© Anna Stokland

Når mote blir flukt og fantasi

Hverdagen vår er preget av rutiner, av klimakrise og en verden som smuldrer opp. Derfor er en av sesongens største motetrender å flykte – i hvert fall i måten du kler deg på.

«Mote er den rustningen som får oss til å overleve hverdagens monotoni,» sa den nå avdøde, ikoniske gatemotefotografen Bill Cunningham, og han visste hva han snakket om. Bill Cunningham var alltid til stede ved de største motefestene, arrangementene og moteukene. Og sitatet er mer sant enn noen gang. Hverdagen vår har blitt enda mer presset.

Vi har fått øynene opp for at den gamle verdensordenen må erstattes med en ny som har en mer klimabevisst holdning til forbruk, produksjon og samfunn. Men med større forståelse kommer også en økt (klima-) skam, og vi vil vende tilbake til naturens renhet med økt fokus på vandringsturer, meditasjon og spiritualitet. Hvorfor? Fordi vi mennesker i høy grad trenger overlevelsesstrategier. Det peker moten på denne sesongen. Flukten fra hverdagen er omdreiningspunktet i en av de største tendensene: eskapisme.

Når verden er full av trusler, går moten motsatt vei – som på catwalken til Chloé, hvor et drømmende univers av strand og natur sto i sentrum.

© Anna Stokland

Tropiske hager og strandmotiver

Hos Louis Vuitton tar kreativ direktør Nicolas Ghesquière det aller lengst vekk med en kolleksjon som titter helt ut i verdensrommet. I en romalder-inspirert kulisse presenterte han klær som med high-tech-materialer er inspirert av verdensrommet, og som samtidig er en utforskning av grensene mellom virtuell virkelighet og ekte hverdagsliv.

Når vi hele tiden befinner oss i det digitale livet og skaper nye versjoner av oss selv, hva er da ekte? spør han. Flere motehus prøver å svare på det. Vi ser nemlig en stadig tilbakevending til naturen med klær som ikke først og fremst er skapt for kontoret.

Kjolen du kanskje ikke tropper opp på kontoret i, men som en virkelighetsflukt er den perfekt.

© Anna Stokland

I stedet lukter de avslapning lang vei, og minner om den aller største luksusen man kan ha: fritid. Det kommuniserer overskudd og bekymringsløshet i en tid hvor vi aldri har vært mer bekymret. Derfor finner du tropiske hager, blomstermønstre og psykedeliske farger i forvirrede mønstre. Strandmotiver, naturmaterialer og nedtonede strandfarger som beige, terrakotta og brun.

Weekend fremfor hverdag

Hos Loewe forbindes flukten fra hverdagen med en retur til klassisk og tidløs eleganse. Tenk solid håndverk og flagrende silhuetter, kaftaner og kåper, og løs lag-på-lag-styling med mange små håndverksmessige detaljer.

© Loewe / Anna Stokland

En myk, bohemsk-inspirert eleganse finner vi også hos pioneren innen luksus-boho-chic- stilen: Chloé. Under Natacha Ramsay-Levis ledelse er motehusets sommerkolleksjon kanskje den mest new age-inspirerte til nå. Med inspirasjon fra Marokko og Ibiza er jord- og okerfarger kombinert i en stil som i langt større grad passer weekend-klær enn hverdagsklær.

© Chloé / Anna Stokland

Stranden, havet og ørkenen møtes denne sesongen, og ingen steder er det mer tydelig enn hos Etro, hvor de to surferne Victoria Vergara og Maribel Koucke frontet en kolleksjon inspirert av Stillehavets kystlinjer, fra Californias kyst, over til Japan (og deres kalligrafi-teknikk) og tilbake mot Hawaii.

© Etro / Anna Stokland

Vi drømmer med våre klær. Og føler kanskje at vi kommer oss litt ut i verden uten å måtte brenne av enorme mengder CO2 på en flyreise. På den måten blir tendensen tosidig, for i hverdagsflukten ligger også en pekefinger om å nettopp anerkjenne både hverdagens press, og de politiske, kulturelle og klimamessige kriser vi står overfor. Fly ut av virkeligheten og inn i klesskapet, ja vel. Men kom ut igjen med overskudd og energi nok til å faktisk orke å forholde deg til hva framtiden byr på.