å jobbe som ingeniør en dag?

– Nei, jeg tror jeg alltid kommer til å jobbe med noe kreativt, men ikke vitenskap.

Hva betydde det for deg å vinne Young Achiever of the Year på prisut- delingen Vogue Women of the Year 2019?

– Det betydde veldig mye for meg. Før utdelingen tenkte jeg gjennom livet mitt og hvilke ting som har størst betydning for meg. Og, helt seriøst, ingen av de tingene som dukket opp i hodet mitt hadde noe med modellyrket å gjøre. Kun de tingene som handlet om å gjøre noe for andre og snakke om hjertesaken min, er det som gjør at jeg kan føle meg som en «achiever». Så det å oppnå ting for meg, handler om å være en stemme utad for dem som ikke kan ha en stemme selv.

Hva er det som er din viktigste hjertesak?

– Jeg synes det er sørgelig å se at de frihetene som mesteparten av verdensborgerne nyter, blir undertrykt av det kinesiske kommunist- partiets regime. Undersøkelser har avslørt at Falun Dafa-utøvere har blitt frastjålet organer til profitt for andre. Falun Dafa er en vakker meditasjonspraksis som tror på sannhet, medfølelse og toleranse. Jeg øver meg selv på disse verdiene, og de har gjort meg til en bedre person, og gitt meg nye perspektiver i livet. Det var veldig hardt for meg å innse at en slik fredelig praksis førte til forfølgelse og overgrep i opprinnelseslandet, det fikk meg til å føle at det ikke finnes noen rettferdighet eller forskjell på rett og galt. Kommunistpropaganda har manipulert mange kinesere vekk fra sannheten. Dette fikk meg til å engasjere meg i organtyveri og forfølgelsen av Falun Gong-utøvere i Kina.

Mangfold har endelig blitt normen i moteverdenen, har du hatt noen utfordringer med det selv, med bakgrunn fra India?

– Nei, ikke personlig. Jeg har en tro på at det som er ment å skje i livet mitt, det vil skje, og jeg kjemper ikke for det som ikke er ment for meg.

Hva savner du mest ved India når du bor i New York?

– Det er det beste spørsmålet! Jeg savner luktene, fargene, varmen, maten, familien min, familieklemmene, den fargerike kulturen, alle festlighetene og det myldrende gatelivet.

«Det er viktig å støtte hverandre i denne tiden.» — Pooja Mor

Hva gjør du vanligvis på fritiden, pre-korona?

– Livet mitt var faktisk ganske karantene-aktig fra før. Jeg er veldig hjemmekjær og liker å være hjemme. Jeg liker å lage masala chai til vennene mine, jeg elsker filmkvelder foran TV-en, spillkvel- der, å gå lange turer, sykle, spille badminton, meditere, trene, drive med hudpleie hjemme og slike ting.

Hva er ditt beste stiltips?

– Å alltid velge de klassiske tingene. De varer evig, og så kan du heller style med det lille ekstra.

Hva tenker du på når du står foran kamera?

– Jeg prøver å finne riktig stemning for shootet, alt etter hvor vi er, hvordan klærne er og hva slags persona som passer den dagen. Jeg prøver å komme i en flyt, men alltid være positiv og ha en viss energi.

Hva er en vanlig dag for deg?

– Jeg liker å stå opp tidlig, og begynner hver dag med å meditere. Jeg drikker te eller kaffe om morgenen, og så liker jeg å lese og planlegge dagen. Så trener jeg, eller spiller badminton og deretter lager jeg indisk vegetarmat. Så jobber jeg litt hjemmefra, ser kanskje en film og legger meg tidlig.

Hvem er rollemodellen din?

– Mamma.

Hva slags drømmer har du for fremtiden?

– Akkurat nå vil jeg bare at vi skal komme oss gjennom denne pandemien sammen, og så håper jeg vi kan skape en verden som er full av medfølelse, varme og empati etterpå.

Hva får deg til å le?

– En god meme, festlige og søte ting.

Hvordan var det på shoot med COSTUME?
– Det var en fantastisk opplevelse, med et hardtarbeidende team. De var inspirerende, og alt var morsomt og hyggelig. Deia er et så vakkert sted. Jeg elsket alle antrekkene – spesielt det fra Valentino (på coveret). For en killer-look!

Hva er ditt livsmotto?

– Å hjelpe andre, uten å forvente noe tilbake.