© Hasla

– Nordmenn er veldig åpne når det kommer til smykker

Les mer om det norske smykkemerket Hasla og arbeidet bak den nye kolleksjonen.

Du har helt sikkert lagt merke til det norske smykkemerket som de siste årene har gjort seg svært bemerket, og da spesielt hos influencere og andre kjente personligheter. Norske Hasla er på alles lepper om dagen, og har nå lansert en ny kolleksjon med hovedinspirasjon fra planeter, og spesielt månen.

– Jeg har skapt en taktil overflate som minner om månekrater. Dette er en geologisk prosess som har påvirket månens overflate. Krater har blitt formet der hvor asteroider og kometer har kollidert inn i månens overflate. Kolleksjonene består av små og store smykker og kjeder i ulike lengder, forteller søstrene Anne og Gunnhild Hasla, som står bak det inspirerende merket.

Hvordan skiller Space seg ut i forhold til de forrige kolleksjonene deres?

– Vi har konsentrert oss om færre elementer denne gangen, og vi har også tatt inn flere løse kjeder. Vi mener at kolleksjonen er allsidig og lett å bruke på ulike måter. Overflaten er både blank og ru, noe som gir et veldig flott spill i metall og lys.

Hvordan har Hasla som merkevare utviklet seg siden dere startet på begynnelsen av 90-tallet?

– Hasla starta som et lite lokalt merke i Setesdal. Det var da kun produksjon av bunadsølv på vårt lille verksted i Valle. Ønske om moderne smykkedesign kom gradvis, og det var ikke før i 2008 vi valgte å satse for fullt på dette, med Anne Hasla som sjefsdesigner. Siden da har vi delt merkenavnet vårt, og alt vi produserer av bunadsølv heter Fossensylv, og alt vår moderne design heter Hasla.

Det er fremdeles samme verksted og det samme teamet bak, men vi jobber mot ulike målgrupper og segment. Det er utrolig spennende å jobbe med både håndverk og design, og ha muligheten til å utvikle seg i to ulike marked.

© Hasla

I Norge er vi kjent for å bruke mye av typen minimalistiske smykker. Hvordan synes dere denne trenden har utviklet seg? Tør nordmenn mer i dag enn tidligere?

– Trendene har vært minimalistiske, men nå som maksimalismen er på god vei tilbake, så opplever vi at det tas imot med åpne armer. Det er veldig tydelig at trender går i sirkler, og vi synes at nordmenn er veldig åpne når det kommer til smykker.

Hvordan utvikler man seg som smykkedesigner?

– Jeg har jobbet som designer i ti år. På denne tiden har jeg utviklet meg enormt. Kolleksjonene manglet en rød tråd og et tydelig DNA, men nå er jeg mye mer selvsikker som designer. Jeg har funnet mitt visuelle uttrykk og er tryggere på at jeg kan levere et design som har et Hasla-design.

I det øyeblikket en kolleksjon er ferdig designet og satt i produksjon så blir jeg redd for at jeg ikke har flere kolleksjoner i meg. Jeg må nullstille meg og hele tiden lete etter noe nytt. Men når det har gått en stund så kommer alltid idéene, og vi kan starte på veien til et nytt design. Det er en lang prosess, og av og til er det krevende å levere to kolleksjoner i året og helst være et år frem i tid. Heldigvis så er vi et godt team, så jeg har mange å sparre med.

Gratulerer med ti år i butikk! Hvordan har reisen vært?

– Det var utrolig spennende å starte butikken i Oslo, og vi har lært utrolig mye siden vi åpnet dørene første gang. Vi hoppa inn i en bransje vi hadde lite kjennskap til, og lærte mens vi gikk, både som mennesker og designere.

Vi har kommet langt, og gleder oss veldig til fortsettelsen. Merket har gått fra å være prega av designen vi har i tradisjonsmerket vårt, til å bli et kontemporært smykkemerke med tidløs og elegant design. God design starter med en gjennomtenkt visjon og høy kvalitet, og dette er kjernen i merket vårt, og det viktigste i det vi gjør.