© Julie Pike

Sara Vienna: "Jeg har alltid brent for sosial rettferdighet"

Hun ble oppdaget på Instagram, og hennes første jobb var på catwalken for verdens største motehus. Møt vår coverstjerne; modell, aktivist og tidligere mormoner, Sara Vienna (32) fra Kolbotn. Her forteller hun om hvorfor hun brenner for mangfold, den strenge oppveksten og hva slags råd hun har til andre som vil bryte med et religiøst miljø.

FOTO Julie Pike
STYLING og MAKEUP Linda Wickmann/LW.agency
HÅR Andrés Valle-Kløvstad/Stylemanagement
DIGI-TECH Oktawian Gornik
FOTOASSISTENT Alexandra Gjerlaugsen
STYLING OG MAKEUP ASSISTENT Celine Richard/LW.agency
RETUSJ Yoo Sun

Det blåser og snør oppe i Holmenkollen i Oslo denne tirsdagen på tampen av 2022. Gradestokken viser minus. Midt i skogbrynet står Sara Vienna. Bredbent i et av vårens antrekk fra Louis Vuitton. Et skjørt uten strømper. Høye røde, glitrende boots. Hun klager ikke en eneste gang. Gir blikk til fotograf Julie Pike. Vi skjønner hvorfor moteverdenen har omfavnet henne. Hun har en helt egen, krigersk utstråling.

– Denne shooten var veldig gøy. Når du blir fanget oppe på Holmenkollen med Julie Pike og Linda Wickmann en kald vinterdag, vet du at det kommer til å bli mye magi og spennende påfunn. Outfitene var bare til å måpe av, det er nesten umulig å ikke se bra ut! Et utrolig bra team med masse glede og skrønehistorier, vi hadde det veldig gøy – veldig kaldt, men veldig gøy.

Hvordan har du det akkurat nå?
– Akkurat nå er jeg på en ganske god path hvor jeg tar ting litt mer rolig, og fått litt mer distanse fra det utrolig hektiske arbeidslivet jeg har hatt de siste fem årene. Nå fokuserer jeg mer på å være mer i ett med meg selv, øve på å lytte til intuisjonen min og redusere stresshor- moner i kroppen. Alt går så utrolig fort for tiden, og jeg merker det tar tid å vende meg av med hastigheten og forventninger rundt mengde arbeid og prosjekter jeg skal ta på meg, og hvor utrolig effektiv jeg forventer å være. Å roe ned, aka å være litt mindre effektiv eller si nei litt oftere, blir nærmest forbundet med å mislykkes eller ikke være bra nok. Det merker jeg i hvert fall er en holdning i meg som jeg forsøker å endre perspektiv på

JAKKE Louis Vuitton pris på forespørsel.

© Julie Pike
«Jeg tror ikke på at noen gud eller guder ønsker at du skal lide eller være ulykkelig, da kan det heller være et tegn på at akkurat denne menneskelige tolkningen ikke er riktig for deg som individ.» — Sara Vienna

TOPP Louis Vuitton, 48 500 kr.
SKJØRT Louis Vuitton, 51 500 kr.
BELTE Louis Vuitton, 13 100 kr

© Julie Pike

En eksplosiv og absurd start på karrieren

Hva blir viktig for deg å fylle 2023 med?
– Det blir veldig viktig for meg å fortsette med de nye rutinene mine, som involverer meditasjon, nedstressing og noen manifesteringstek- nikker jeg nylig har startet med via To Be Magnetic. Jeg ønsker å fylle 2023 med fornuftige rutiner, sunne forhold, masse natur og reise, og et ærlig forhold til jobb der jeg tar hensyn til det jeg trenger. Jeg synes det er viktig å kunne ha et perspektiv på livet der man minner seg selv på hva som egentlig er viktig for en selv, hva man egentlig ønsker å bruke tiden på, og hvilke drømmer og potensial man har som ennå ikke er oppnådd. Ved å utfordre seg selv til å tenke på den måten, blir det enklere å ta valg som er i tråd med sitt autentiske selv. Dette er kanskje vanskelige valg å ta, men som resulterer i at man lever et bedre liv og dermed yter bedre i relasjoner og på jobb.

Fortell om hvordan karrieren din som modell startet ...
– Hehe, min nåværende agent Julie Thyrum hos Le Management er veldig god på å navigere internettet og finne personer som passer ulike profiler, og da hun fant min Instagram ringte hun meg opp og spurte om jeg ville komme innom dagen etter. Hun var allerede sikker på at jeg skulle kunne få et oppdrag i Paris om en uke eller to – og hun hadde rett. Snaue 2 uker etterpå gikk jeg for Louis Vuitton på Paris Fashion Week 2022. Det var en absurd og eksplosiv start på modellkarrieren, og utrolig morsomt.

