© Aleksandra Lamberg/Helga Myhre

– Klærne bærer på ulike historier

Bli bedre kjent med vintagebutikken Ekko Shop, som drives av klesdesigneren Eirik Mogseth.

I en liten sidegate, bare et steinkast fra Birkelunden i Oslo er dett lett å få øye på et inspirerende butikkvindu, fylt med farger og ulikt design. Ekko Shop rommer ikke all verden grunnet størrelsen, men er et skattekammer om man tar en nærmere kikk. Blant tøy og tilbehør kan du lett finne en vintageveske signert Prada, en gammel Céline-veske, Isabel Marant-jakker og norsk design av god kvalitet. Den som leter skal finne, heter det, og det er akkurat dette som gjelder når du titter innom vintagebutikken til Eirik Mogseth, som også jobber som stylist og er utdannet klesdesigner.

– I oppveksten elsket jeg gamle klær og motefotografier fra 70-, 80- og 90-tallet. Nå har drømmen gått i oppfyllelse ved at jeg driver min egen vintage-butikk på 'Løkka'. Her finner du nytt og gammelt, dyrt og billig - noe for alle, rett og slett.

Eirik har vært i motebransjen i mange år, og som stylist er man nesten dømt å elske klær. Da han rundt høsten 2017 bestemte seg for å ta yrket som stylist i en litt annen retning, gikk det ikke lange stunden før han fant det perfekte lokale for en unik liten vintagebutikk.

– Det var en stressende periode, og alt gikk veldig fort. Den 8. februar 2018 var dørene åpnet - og nå skal vi straks feire ett år som butikk. Tidsbegrensning stanser ikke gode idéer, og venner og familie har vært til utrolig god hjelp hele veien. Reiser i utlandet har også gjort at ideene har blitt til virkelighet - jeg inspireres mest av vintage-butikker i Paris og andre spennende storbyer.

Det er også her Eirik henter mange av funnene han har i butikken sin. Franske, amerikanske og italienske luksusmerker henger på rekke og rad, og det er ikke vanskelig å se at Eirik har øyne for flotte merkevarer - men det er også dette han får mest tilbakemeldinger på når han deler noen av skattene sine på Instagram under @ekko_shop.

Fortell oss litt om konseptet bak?

– Jeg jobber med kommisjon, noe som vil si at jeg selger varer for andre privatpersoner, som oftest dyrere og finere vintage. Jeg mener at alt godt håndarbeid fortjener et forlenget liv - og det er akkurat dette de får hos oss. Jeg har også jobbet en del rundt konseptet å reise, da jeg finner mange av skattene i butikken fra reiser utenlands. Klærne bærer på ulike historier, og jeg forteller disse videre til kundene mine.

Eirik forteller at Dior er en bestselger om dagen. Han selger også mye baseplagg og strikk, som er litt tryggere å bruke penger på. Ellers har han en del kjoler fra både Prada, Jil Sander og Margiela.

– Sort går aldri av moten, og heller ikke klassiske trencher a la Burberry, røper han.

Ser du trender når du driver en butikk som dette?

– Ja, det er veldig trendstyrt, og mer enn jeg hadde forventet. Flere av mine kunder er veldig trendbevisste, derfor forventer de ofte det nyeste innenfor både farger, snitt og materialer. Det er dette fokuserer på å levere, så av og til må enkelte plagg og tilbehør vike da de mest populære merkene må frontes mer. Dette gjør vi for å tilby et helstøpt motekonsept.

Hva er dine beste tips når man skal handle vintage?

– Vær litt kritisk til passform og snitt. Tidligere synes jeg at det å kjøpe vintage var gøy, uansett hva det måtte være. Med årene har jeg blitt mer pirkete, så nå holder meg mest til designervarer. Jeg har hatt mine perioder der jeg likte alt som var billig, men nå liker jeg å legge mer penger i hver enkelt vare. Det er disse varene som holder seg best - og ikke minst, som blir bedre med årene.