Diawene
© Sara Abraham

Verdener møtes i Diawénes smykker

En hyllest til moren og hele familien deres. Det er tanken bak Diawéne, som Oslo-søstrene Haddy og Aissatou Ceesay lanserte i 2018. Dette er tydelig i alt fra de håndlagde smykkene til merkets navn: Diawéne kommer fra det vestafrikanske navnet Diaw og er etternavnet på søstrenes mor, Aida Diaw.

De er født og oppvokst i Norge med familie fra Vest-Afrika. Smykkemerket Diawéne er basert på opplevelsen av å komme fra to forskjellige verdener.

Hvordan kommer det til uttrykk i smykkene?
– Diawéne-smykker har en veldig unik look. Vi ønsker å beholde den tradisjonelle senegalesiske looken, men samtidig blande den med det skandinaviske utrykket. Ofte kan man se at smykkene våre har en sjarm, nettopp fordi de er håndlaget og ikke har den glansede finishen mange smykker vanligvis har. Smykkene kan også være mer massive, og veldig mange av våre design er laget for både kvinner og menn.

Hvor henter dere inspirasjon?
– Vi finner inspirasjon hovedsakelig i senegalesisk kultur. Vi finner også mye inspirasjon i mennesker rundt oss. Vi liker å si at Diawéne er en refleksjon av menneskene rundt oss og ulike kulturer vi har møtt på vår reise. Vi jobber ofte ved å tenke på venner og familie, og bruker gjerne deres navn som produktnavn. Vår første kolleksjon Le Plus Proche, som oversettes til ‘de nærmeste’, var en hyllesttil våre nærmeste venner.Vi blir også inspirert av ting vi har sett gjennom oppveksten og mennesker rundt oss. Det å komme fra to forskjellige verdener bruker vi som en inspirasjon til å designe smykker som du kanskje har sett på foreldrene eller besteforeldrene dine i ung alder, men som er så enkle at du kunne brukt dem til enhver anledning.

Hvilken betydning har smykker for dere?
– For oss er smykker en veldig viktig del av vår kultur i Senegal. Fra vi var små har vi fått mors ulike typer smykker av både gull og sølv, og nå som vi er voksne har smykker blitt en stor del av vårt personlige uttrykk.

Ja, dere skriver på hjemmesiden deres at så lenge dere kan huske har dere brukt smykker fra deres foreldres hjemland, Senegal og Gambia. Kan dere beskrive noen av disse smykkene?
– Kala Bracelet er et veldig typisk senegalesisk/gambisk armbånd som ofte gis til barn når de er veldig små. Det er ofte inngravert med etternavn eller navn, slik at det enten kan være noe de går med lenge eller det kan gå i arv. Name chain er også noe vi har med oss fra barndommen. Vi husker begge veldig godt at vi fikk name chains både i sølv og gull, men vi klarte dessverre å miste eller ødelegge dem. Det er også vanlig med signet-lignende ringer i sølv, eller med forskjellige type stein.

Diawene
© Diawene
“Vi liker å si at Diawéne er en refleksjon av menneskene rundt oss og ulike kulturer vi har møtt på vår reise. ”
Diawene
© Diawene

Dere samarbeider med gullsmeder fra Senegal. Hvorfor har dere valgt å gjøre det?
– Det er av den enkle grunn at vi har røtter fra Senegal, og det føles riktig å produsere der. Det er også flere andre grunner, og for å nevne noen få: Kvaliteten er ekstremt god, vi ønsker å skape arbeidsplasser i Senegal og vi er veldig stolte av å være fra både Senegal og Gambia.

Hvem designer dere til?
– Vi designer for alle og enhver. Gender, genderless – doesn’t matter. Elsker du oss, elsker vi deg.

Dere er søstre. Hvordan er det å jobbe sammen med søsteren sin?
– Det er veldig deilig, og man blir kjent på en helt annen måte. Vi har alltid vært veldig close, og har en felles forståelse av flere ting, selv om vi ikke alltid er enige. Noen ganger er det krevende å skille mellom privat og jobb, men vi finner en bedre og bedre balanse for hver dag som går.

Dere har også bodd i USA. Hvordan har det påvirket deres arbeid som smykkedesignere?
– Vi tror at det å ha bodd i USA har gitt oss et helt annet jag enn vi ville hatt av å kun bo i Norge. Vil vil ikke si at det har påvirket smykkedesignet vårt, men heller arbeidsmåten, driven og lidenskapen. I USA føles det som at man kan drømme over all evne, og at det ikke finnes noen grenser.

Følg Diawéne her.

Diawene
© Diawene