Hva er det største du har opplevd i karrieren?
– Det er nok mitt aller første oppdrag som modell for Louis Vuitton, selv om alle oppdrag etter dette har vært nevneverdige, blant annet Vogue France.

«Modellarbeid har for meg vært mye mer interessant og givende enn jeg forventet, ettersom jeg må være så tilstede og samtidig tenke interessante vinkler og kreative tilnærminger.» — Sara Vienna
© Julie Pike

"Jeg har alltid brent for sosial rettferdighet og å redusere stigma, diskriminering, trakassering og overgrep"

Hvordan er det å være modell?
– Det beste for min del er å kunne reise til ulike byer og møte masse forskjellige kreative mennesker, og kunne jobbe med fotografer og stylister på en måte der jeg får vært 100 prosent til stede i kroppen min og omgivelsene mine. Modellarbeid har for meg vært mye mer interessant og givende enn jeg forventet, ettersom jeg må være så til stede og samtidig tenke interessante vinkler og kreative tilnærminger. Det kan dog være utfordrende til tider, jeg kan bli tatt av angsten og sceneskrekken min, og da kan det være ganske intimiderende å bokstavelig talt ha alle øyne, kameraer og spotlights mot meg. Men det synes jeg er en veldig god eksponeringsterapi, der jeg får utfordret meg selv til å gi slipp på og akseptere disse sidene ved meg selv.

Hva har overrasket deg mest ved motebransjen?
– At alle som jobber på sett er så omgjengelige og morsomme. Det har foreløpig vært mye humor og lite arroganse og nedlatende holdninger, som jeg hadde forventet i denne bransjen. Nå er det selvfølgelig fortsatt noen som har slike holdninger, men foreløpig har jeg kun opplevd positivitet og en genuin interesse for å få alle til å føle seg velkommen og sett.

Hva brenner du for?
– Jeg har alltid brent for sosial rettferdighet og å redusere stigma, diskriminering, trakassering og overgrep. Med arbeidet jeg gjør ønsker jeg å kunne påvirke samfunnet på en positiv måte, og dette har vært et hovedfokus i Evrysome, som jeg driver ved siden av en stilling som markedsføringskonsulent i MailMojo. I Evrysome jobber vi med ulike tilnærminger til positiv endring og representasjon, blant annet gjennom kunst- og kulturarrangementer, og en ny konsulentordning der vi vil tilby kurs og workshops innenfor blant annet samtykke, grensesetting, maktdynamikker, mangfold og interseksjonalisme.

© Julie Pike

"Jeg har tatt ekstreme oppgjør med meg selv"

På hvilken måte har oppveksten din som mormoner preget ditt voksne liv?
– Å vokse opp i mormonerkirken med strenge og isolerte forhold påvirket meg svært mye som ung. Som skeiv med samtidig en del kjønnsdysfori i en religiøs og streng setting hvor hverdagen var preget av en del svart-hvitt-konsepter, opplevde jeg mye depresjon, forvirring, perfeksjonisme, skam og selv-nedverdigelse. Jeg internali- serte alt fordi jeg ikke følte at jeg hadde noe sted å uttrykke eller bearbeide det. Jeg brukte mye tid i 20-årene på å utforske og endre disse holdningene, og holder fortsatt på med det til en viss grad i dag. Det blir værende lenge i kroppen og i tankemønstre når det er forankret så godt i oppvekst og barndom. Men til tross for dette er jeg takknemlig for å ha opplevd en såpass religiøs barne- og ungdomstid, fordi det har gitt meg et annet perspektiv og innblikk på mennesker og meg selv. Det har ført til at jeg har tatt ekstreme oppgjør med meg selv, noe som har resultert i stor personlig utvikling og innsikt.

