© Anna Stokland

Kan du vaske dry clean only-plagg?

Kan man det eller ikke? Vi går gjennom prosessen om man kan vaske delikate materialer så man slipper å ta turen til renseriet.

Vi har sannsynligvis alle plagg hvor vaskeinstruksjonene sier ‘dry clean only’ eller 'bare renseri'. Dette betyr at du må dra til et profesjonelt renseri med plaggene og dermed ikke vaske det hjemme i vaskemaskinen. Men det er en tur mange av oss gjerne vil spare oss for i en travel hverdag. Heldigvis er det måter å unngå renseriet på. Ved å følge denne guiden kan du være litt mer sikker på hvilke av plaggene dine som er dry clean only som du faktisk kan vaske deg selv.

Undersøk klærne

Før du går til vaskerommet, er det viktig at du undersøker det enkelte plagg for å finne ut av hvor fint plagget er, og hvor stor eller liten risiko du tar ved å vaske det selv. Gå gjennom følgende sjekkliste:

Hvor omfattende er behovet for vask?

Er det i det hele tatt nødvendig å vaske alt stoffet, eller er det kun noen få flekker som skal vaskes vekk? I tilfellet av sistnevnte kan du forsøke å vaske flekkene vekk med en våt klut. På den måten er det langt mindre fare for å ødelegge plagget enn hvis det er så skittent at det krever en full vask. Trenger plagget derimot en full vask bør du være oppmerksom på at risikoen for at noe kan gå galt er større.

Materialet?

Er plagget laget av viskose, cellulose acetat eller tracetat? De tre materialene er ekstra fine og tåler for eksempel ikke høy varme fra strykejern. Derfor er det stor sjanse for at plagget skrumper og blir misformet i vask. Velger du å vaske plagg laget av et av de tre materialene må det kun gjøres med kaldt vann.

Er det vanskelig å stryke?

Noen ganger er det ikke selve vannet som er det største problemet, men hvordan stoffet krøller seg. Har du for eksempel en skreddersydd dressjakke med mange forskjellige lag eller et foldet skjørt som ikke kan strykes, er det vanskelig å få plagget tilbake til den opprinnelige fasongen når det først har vært i kontakt med vann.

Er plagget fôret?

For det kan være laget av et helt annet materiale enn plaggets ytre lag med stoff, og du kan derfor risikere at de to forskjellige lagene krymper på hver deres måte og gjør plagget uformelig.

Er det skinn eller semsket skinn?

Her tar du en risiko fordi vann kan tørke ut de naturlige oljene fra skinnet.

Mister stoffet farge?

Et det veldig mye farger på plagget må man være sikker på at det ikke mister fargene i kontakt med vann. Hvis det skjer så vil fargen på plagget falme. Du kan teste fargen ved å gni med en våt q-tips på innsiden av plagget i en søm, slik at du ikke flekker det synlige stoffet. Hvis fargen trekker seg til q-tipsen, bør du ikke ta sjansen.

Slik vasker du dry clean only-plagg

Når du har gått gjennom de forskjellige trinnene og gjort deg en mening om du tør å vaske plaggene selv, er det tryggest å vaske plaggene i kaldt eller lunkent vann.

  1. Bruk et mildt vaskemiddel og skyll til slutt plaggene på samme temperatur som du vasket i.
  2. Tørk plaggene på et flatt underlag. Hvis du henger det til tørk på en henger, kan plagget bli strukket og uformelig. Legg derfor plaggene på et håndkle og sørg for å vende de noen ganger i løpet av tørketiden.
  3. Hvis det kan strykes, må det gjøres veldig forsiktig med enten et strykejern på svak varme eller dampet med en steamer.