Rekordmange vil bli årets nykommer

Det spirer og gror i norsk design. 68 unge klesdesignere fra hele landet kjemper nå om den gjeve tittelen som "Rosemount årets nykommer" og nivået på bidragene er høyere enn noen gang.

- Responsen er fantastisk, og det er svært høy kvalitet på bidragene. Jeg er imponert over talentet som spirer og gror i hele Norge, sier jurymedlem Charlotte Thorstvedt.

Hun sitter i juryen som skal plukke ut tre finalister, og deretter kåre en vinner av Rosemount årets nykommer. Det er Costume, et av Norges mest populære moteblader og vinprodusenten Rosemount som står bak konkurransen som har vokst i omfang år for år. Årets konkurranseoppgave heter ”Come Back to Earth” og går ut på at designerne skal kreere en kjole eller et annet komplett antrekk inspirert av godt håndverk og naturens sterke og livlige farger.

Jobben med å velge ut de beste bidragene vil vise seg å bli utfordrende. Aldri før har så mange designere kjempet om finaleplass.

Fra hele landet

  • Det er en utfordrende oppgave å designe en aftenkjole, så det er tydelig at det finnes mange flinke designerspirer der ute. Deltagerne har bakgrunn fra velrenommerte designskoler i utlandet og kjente norske utdanningsinstitusjoner. Men også elever på videregående skoler er representert. Geografisk er også spredningen stor, med bidrag fra flesteparten av landets fylker, sier juryleder Vanessa Rudjord.

Oppgaven til designspirene er relativt åpen, og designerne har tolket oppdraget svært ulikt, noe som har fascinert og imponert juryen. Juryen har mottatt skisser av alt fra åletrange minikjoler med innebygde tatoveringer og hverdagsplagg til eksperimentelle kreasjoner og sobre aftenkjoler.

Fra 68 til 5

Juryen er nå i gang med å plukke ut fem finalister som vil bli bedt om å utvikle designet. De fem kjolene blir vist fram når Costume Awards arrangeres for sjuende gang 17. januar, og vinneren får et praksisopphold som designer hos den norske stjernedesigneren Christian Aadnevik i London. Fra 1. desember vil det også være mulig på din favoritt blant finalistene. Vinneren av Folkets favoritt vil bli belønnet med heder og ære under finalen 17. januar.

- Vin er et felt der det skjer mye nyskaping og utvikling, og som vinmaker er vi avhengige av å fornye oss hele tiden. Denne konkurransen og nettsamfunnet Rosemount Creativity er initiativ vi har satt i gang for å få inspirasjon og vise hvordan design og vinproduksjon har mye til felles. I tillegg håper vi å kunne hjelpe en talentfull designer til å skape seg en karriere, sier Katrin Juvet.

Årets jury består av sjefsredaktør i Costume Vanessa Rudjord, redaktør i VG MinMote Sonia Huanca Vold, modell og DJ Charlotte Thorstvedt og Katrin Juvet fra Rosemount.