© Stine Goya

Stine Goya: "Jeg tror at en stor trend i 2022 vil handle om å investere i en garderobe med lang levetid"

I anledning av Københavns moteuke har vi snakket med den danske designeren om trender i motebransjen, hennes personlige favoritter fra den nye kolleksjonen og ikke minst hennes tanker omkring hva Stine Goyas suksess skyldes.

Siden 2006 har Stine Goya kledd på fargeglade mennesker med kreasjoner fra sitt lekende og kreative univers. Den danske designeren har nettopp presentert sin AW22-kolleksjon under Københavns moteuke, som ifølge designeren selv er inspirert av kunstneren Olafur Eliassons installasjonsverk Life - som inviterer publikum til å gå på oppdagelse i sameksistensen mellom sivilisasjon og natur.

Den nye kolleksjonen er i ekte Stine Goya-ånd fullpakket med farger som neongul, gressgrønn, blek oransje og nyanser av rosa og lilla – tilsatt enkelte dryss av sølv og paljetter.

I anledning av moteuken har vi snakket med Stine Goya om hennes egne favoritter fra kolleksjonen, bærekraftighet anno 2022, sesongens viktigste trender og hennes beste råd til hvordan man får mer farge inn i garderoben.

Hva er Stine Goyas DNA?

"Stine Goya er et univers av farger som er født av og har røtter i gleden over kreativitet og selvsikker individualisme. Det er grunnlaget for vårt brand-DNA og vi vil gjerne spre vårt budskap om glede verden over. Jeg tror ikke på at det er en Stine Goya-arketype og håper at våre klær appellerer til mange forskjellige personer. Jeg ønsker at mine kunder og følgere føler seg som seg selv. Ikke en bedre versjon, bare seg selv. I mine øyne handler mote grunnleggende om å utforske deg selv – hvilke farger, passformer og stiler du liker – fri for fordømmelse. Mine kolleksjoner er ikke avhengig av trender og jeg har i høyere og høyere grad innsett at de ikke behøver å være kjønnsspesifikke, noe som har vært så styrkende og befriende. Jeg designer etter hva som føles riktig. Å være komfortabel, og enda viktigere selvsikker, i å uttrykke hva som driver meg."

Hvilke plagg fra kolleksjonen er dine personlige favoritter?

"En av mine favoritter er Annalisa, en A-line babydoll-kjole laget av dobbeltlagret organza med et håndmalt print som resulterer i en forvrengt blomster-effekt. En ny teknikk er brukt på fluffy, printede plagg i strikk som Vega-cardiganen som kombinerer to av våre ikoniske signaturer: strikk og print. Et annet nytt plagg som jeg elsker er Nika-jakken, som er en mer teknisk yttertøysstil laget av nylon i karakteristiske Stine Goya-farger. Og sist er det vår biologisk nedbrytbare jakke Desiree, som er et fantastisk statement piece som reflekterer hele kolleksjonens stemning perfekt."

Hvordan tror du motebransjen vil endre seg i 2022, spesielt når det kommer til bærekraft og mangfold? Og hvilke ambisjoner har Stine Goya som merke innenfor disse områdene?

"Jeg føler meg spent i forhold til 2022. De forandringene som industrien trenger, skjer akkurat nå. Jeg føler at det endelig har kommet en global forståelse for viktigheten av å arbeide på bærekraftige måter i alle ordets betydninger. Det handler om å fokusere på produkter, mennesker og planeten. Vi som et merke, streber hver eneste dag etter å være så inklusive og miljømessig ansvarlige som mulig og vi utfordrer oss selv til å gjøre tingene bedre. Vår Sustainability Policy er fokusert på tre hovedpunkter: produkt, planet og mennesker (Product, Planet, People). Vi har identifisert fem hovedmål i vår oppdaterte Sustainability Policy for 2021, som faktisk er mer ambisiøse enn noensinne før. Først og fremst sikter vi etter å bruke 90 prosent bærekraftige og/eller gjenbrukte materialer i våre kolleksjoner i 2025. Vi gjennomgår alle våre prestasjoner regelmessig slik at hver enkelt kolleksjon og vår forretningsstruktur blir mer og mer bærekraftig og mangfoldig – sesong for sesong, skritt for skritt."

I september 2021 kunne dere presentere et årsregnskap som viste til økt bruttofortjeneste og overskudd. Hva tror du er grunnen til suksessen?

"Jeg tror at det er en kombinasjon av flere ting. Under pandemien var vi nødt til å ta et par skritt tilbake, fordi forretningen vår hadde blitt rammet på mange forskjellige måter. Å gå igjennom den situasjonen ga faktisk både teamet og meg selv en ny gnist. Det ga oss en mulighet til å revurdere våre forretningsprosesser i dybden og fokusere på hva som er viktig for oss, utvide våre mål rundt bærekraft og mangfold - og komme med friske, nye idéer til innhold og design. Gjennom denne prosessen har vi innsett mer enn noen gang før at vi fortsatt skal tro på det vi står for og fortsette med å designe kolleksjoner på den måten vi gjør i dag. Det viste seg at det fungerte når vi holdt oss til vår glade estetikk, lyse farger og signaturprints."

Hvilke trender tror du mest på i 2022?

"Jeg tror at en stor trend i 2022 vil handle om å investere i en garderobe med lang levetid ved å kjøpe kvalitet, ansvarlig produserte plagg og mikse det med klær man allerede eier. Det kan være forfriskende å dykke ned i garderoben sin og finne klær fra fortiden som piffer ens antrekk opp når det styles med nyere plagg. I mine øyne utgjør farger og prints de perfekte investeringene, da de ikke er avhengige av trender. Det er nøkkelen til å utvikle din personlige stil og holde deg til den, og at den utvikler seg parallelt med deg i stedet for etter hva trendene dikterer. På denne måten vil klærne dine alltid understreke personligheten din - og hvis du finner noen plagg du elsker vil du alltid finne en måte å bære dem på."

Hva er ditt beste tips til å få mer farge inn i garderoben?

"Å kle seg i farger og prints kan kanskje være skremmende for noen og det forstår vi, så mitt tips vil være å starte med å tilføye ett farget plagg til antrekket ditt. Det kan være helt diskret med et sjal med print, annet tilbehør eller et par strømpebukser. Når du først har prøvd å tilføye farge til garderoben, garanterer jeg deg at du ikke vil angre på det. Min opplevelse av det er at jeg føler meg mer begeistret for å starte dagen når jeg tar et fargerikt og muntert antrekk på. Jeg vil råde til å finne noe som appelerer til deg – noe du er begeistret over – og bygge garderoben din derfra. Hvis du elsker et plagg vil du alltid finne en måte å bruke det på - uansett fargen."