Har du et råd til andre som synes det er vanskelig å bryte med et religiøst miljø?
– Still kritiske spørsmål, og lytt til hva hodet, kroppen og hjertet ditt forteller deg. Det er ikke nødvendigvis slik at å bryte med religion eller en spesifikk religion alltid er løsningen – noen ganger kan det å ta en litt annen retning eller justere på holdnin- ger og mønstre være det man selv trenger. Det jeg tenker er viktigst, er at man lytter til seg selv. Om noe eller mye føles feil, utmattende eller rett og slett destruktivt, er det som regel et tegn på at dette ikke er riktig for deg. Jeg tror ikke på at noen gud eller guder ønsker at du skal lide eller være ulykkelig, da kan det heller være et tegn på at akkurat denne menneskelige tolkningen ikke er riktig for deg som individ. Det finnes så mange variabler der ute, så mange tolkninger og versjoner som kan passe for enhver person. Utforsk noe nytt! Ta et oppgjør med deg selv, og eventuelt test ut et helt nytt perspektiv, få deg venner som støtter slik du ønsker å leve, jobb med noe som gir ny innsikt, og se hvordan det påvirker deg. Slik er det med det meste man ønsker å endre i livet; man må ta et oppgjør som gir vesentlige endringer. Til gjengjeld vil man leve et bedre liv, eller i det minste være et skritt nærmere et slikt liv.

«Jeg er én type sammensetning av et menneske som allerede er underrepresentert, men det finnes utrolig mange andre (..) som er mindre sett.» — Sara Vienna

Setter Norge på kartet

Hvordan er det å representere Norge der ute i verden?
– Haha, ja, det er egentlig litt gøy fordi Norge ikke er helt «på kartet» i de fleste bransjer, det er ikke så mange som kjenner til Norge og dermed ikke helt vet hva de skal forvente. For å si det på en annen måte: Folk kan ofte bli litt overrasket når jeg prater med dem, over at jeg kan engelsk veldig godt, er oppdatert om moderne politikk eller urban fashion, at jeg kan føre en interessant samtale om svært mange temaer. Jeg tror veldig mange har et bilde av at Norge er langt ute på Nordpolen med masse penger og null kontakt med omverdenen. Det er litt morsomt.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber?
– Jeg er helt klart veldig kunstorientert og reiseglad! Jeg liker å få kreativ stimuli som inspirerer meg og møte mennesker som utfordrer tankesettet mitt, men for å være helt ærlig, så liker jeg mer og mer mitt eget selskap. Når jeg er alene med katten min, kan jeg være akkurat som jeg vil og gjøre det jeg føler for i øyeblikket – uten noen forventninger eller projisering av andres egen bagasje. Det er i disse øyeblikkene jeg oppdager nye sider ved meg selv, hvem jeg virkelig er og hva jeg er kapabel til.

Hvis du kunne endret en ting ved det norske samfunnet, hva ville det vært?
– Hah! Hmmm, her er det litt å velge mellom. Jeg har vel aldri vært veldig «norsk» av meg, jeg finner mye glede og liv i gamle tradisjoner, samhold, uttrykk, musikk og bevegelse, og nordmenn er vel kjent for å være notorisk innesluttet, likegyldige og stive i kroppen. Selv om jeg er introvert har jeg et behov for å samles med likesinnede mennesker for å feire over et godt måltid og masse rytme, der jeg blir utfordret til å slippe meg litt løs, dele om de utfordrende sidene i livet mitt så vel som de gode seirene jeg bør feire. I Norge står janteloven litt mer i veien enn vi tør å innrømme, jeg mener det er kjempeviktig og sunt å uttrykke det som faktisk skjer i livene våre, og være stolte over det som gjør oss unike og flinke.

ANTREKK Louis Vuitton, pris på forespørsel
SMYKKER Pearl Octopussy, 1 800 kr.

© Julie Pike
«Jeg liker å utfordre med klær og fysiske uttrykk. Det vi bærer på kroppen blir en forlengelse av oss selv, og kan vekke mye følelser.» — Sara Vienna

"Det vi bærer på kroppen kan vekke mye følelser hos mennesker"

Hva får deg til å le?
– For meg er ingenting bedre enn selvironi, og et godt sarkastisk blikk på alt som føles alvorlig i livet.

Hva gjør du når du føler deg stresset?
– Jeg går en tur i skogen, trener eller rører på meg, eller faktisk bare sitter stille og puster rolig. Det kan også hjelpe en del å tenke litt frem i tid, eller dra meg selv litt ut av situasjonen for å oppleve det hele litt på avstand både fysisk, mentalt og tidsmessig. Det finnes mange måter å bearbeide stress på, det er jo nettopp det jeg har jobbet så mye med i det siste. Ofte handler det om å finne metoder som løsner det opp i kroppen – via pust, latter, bevegelse og mentale aktiviteter. Ofte blir alt så alvorlig når man er stresset, og jeg tror man har kommet langt om man klarer å le når stressnivået er som høyest.

