© Samsøe&Samsøe

Se Samsøe&Samsøes vårkolleksjon

Nomaden er i fokus når Samsøe&Samsøe viste vår- og sommerkolleksjonen i København. Vi tok en prat med sjefsdesigneren bak suksessen!

 • Vi har latt oss inspirere av fotograf Richard Mosse, som i 2013 dokumenterte en fin, men også en forferdelig utstilling – der han foreviget borgerkrigen i Kongo.

Vi møter Mia Kappelgaard i København, sjefsdesigneren i Samsøe&Samsøe. Hun er kledd i høye hæler, og er sort fra topp til tå. På nesen sitter et par pilotbriller i gull. Utenfor pøser det ned, men Mia er likevel i i strålende humør.

I overetasjen er catwalken straks plettfri. Modellene sminkes og gjøres klare, mens Mia har tatt seg en pause for å prate om kolleksjonen som hun snart skal presenteres foran presse, innkjøpere og influencers. Hun googler Richard Mosse, og viser de sterke bildene. Det er som hun sier, kontrastfylt. Fint, men også voldelig på en gang.

(Se bildene fotografert av Mosse lengre ned i saken)

Leste du? Slik kler du deg til festival

 • Kontrastene i bildene er fantastiske. Mosse har definert to ulike retninger, og det er dette vi har hatt i bakhodet med SS18-kolleksjonen. Vi ønsker å vise dere den nye nomaden – the new nomad, forteller hun.
Mia Kappelgaard
© Mia Kappelgaard
 • Vi har hentet referanser fra militæret, som arbeidsklær, de grønne militærfargene og kamuflasjen. En kamuflasje er ikke bare en kamuflasje - det finnes utallige ulike mønstre, avhengig av hvilke land man tilhører. I tillegg har vi hentet inn duse rosatoner, blomsterprint og feminine snitt.

Mia er inne i sitt sjette år hos den danske kleskjeden. Hun har jobbet med klær og design i en årrekke. Det første hun påpeker er at Samsøe&Samsøe har utviklet seg enormt de siste årene. Da hun tok sine første skitt som sjefsdesigner for Samsøe&Samsøe, var merket klar for en forandring, som hun sier.

 • Vi ville i en ny retning. Merket hadde lenge vært veldig basic, noe det fortsatt er, men vi ønsket å komme oss videre. Vi har videreutviklet kolleksjonene og laget en signatur. Vi har bygget ut produktuniverset vår, og for tiden har vi fokus på sko, denim og annet tilbehør.
Fra Samsøe&Samsøes visning i København

Før Mia ble en del av Samsøe, var det business som kom i første rekke. Brødrene Klaus og Preben Samsøe lanserte merket i 1993, og startet med smykker, før de gikk over til t-skjorter for menn. I 2000 tok Peter Sextus and Per-Ulrik Andersen over, og forvandlet merket fra å ha fokus på A4-plagg til å utvide til fulle kolleksjoner, med klær og tilbehør for både menn og kvinner.

I dag er Samsøe&Samsøe en av Skandinavias mest populære og anerkjente merker, med fokus på hverdagslige klær som man kan bruke i alle tilstelninger. Samsøe&Samsøe selges i dag til over 35 land, blant annet til Australia, Korea, Singapore – og Norge.

 • Det er blitt til en komplett kolleksjon med en rød tråd og et budskap.

Leste du denne? 10 fine strandvesker

Det finnes et hav av minimalistiske merker, spesielt i Skandinavia. Hvordan skiller Samsøe seg ut?

 • Det vil alltids være overlapping, men likevel har Samsøe fått sitt kjennemerke. Vi er i spenningsfeltet mellom casual og det formelle. Vi ønsker å tilby the everyday uniform, og ønsker å være i tiden og oppdatert, noe jeg føler vi har fått til.
Fra Samsøe&Samsøes visning i København
 • Om jeg skal beskrive merket snakker vi ofte om design to the people. Vi skal være tilgjengelig for alle. Vi har fokus på det minimalistiske, på de god materialene og det stødige håndverket. Form, funksjon, estetikk og pris – det er det vi tilbyr kunden, forteller Mia.

Hvem er den typiske Samsøe-kunden?

 • Vi designer ikke bare til en type kunde, og vi ønsker heller ikke at kvinnen som velger oss har kun en personlighet. Vi tilpasser oss etter deres livsstil. Det er her den nye nomaden inn, som jeg nevnte tidligere. Kolleksjonene skal fungere fra 'desk til drinks'. Vi drømmer om at kundene ikke nødvendigvis kjøper en definert look, men at han blander oss med alt annet.

Mia rører i kaffen, og tar en slurk. Det er få timer til showet starter, og hun er overraskende rolig.

Så du denne: Vinn festival-pass for deg og en venn

 • Forventningene til i kveld? Du spør vanskelig… sier hun, og ler.

 • Mine forhåpninger er å inspirere våre egne her på huset, men også resten av publikum. Våre visjoner om detaljer, styling, lyssetting, fargekombinasjonene – helheten. Det er helheten bak merkevaren vår jeg ønsker å formidle. Jeg vil motivere, inspirere og wow’e!

Mia kommer brått inn på den skandinaviske bølgen, som plutselig en hel verden ønsker å være en del av disse dager.

 • Vi ser at det er flere som ønsker den skandinaviske livsstilen om dagen. Om en person kjøper en skjorte fra oss i Singapore, tror jeg kunden kjøper mer enn bare skjorten. Hun kjøper også en del av livsstilen. Skandinavia er absolutt ettertraktet. Bare se på Skam, sier hun.

 • ”Dritkult. Kødder du” Jeg er hooked, avslutter sjefsdesigneren.

*Vi gjør oppmerksom på at deler av kostnadene i forbindelsen med denne artikkelen, er dekket av Samsøe&Samsøe. Alt som publiseres, er likevel vurdert på et fritt og uavhengig journalistisk grunnlag.

It-jentene elsker det danske merket
© Samsøe&Samsøe