Edda Gimnez
© Eamonn M. McCormack/Getty Images

Norske Edda Gimnez kjemper om LVMH-pris

For femte år på rad deler luksusimperiet LVMH ut designerpris, og talentetfulle Edda er en av 20 finalister.

I 2015 kunne man finne navnet hennes på listen over «ten ‘Fresh out of ­Fashion School’ designers to watch» i New York ­Times. I 2016 vant hun «Designer for Tomorrow Awards i Tyskland» hvor Alber Elbaz satt i juryen, og i år gikk hun av med prisen som «Årets Designer» under Costume Awards 2018.

Nå er stjerneskuddet Edda Gimnes tatt ut som en av 20 designere fra hele verden til LVMHs «Young Fashion Designers» -pris som er en internasjonal designkonkurranse for unge nykommere.

Edda vinner av «Designer for Tomorrow Awards i Tyskland» i 2016.

Edda vinner av «Designer for Tomorrow Awards i Tyskland» i 2016.

© @fashionscoutlondon

LVMH er et moteimperiumsom omfatter over 60 merker, deriblant Louis Vuitton, Dior, Marc Jacobs, Céline, Givenchy og Fendi. I år mottok de 1300 søknader til årets pris fra designerspirer i 90 forskjellige land.

– Det er veldig viktig for LVMH å ha følerne ute når det gjelder kommende designere og hjelpe dem på vei. Jeg synes det er vårt ansvar, uttaler Delphine Arnault, direktør og visepresident for Louis Vuitton.

– Vi er et team som hele tiden holder øye med nye talenter. Det ligger i LVMHs filosofi, og faren min har også gjort det i over 20 år. Han ansatte for eksempel Riccardo Tisci som sjefdesigner for Givenchy da Riccardo var 29 år gammel og bare hadde to kolleksjoner for sitt eget merke bak seg, har Delphine tidligere uttalt for W Magazine.

© @edzgimnes

Edda imponerer stadig med sine innovative materialer, fargemikser og spreke vri. I fjor viste hun på London Fashion Week for første gang, og har deltatt på Oslo Runway i to omganger. I tillegg har Edda blitt omtalt i motemagasiner som ELLE, Vogue, Instyle og WWD som har lagt merke til den unge designeren fra Norge.

  1. mars vil Edda, sammen med de andre 20 deltagerne vise sin kolleksjon i Paris, og i første omgang vil kun 8 finalister gå videre. I juryen sitter blant andre LVs- Nicolas Ghesquière, Givenchys Clare Waight Keller og legenden Karl Lagerfeld.
Lea Meyer og Gigi Hadid i design fra Edda Gimnez.

Lea Meyer og Gigi Hadid i design fra Edda Gimnez.

© @edzgimnes og British Vogue

Edda Gimnes har en bachelorgrad i klesdesign fra prestisjetunge London College of Fashion, hvor hun har gått på Womens Wear-linjen. Hennes originale, fargerike og skulpturelle design er blitt hyllet verden over, er blitt sett på en rekke stjerner, som blant annet Lena Dunham og Gigi Hadid.

Vi er så stolte og heier på Edda!

Costume Awards 2018: Edda Gimnez sammen med Ditte Kristensen.

Costume Awards 2018: Edda Gimnez sammen med Ditte Kristensen.

© Hanne Erøy

Bli bedre kjent med talentfulle Edda Gimnez:

– Jeg har alltid vært veldig kreativ og elsket å tegne som liten, men det var ikke før etter videregående at jeg fant ut hva jeg ville gjøre. Jeg backpacket gjennom Sørøst-Asia, hvor jeg fotograferte ekstremt mye, var innom stoffmarkeder og skredder og fant mer retningen jeg ønsket å bevege meg i.

– Da jeg var liten, drømte jeg om å jobbe som interiørdesigner, og det er noe jeg fortsatt kunne tenkt meg. Jeg har mottatt flere henvendelser fra kunder som ønsker at jeg skal designe tekstiler for møbler.

– Jeg er mest stolt av å ha vunnet Designer for Tomorrow Award i Tyskland i 2016, hvor Alber Elbaz satt i juryen og valgte meg som vinner. Den konkurransen har åpnet så mange dører. Nylig fikk jeg muligheten til å møte Elbaz i Paris, hvor vi diskuterte den neste høst-og vinterkolleksjonen min, som skal vises under Mercedes Benz Fashion Week i Berlin.

– Jeg brenner for likestilling. Likestilling for funksjonshemmede, transseksuelle og homofile. Jeg har jobbet med en funksjonshemmet dame i flere år, og måten hun blir behandlet på har gitt meg innblikk i alle utfordringene.

– Hvis du vil bli en klesdesigner, er mitt beste råd: Gå en runde med deg selv og finn ut hvor mye du egentlig ønsker det. Jeg synes veien hit har vært veldig lang og utrolig krevende.

– Om ti år håper jeg at jeg fortsatt jobber med design og at jeg har min egen merkevare med produksjon i Asia- og har høstet erfaring som designer for et større motehus.

– Det viktigste livet har lært meg er å sette pris på ting og omgi meg med mennesker jeg er glad i. Er man takknemlig for det man har, får man mer av det man ønsker seg.