Hva slags forhold har du til mote?
– Jeg elsker mote, men kanskje på en litt annen måte enn den kommersielle. Jeg liker å utfordre med klær og fysiske uttrykk. Det vi bærer på kroppen blir en forlengelse av oss selv, og kan vekke mye følelser hos mennesker. Jeg har alltid likt å gå med en kombinasjon av stiler, jeg har vel alltid likt å provosere litt og utfordre normene som alle stilarter har. Jeg kombinerer ofte stiler som punk, urban, hippie, hipster, nerd, klassisk, boms, dyke, gay og avant gard. Litt av alt, og gjerne kombinert med kunst. Jeg elsker å ha på meg kunst, jeg vil heller ha på meg kunst enn å henge det på veggen hvor svært få får det med seg. Kunst skal ses!

Hva leser du / ser du på akkurat nå?
– Det jeg har lest i det siste, er bøker om tradisjoner og verdensopp- fatninger fra diverse steder i verden, blant annet gamle norrøne tradisjoner og sjamanisme i Skandinavia før Snorre Sturlason, og forståelse av «spirit», intimitet og community blant Dagara-samfunnet i Vest-Afrika (The Spirit of Intimacy). Det jeg ser mest på er rett og slett alt av RuPaul, jeg er litt die hard fan av alt RuPaul produserer, og synes det er inspirerende, kreativt og lærerikt. Jeg har også fått et oppheng i gamle klassiske filmer fra tidlig 1900-tallet frem til tidlig 2000, og ser en ny en nesten hver uke. Ellers ser jeg veldig mye på videoer om universet, AI-teknologi, spiritualitet, kvantefysikk og konspirasjonsteorier. Jeg er vel en evig sucker for alt som er weird, kritisk og komplisert.

Hvem ser du opp til?
– Personer som Platon, Einstein, Stephen Hawking og Elon Musk vekker mye nysgjerrighet hos meg, og jeg kommer stadig tilbake til dem. Ellers får jeg mye inspirasjon fra RuPaul, Bob the Dragqueen, Vishen Lakhiani, Chisom Udeze, Lacy Phillips, Andy Puddicombe, Hindzsight.

«Jeg har et type hat-elsk- forhold til disse plattformene (SoMe), så jeg tar litt avstand når jeg merker at jeg trenger det. Jeg oppsøker profiler og mennesker jeg synes er givende ...» — Sara Vienna
© Julie Pike

Representasjon er helt essensielt for oss

Hva slags forhold har du til SoMe?
– SoMe har vel egentlig alltid vært et sted jeg har hatt et sarkastisk blikk på, særlig for mine egne profiler. Siden Facebook og Instagram startet i 2007/08 har de vært preget av overfladiske bilder av personer i perfekte omgivelser og settinger, og jeg har alltid ønsket å «imitere» den virkeligheten med et sarkastisk blikk, som en meta-versjon av den overflatiske versjonen i Meta – Instagram eies nå av Facebook aka Meta, som gjør det dobbelt meta haha. Jeg har et type hat-elsk-forhold til disse plattformene, så jeg tar litt avstand når jeg merker at jeg trenger det. Jeg oppsøker profiler og mennesker jeg synes er givende heller enn å «låse meg» til profiler som har en negativ effekt på livet og sinne mitt. SoMe er preget av «komplekse» algoritmer som virker som å føre deg tilbake til de samme tingene igjen og igjen, så man må rett og slett være kritisk på hva man faktisk liker og oppsøker, da det vil ende opp med å ta veldig mye plass. Ta heller mer plass i det virkelige liv!

Hvilke verdier er du opptatt av å fronte som menneske og profilert modell?
– REPRESENTASJON! MANGFOLD! Jeg kan ikke si dette nok. Representasjon er helt essensielt for oss mennesker, det validerer og inspirerer oss. Vi må kunne se oss selv på skjermen eller i stillinger for å føle at vi kan oppnå det samme, som vil si at vi trenger alle typer mennesker i absolutt alle mulige posisjoner. Jeg er én type sammensetning av et menneske som allerede er underrepresentert, men det finnes utrolig mange andre mennesker som er mye mindre sett enn det jeg er. Dette gjelder altså ikke bare motebransjen, men alle mulige bransjer, og her har vi fortsatt en ganske lang vei å gå. Dette går hånd i hånd med mine verdier om at vi alltid bør streve etter å være autentiske, tillate individuell unikhet, og samtidig kunne ha en grunnleggende respekt for hverandres ulikheter.

Hva er det beste rådet du har fått i livet så langt?
– Å ikke ta meg selv så alvorlig.

Hva er det største komplimentet noen kan gi deg?
– At jeg har en inspirerende tilnærming til livet, eller at jeg har inspirert noen til å bli en bedre versjon av seg selv.