ESP og Fretex viser samarbeidskolleksjon under årets FUSHION

Det bærekraftige samarbeidet består av produkter som er sydd om og sammenføyd med nye materialer for å skape et ferdig produkt.

Årets FUSHION er rett rundt hjørnet, og i år finner festivalen sted 17.-20. september, i samarbeid med Oslobukta i Bjørvika.

Temaet i år er ”From Thought to Action”, hvor festivalen ønsker å oppfordre til refleksjon og aksjon ved å belyse samtaler som rører seg i samtiden gjennom uttrykksformene design, kunst og kultur.

En av designerne som er representert under årets festival er Elisabeth Stray Pedersen, som stiller ut sitt samarbeid med Fretex der de utforsker verdien av et plagg i et råvareperspektiv. Upcycle samarbeidet består av produkter som er sydd om, sammenføyd med nye materialer eller helt nye produkter for å skape et ferdig resultat.

Utvalgte plagg og foto fra ESP x Fretex vil være å se i utstillingen på Stasjonsallmenningen under FUSHION, og resten av plaggene stilles ut hos JF Curated samt i en egen popup-butikk ESP og Michaen Olestad vil holde i Prinsensgate 21.

Vi tok en prat med Elisabeth Stray Pedersen for å høre mer om Fretex-samarbeidet og hennes tanker omkring hvordan vi som forbrukere kan bli mer bærekraftige i våre forbruks- og kjøpsvaner.

Designer Elisabeth Stray Pedersen

© Alex Conu

Hva kan man forvente å se på ESP x Fretex utstillingen under årets FUSHION?
– ESP stiller ut vår tolkning av hvordan man kan benytte gjenbrukt materiale i vårt eksisterende design-uttrykk. Vi har fokus på å anvende gjenbruksmaterialer som en integrert og naturlig del av vårt visuelle univers, og ESP x Fretex prosjektet er en forlengelse av vårt eksisterende design-uttrykk. Målet er å utfordre opplevelsen av nye og brukte råvarer som utgangspunkt for designutvikling.

Kan du trekke frem noen favoritter fra samarbeidskolleksjonen?
– Min favoritt fra kolleksjonen er uten tvil Hybrid Jacket i offwhite lammeull og sort skinn. Jakken er den perfekte kombinasjon mellom en skjortejakke i ESP signatur lammeull og en rå skinnblazer. Best of both worlds!

Har du noen tips til hvordan man kan kan gi gamle tekstiler nytt liv?
–Jeg vil anbefale å benytte profesjonelle skreddere og designere dersom det er dyrere og mer komplekse tekstiler og plagg som skal syes om, en gammel dress kan for eksempel ganske kjapt tilpasses hos en skredder. Man kan også gå på kurs og lære seg å sy eller å sy om, og her finnes det flere flinke tilbydere.

ESP planlegger å arrangere et reparasjonskurs i høst på fabrikken vår i Kabelgata i Oslo hvor man kan lære å reparere og sy om eget. Her vil det selvfølgelig være tilrettelagt så forholdene er Covid19-vennlige.

Hva har vært ditt beste Fretex-kupp?
–Det er vel en kamelhårskåpe fra Burberry som jeg brukte i mange år. Jeg fant den på vei ut av avfallssorteringen, fordi den manglet en knapp. Jeg forstod at her var det potensiale for en designer!

– For å gjøre gjennomtenkte kjøp så handler det om å være bevisst sin egen smak og visuelle identitet - hvorfor liker du det du liker? — Elisabeth Stray Pedersen

Hvordan kan man som forbruker få en mer bærekraftig tilnærming til mote?
– Den aller viktigste huskeregelen jeg har lært er å foreta gjennomtenkte kjøp og bruke det man kjøper! Alternativt kan kan man leie det man ikke bruker så ofte.

For å gjøre gjennomtenkte kjøp så handler det om å være bevisst sin egen smak og visuelle identitet - hvorfor liker du det du liker? Det kan være å tilegne seg kunnskap om design og estetikk, så man blir bevisst på hva som er rett tekstil og passform eller funksjon til forskjellig slags bruk.

Still deg selv spørsmålene: Hva er gode investeringer? Kan du omsette plagget videre i form av gjenbrukskanaler? Er det et samleobjekt? Godt design i god kvalitet vil alltids ha en høy omsettingsverdi. Dersom du ikke vil bruke noe, finnes det andre som gjerne vil det.

Hvordan tror du moteindustrien vil utvikle seg over de neste årene med tanke på produksjon?
– Etter hva jeg har hørt virker det som det vil komme mer produksjon basert på upcycle, nærere produksjon og digitale infrastrukturer som hjelper med spesifikk tilpasning av produkter til kunder.

Netthandel gjør at sesongene og leveransene brytes mer opp, og man trenger mindre mer hyppig leveranse med kortere ledetid. Jeg tror også man vil se mer produksjon på bestilling ved hjelp av online shopping både i større og mindre skala, avslutter Stray Pedersen.