Rydd opp og skap oversikt i klesskapet ved hjelp av The Capsule Experiment
© Christian Friis

Ny nettside hjelper deg å renske opp i garderoben

Hørt om The Capsule Experiment? Hvis ikke bør du ta en titt her!

Forestill deg at du bare har 37 plagg i garderoben din. Skremmende? Kanskje litt. Men tenk deg at alle disse plaggene matcher og kan brukes om hverandre. Da er det plutselig ikke så galt, er det vel? Dette er nemlig grunntanken bak The Capsule Experiment, et program som hjelper deg å renske opp i garderoben og stilen din.

Kvinnen bak, Caroline Joy Rector fra Texas, oppdaget at hun brukte shopping som et middel mot stress og dårlig humør. Men humøret hennes ble bare enda verre av at hun alltid kom hjem med plagg i dårlig kvalitet, klær som ikke passet henne eller at hun hadde kjøpt noe hun ikke egentlig hadde bruk for.

Derfor utviklet hun et system for å få orden på garderoben sin, slutte med impulsshopping og planlegge kvalitetskjøp sesong for sesong. Hun kalte det The Capsule Experiment, inspirert av betegnelsen capsule collections, som brukes om små, selvstendige kolleksjoner av sesongbetonte klær, som kan mikses på kryss og tvers. Det ble en suksess. I dag har hun over 70 000 følgere på Instagram.

The Capsule Experiment: Skap et ryddig klesskap med kun 37 plagg

Skaff deg en ryddigere og mer oversiktlig hverdag med færre plagg i garderoben

Arkitekt Stine Tang Jensen har bygd opp garderoben sin etter oppskriften til Caroline Joy Rector.

– Jeg var lei av å gjøre bomkjøp og syntes det var vanskelig å finne ut hva som egentlig var min stil. Dessuten følte jeg at jeg ikke hadde råd til de klærne jeg egentlig ville ha. Jeg konkluderte med at jeg heller ville ha færre klær, men av bedre kvalitet, forteller hun.

Hun googlet problemet sitt og kom over Carolines nettside.

Synnøve Skarbø, forfatter av ryddeboken Synnøves System, mener opplegget til Caroline Joy Rector er smart.

– Vi eier altfor mye, og fyller opp skapene våre med klær vi aldri bruker. Ta en real gjennomgang av alt du har, du kommer mest sannsynlig aldri til å angre på de klærne du kvitter deg med, sier hun. Les mer om Synnøves tips til en ryddigere garderobe her.

Dette er The Capsule Experiment

  • Rydd opp i garderoben din hver sesong.

  • Sorter klærne dine etter årstid, og kvitt deg i samme slengen med alt du likevel ikke bruker.

  • Velg deg ut 37 plagg (inkludert sko) som skal utgjøre garderoben din de neste tre månedene.

  • Legg klær som er utenom sesong eller har affeksjonsverdi i en eske i boden eller lignende.

  • Ikke shop noe nytt til garderoben din de neste tre månedene.

  • Planlegg og shop til din neste capsule-garderobe de to siste ukene av sesongen.

Slik kommer du i gang

Det er forskjellige måter å starte med The Capsule Experiment på. Du kan enten gå inn på nettsiden og følge opplegget – eller du kan rent fysisk sortere klærne du allerede har i garderoben din.

Ta ut alt, og legg det på sengen. Legg det i fire bunker: Ja (elsker det, vil ha det på meg med en gang). Nei (dette må ut av livet mitt). Kanskje (klær som har sentimental verdi, som kan gjemmes på loftet). Sesongklær (klær som skal spares til en annen sesong).

Ut ifra ja-bunken skal du deretter velge ut 37 plagg. Det skal inkludere sko, men ikke undertøy, nattøy, treningsklær, arbeidsklær, gallakjoler, smykker og annet tilbehør. De 37 resterende plaggene og skoene gir deg et tydelig bilde av hva som er stilen din.

– Da jeg hadde sortert klærne mine ble jeg mer bevisst på hva som fungerte og hva jeg trivdes med å ha på meg, forteller Stine Tang Jensen, som selv endte opp med 33 plagg. Hun sparte blant annet på alt i ull og silke.

Ifølge The Capsule Experiment er det ikke i antallet, men i sorteringen og den bevisste shoppingen at magien ligger. Det er ryddebok-forfatter Synnøve Skarbø helt enig i.

­– Det er kjempevanskelig å kvitte seg med ting man har eid lenge. Men når man kommer over kneika, og klarer å være ærlig med seg selv om hva man faktisk trenger, så er det en befrielse å få alt det andre ut av huset. Da har man ikke lyst til å ødelegge den gode følelsen med å fylle opp skuffer og skap med nye plagg.

Et godt tips er å fordele antallet plagg i forskjellige kategorier. Prøv for eksempel denne fordelingen: 37 plagg = 2 jakker, 14 overdeler, 3 kjoler, 9 underdeler og 9 par sko. Det føles jo slett ikke så lite, gjør det vel?

– Jeg har fått en tydelig rød tråd i garderoben min, og det er blitt mye lettere å finne ut hva jeg skal bruke til hva. Jeg har sluttet å gjøre impulskjøp, og jeg føler meg vel samme hva jeg har tatt på meg. Det beste er at det er slutt på bomkjøp fordi jeg tenker meg grundig om før jeg investerer i noe. Etter tre måneder uten shopping har jeg nå planlagt nøyaktig hva jeg mangler og hva jeg trenger til våren, sier Stine Tang Jensen.

Kilde: Un-fancy.com