© Sara Abraham

Kunstner Sandra Mujinga: – Det handler om å skape nye verdener

New York Times har skrevet om henne, og nylig kjøpte selveste Museum of Modern Art i New York to av hennes verk. Møt musiker og multikunstner Sandra Mujinga (34) fra Oslo.

Det er en litt grå torsdag i januar da vi ankommer et industrilokale på Oslo øst og møter en tilsynelatende avslappet Sandra Mujinga. At hun er en av våre mest suksessfulle samtidskunstnere ser ikke ut til å affisere henne. Hun har på seg en stor svart hettegenser og caps, viser vei inn i atelieret sitt. Unnskylder lukten av tekstillim og setter frem en hvit klappstol innimellom tekstiler, symaskiner, maling og noen flere meter høye installasjoner.

Tenkte aldri hun skulle bli kunstner

Sandra Mujinga jobber innenfor et spenn av formater, som video, foto, tekstil, skulpturer og performance-kunst. Selv om Sandra alltid har tegnet, og også lærte seg å sy i ung alder, tenkte hun aldri at det var kunstner hun skulle bli.

– Det tok nok litt tid før jeg innså at jeg faktisk ville bli kunstner. Jeg har alltid målt det kreative opp mot det praktiske, og tenkte at det måtte gi noe tilbake med en gang, og resultere i noe raskt.

Det var arkitekt Mujinga ville bli tidlig i tyveårene, men da hun søkte Arkitekthøgskolen fikk hun avslag.

– Jeg fikk tips fra en lærer om å søke Kunstakademiet. Og da jeg kom inn på nesten alle kunstakademiene jeg hadde søkt, tenkte jeg at kunst kanskje var noe for meg.

I dag er Sandra førsteklasses kunstner, og har blitt trukket frem som en av de viktigste navnene på New Museum-triennalen av New York Times. «Skal du lære deg et nytt norsk kunstnavn i år, så er det Sandra Mujinga,» skrev Aftenposten for to år siden. Mujinga har vunnet høythengende priser som Preis der Nationalgalerie fra Hamburger Bahnhof i Berlin, som er Tysklands største pris for unge samtidskunstnere, og Fredrik Roos kunstpris. Og hun har hatt utstillinger verden over. I 2022 var Mujinga en av kunstnerne som deltok i Munchmuseets utstilling Solo Oslo, og samme år stilte hun ut flere verk på den 59. internasjonale utstillingen, Milk of Dreams på Veneziabiennalen. Hun avsluttet nylig soloutstillingen Love Language på Croy Nielsen i Wien, og I Build My Skin With Rocks ved Hamburger Bahnhof i Berlin Da vi møter Sandra kan hun også fortelle at selveste MoMA, Museum of Modern Art i New York, har kjøpt to videoinstallasjoner av kunstverkene hennes; Flo og Pervasive Light.

Wow. Gratulerer! Hvordan takler du all denne suksessen?
Sandra ler høyt og rynker på nesen.

– Som regel er jeg veldig i jobbmodus, og det tar ofte langt tid før jeg innser hva jeg faktisk har fått til. For meg skjedde alt samtidig, samme år som jeg fikk Tysklands kunstpris, ble jeg invitert til Veneziabiennalen og fikk stille ut ved Munchmuseet. Denne overlappingen gjorde at det tok lengre tid for meg å ta inn alt.

Rom for det spekulative

For Mujinga er musikk og lyd en viktig del av kunstuttrykket hennes.

– Jeg er veldig fascinert av hvordan musikk kan fungere som en slags tidsmaskin, hvor du kan reise både til fortiden og fremtiden. For lyd kan fungere som noe spøkelsesaktig, som en slags kropp som du ikke ser, sier Sandra.

Da hun stilte ut en en åtte meter høy installasjon som skulle forestille «post-human», monsteraktige skulpturer akkompagnert av et ambient soundtrack på Munchmuseet, ble det også tydelig at science fiction er et virkemiddel hun liker.

– Science fiction har gitt meg mulighet til å spekulere i andres kropper og andre måter å være på. Det handler om å skape nye verdener og ikke alltid kun ta utgangspunkt i det man ser, men heller tenke radikalt annerledes enn hva man er vant til. Det er det som er så fint med kunst, det gir rom for dette.

Under intervjuet sitter jeg plassert mellom to store skulpturer påkledd asymmetriske klær, kalt Wearable-sculptures. Jeg føler meg litt liten der jeg sitter, mon tro om ikke det er meningen?

– Kunsten min handler mye om kropp, og hva størrelse gjør med kroppen din. Du kan for eksempel tenke på store naturfenomener, hvordan kroppen din står i relasjon til noe større enn deg selv, noe du ikke kan måle. Og dette vil jeg formidle til publikum.

«Jeg er mitt eget støtteapparat. Er det noe jeg er redd for, så skal jeg gjøre det! Dette har vært til hjelp i kunstverdenen også. Men man må også tørre å spørre om hjelp, man kan ikke forutse alt, det kan ingen.»

Måtte stå på egne ben

Sandra er født i Kongo, men vokste opp i Oslo og på Nesodden. Hun mistet begge foreldrene sine i ung alder, og har derfor tidlig lært hva det vil si å stå på egne ben. Hun forteller at det har vært hardt, men at det på mange måter har gjort henne tøffere.

– Jeg er mitt eget støtteapparat. Er det noe jeg er redd for, så skal jeg gjøre det! Dette har vært til hjelp i kunstverdenen også. Men man må også tørre å spørre om hjelp, man kan ikke forutse alt, det kan ingen.

Det er derfor ekstra spesielt for Sandra at MoMA valgte å nettopp kjøpe verket Flo, som er oppkalt etter moren hennes. Flo er en videoinstallasjon, som består av et hologram inspirert av bodybuilderen Anne Marie Crook, med et egenkomponert lydspor. Verket skal få sitt eget rom på MoMA.

– Det er det største som har skjedd meg i min kunstkarriere, det verket betyr så utrolig mye for meg, sier Sandra. Som multikunstner har Sandra nok av formater hun benytter seg av, både tekstil, foto, video, musikk, performance og skulpturer.

Med tanke på de omfattende størrelsene og det flerdimensjonale i flere av verkene, er det imponerende at hun gjør alt sammen mer eller mindre alene.

Hvordan får du til alt?
– Jeg har alltid hatt energien til å drive på med mye samtidig. På videregående var jeg både elevrådsleder, basketballtrener, revysjef, jobbet med skolepolitikk og hadde deltidsjobber samtidig. Så det har gjort det enklere å organisere og planlegge alt jeg gjør innenfor kunsten også.

Selv om Sandra Mujingas kunst blir både sett og anerkjent av et stort internasjonalt publikum, er det først og fremst seg selv hun skaper for.

– Man er sitt eget tog, og så får de som vil være med, være med. Jeg har aldri vært særlig opptatt av være som alle andre, men heller kjøre mitt eget løp. Jeg konkurrerer mot meg selv, og det holder!