Pearl Octopuss.y: Piken med perleøredobbene

Hun har erobret de kuleste jentene verden over, og nylig skinte smykkene hennes på catwalken i New York. Møt Oslobaserte Cathrine Børter og hennes stadig mer populære smykkeunivers, Pearl Octopuss.y – hvor alt kan skje.

Hvordan har du det akkurat nå?
– Jeg har det veldig bra! Veldig hektisk, og veldig bra. Brandet utvikler seg, og det er stadig nye samarbeid og kunder, så det er veldig spennende. Var nettopp i New York, der jeg lanserte et smykkesamarbeid med Jason Wu, så det var helt fantastisk!

Fortell om hvordan du startet som smykkedesigner...
– Det hele startet da jeg var i fødselspermisjon med min sønn Bernard. Jeg begynte å lage smykker mens han sov, for å holde mitt kreative hode aktivt. Jeg hadde jo da jobbet i flere år med design og produksjon for klesmerket FWSS. Så da den kreative jobbhverdagen ble byttet ut med bleier og amming, kjente jeg meg rastløs og skapertrangen presset på. Jeg begynte å legge ut bilder på Instagram av smykkene og fikk veldig god respons. Venner og følgere begynte å legge inn bestillinger, og etter hvert kom det også forespørsler fra butikker. Så det skjedde veldig organisk og litt tilfeldig også.

Beskriv universet Pearl Octopuss.y...
– Pearl Octopuss.y er et litt mytisk og udefinert univers. Selve estetikken, presentasjonen av brandet og produktene er veldig gjenkjennelige og gjennomtenkt – men selve ideen om Pearl liker jeg at skal være litt mystisk. Jeg vil at brandet skal romme fantasi og mangfold, at det skal føles som noe mer enn bare smykker.

Har du noen forbilder innen store smykkehus?
– Absolutt. Jeg er veldig glad i art deco perioden – så mange av de geometriske, men også organiske formene tar jeg derfra. Jeg er jo også veldig glad i alt som er maksimalistisk og enkelt å kommunisere. Derfor er jeg selvfølgelig en stor fan av Schiaparelli. Men jeg elsker også hardere merker som Rick Owens og Margiela. Så det er vel kombinasjonen og balansen mellom disse som jeg syns er interessant. Jeg blir også veldig inspirert av kunst, malerier, farger og skulpturelle objekter. Vaser og ting som har eksentriske former som kan oversettes når jeg lage smykker. Ellers jobber jeg veldig hands on. Jeg liker å være åpen når jeg designer og se hvor hendene tar meg. Jeg jobber veldig intuitivt, så jeg merker fort om noe fungerer.

– Det er utfordrende å stole på seg selv

Hvilke smykker er du mest stolt av?
– Jeg tror min all time favoritt er signatur-øredobbene våre. Silver Diamond Snakes. Det var de første øredobbene jeg lagde, og de lever fortsatt i kolleksjonen i dag. De representerer egentlig alt med Pearl for meg. Glitrende og organiske. De er eksentriske, men de har også en minimalistisk tilnærming fordi de er så tydelige. Og de kommuni- serer veldig tydelig vårt estetiske univers.

Hva er det mest utfordrende ved å være selvstendig designer?
– Per nå tror jeg det å vokse i takt med seg selv har vært det mest utfordrende. Det er vanskelig å finne balansen med å øke produksjon, investere kapital, tørre å satse på nye ansatte. Det er også utfordrende innimellom å stole på seg selv og tro på at man er god nok til det man driver med. Jeg har innimellom perioder der jeg er sliten og kanskje har mistet mål og mening, og da er det veldig lett å begynne å tvile på deg selv. Da er det viktig å ha gode folk rundt seg. Og det har jeg virkelig. Så det må man bare lære seg som gründer. Man må gi litt f og være Pippi. Late som om man er verdens sterkeste jente som kan alt. Og så må man tilgi seg selv for feil man gjør. I etterkant er man alltid klok, da må man bare prøve å lære av sine feil og bli bedre.

Hva er det største du har opplevd som designer så langt?
– Oi, det er vanskelig å svare på. Jeg synes det var en stor anerkjennelse og et kvalitetsstempel da jeg lanserte på Net-a-Porter for over tre år siden. Jeg husker også Baum und Pferdgarten-visningen der modellene bar Pearl Octopuss.y collab.

Nå nylig vil jeg selvfølgelig trekke frem samarbeidet med Jason Wu. Visningen fant sted på Guggenheim Musem i New York, så det er selvfølgelig et minne for livet. Hvilke ambisjoner og drømmer har du videre
– Jeg ønsker virkelig å skape noe som kan tåle tiden, og noe som kan bli til en slags moteinstitusjon. Hvis man kan si det. Jeg håper at Pearl kan bli et univers som lever av seg selv, og der konseptet og estetikken er så sterk at det ikke er noen tvil om hvem som har laget det. Jeg håper vi kan holde oss tro mot signaturen vår og lage noe som er utenfor trender, men som handler om en look og en stil. Så min visjon er å bygge videre på og dykke dypere ned i estetikken til Pearl. Jeg synes det er så utrolig spennende og gøy. Forretningsmessig har jeg høye ambisjoner. Det skal jeg ikke legge skjul på. Jeg er ganske tålmodig, så jeg prøver å legge langsiktige planer som er litt større, samtidig som vi jobber med små prosjekter. Men kort fortalt ønsker jeg at Pearl skal bli et etablert og solid merke kjent over hele verden.

– Jeg er ikke en person som ønsker meg ting

Hvordan liker du selv å bære smykker?
– Generelt liker jeg å bruke smykker i en minimalistisk setting. Balanse er viktig for meg. Jeg liker også å ha fokusområder. Er det ører, armbånd eller laid back brosjer man skal gå med? Noen ganger liker jeg å bruke alt på en gang, men som regel synes jeg at smykkene kommer best frem når de får litt luft.

Hvem synes du bærer smykker på en inspirerende måte?
– Jeg har alltid elsket Ingela Farago. Hun bærer smykker så særegent og med så mye originalitet. Hun klarer alltid å se moderne og contemporary ut, selv om hun er super-eksentrisk og over the top.

Hvilket smykke drømmer du om å eie selv?
– Oi, ingen faktisk. Jeg er ikke en person som ønsker meg ting. Det har jeg aldri gjort. Det er veldig deilig å ha det sånn når man jobber i denne bransjen, for det er jo selvfølgelig vakre produkter og fristelser overalt. For meg handler smykker mer om prosessen og gleden ved å skape. Det sagt, så elsker jeg vintage-smykker, spesielt fra 20-tallet.