vinterjakke
© Anna Stokland/Produsentene

Dette er sesongens fineste vinterjakker

Kulda er her, og vi har startet jakten på sesongens aller fineste vinterjakke. Her er våre favoritter!

VINTERJAKKER

Endelig er årstiden her, noe som også betyr at det er tid for årets vinterjakker. Butikkene har begynt å få inn modellene som preger sesongen, og vi har plukket ut favorittene våre.

I år har catwalken vist både fuskepelser, trench-coats, jakker med shearling-krage, bomberjakker og boblejakker. Det kan vært fort gjort å gå seg vill i jungelen av vinterjakker, men det er også derfor vi har plukket ut vår favoritt innenfor hver eneste kategori. Vi har blant annet funnet årets fineste jakke fra Svea, en jakke som passer ekstremt godt i Norge fra Berghans, sesongens it-jakke fra Isabel Marant og et budsjettkupp fra Bikbok.

Dette er våre favoritter:

fuskepels Monki

Gå for en teddy bear-jakke i fuskepels.

© Produsenten

FUSKEPELS

Det går sjelden en sesong uten at man ser fuskepelsen i butikkene, og det er ikke uten grunn. Vinterjakken er utrolig flatterende, og den er like fin å bruke til hverdagen som over skuldrene når du skal i selskap. Den kommer i alle farger, varianter og snitt - men i år har vi valgt å gå for en dyp bruntone, og som har både hette og gode, store lommer. Vi elsker også lengden, som gjør at man kan holde varmen selv om minusgradene kommer.

Fuskepels fra Monki, 900 kroner

Svea jakke

En boblejakke kommer alltid godt med om vinteren, særlig en vinterjakke fra Svea.

© Produsenten

BOBLEJAKKE

Er du en frysepinn, og vil sikre deg en varm vinter foreslår vi at du går til innkjøp av en real vinterjakke. Jakke fra Svea er et sikkerstikk. Modellene koster litt, men til gjengjeld får du en kvalitetsjakke som varer i flere sesonger fremover. I tillegg er de som regel tidløse, slik at de ikke går av moten - og at du kan bruke de til hva enn du vil.

Vi liker fasongen på denne modellen, da den er litt feminin i trekkene. Boblejakker har en tendens til å være voluminøse og litt maskuline, men denne vekket likevel oppsikt. Om du synes den er for stor, kan du style den med et belte rundt livet.

Jakke Svea, 4999 kroner

Berghans jakke

Gå for en cape denne sesongen.

© Produsenten

KAPPEN

Ponchoen, eller cape'en, er på ny trendy i år. Den kan styles på utallige måter, samtidig som den er svært feminin og passer godt når du skal noe annet enn på jobb. Vi fant en utrolig fin modell fra Berghans, som både er flatterende, men også svært god til norsk klima. Jakken kan trekke litt, da den ikke er 'lukket', så sørg for å gå til innkjøp av en varm og god ullgenser som du bruker under, så du ikke blir frossen.

Jakke fra Berghans, 2100 kroner

Zara jakke

Velg en sprakende farge som lyser opp årstiden.

© Produsenten

DEN RUTETE KÅPEN

Ruter er uten tvil en av de mest trendy mønstrene denne sesongen, og de kommer ikke bare på klær, men på alt av tilbehør også. Vi ønsker oss en rutete kåpe i en sterk fargetone som synes i vintermørket - en vinterjakke som er pen å se på, men som likevel varmer. Modellen fra Zara er rimelig, pen og varmer da den er lang.

Kåpe fra Zara, 649 kroner

jakke gestuz

En pen og tidløs jakke som aldri går av moten.

© Produsenten

VAFFELJAKKE

En vaffeljakke var tidligere forbeholdt de på vestkanten, gamle gubber eller jenter som hadde hest som hobby - en posh jakke med andre ord. Nå er den pene vinterjakken trendy, og å se i en rekke ulike butikker. Jakken til Gestuz er likevel vår favoritt, da vi liker det originale snittet som er både kult og trendy. Den skiller seg uten tvil ut i mengden, og er perfekt på vei til jobb, i en middag eller en tur ute på byen. Om du vil piffe opp jakken, blir den ekstra feminin med et belte rundt livet.

Vaffeljakke fra Gestuz, 1499 kroner

jakke helly hansen

Skal man tenke på værforholdene her til lands, er dette riktig jakke.

© Produsenten

ANORAKKEN

En vinterjakke som er verdt å bruke noen penger på er anorakken. Vi har funnet en fin modell fra Helly Hansen, et merke som virkelig holder det de lover når det kommer til kvalitet. Den er perfekt på en årstid som dette, og selv Helly Hansen har oppgradert jakkemodellene sine til det bedre. Anorakken er både feminin, pen og anvendelig - særlig i vårt klima. Det er kanskje ikke jakken du bruker til fest, men et must om vinteren.

Jakke fra Helly Hansen, 2499 kroner

jakke isabel marant

Gå for en leken og cowbow-inspirertjakke alla Isabel Marant.

© Produsenten

SEMSKET JAKKE

Isabel Marant designer klær for kvinner som tør å bruke klær som fremkomstmiddel i karriereveien. Stilen er chic, feminin og kul - og passer en jente som ikke er redd for å skille seg ut, og som liker god design og kvalitet. Cowboy-stilen er fremtredende i år, og det er akkurat derfor vi har latt oss inspirere av denne vinterjakken. Den er kanskje ikke sesongens varmeste, men med en ullgenser eller ullundertøy er den likevel varm nok. Vi elsker frynsedetaljene som er med på å piffe opp en vinterjakke som dette.

Jakke med frynser fra Isabel Marant, ca 14 000 kroner

jakke bikbok

Denne modellen er en av sesongens mest trendy jakker.

© Produsenten

Sherlingjakke

Den ikoniske sherlingjakken gjør et comeback denne sesongen, og en rekke motehus har allerede designet sin variant. De kan være svindyre, men er du heldig kan du gjøre noen budsjettkupp, enten på en av kjedebutikkene eller på et loppemarked. Jakkene er nemlig å se overalt på ulike vintagebutikker og loppemarkeder verden over.

Vi falt pladask for vinterjakken fra Bikbok, som både er rimelig, ser utrolig bra ut, passer under alle vintermånedene og har fine fargekombinasjoner. Er du ute etter en jakke som ser bra ut, men likevel har den klassiske looken tror jeg vi har funnet vinterjakken for deg.

Sherlingjakke fra Bikbok, 699 kroner

jakke Samsøe & Samsøe

Gå for en trendy og iøynefallende jakke denne sesongen.

© Produsenten

Dyreprint

Selv om det er tryggest å gå for en ensfarget vinterjakke, er det alltid gøy å leke med forskjellige mønter og farger. Vi stemmer for en leopard-kåpe denne sesongen, da dyreprint er i vinden. En kåpe som dette er perfekt å bruke om man skal i middag, eller andre pene tilstelninger. Miks med andre mønster for en leken stil, eller gå for et ensfarget antrekk om du vil tone ned resten av antrekket. Om du er i tvil om leopard-print er noe for deg, er sebra- og slangeskinnmønster like hot. Gå etter din egen smak, og finn det du liker best.

Fuskepels fra Samsøe & Samsøe, 2199 kroner

bomber jakke

Fra sommer til vinter - med en varm ullgenser under blir denne vinterjakken av favoritt i vinter.

© Samsøe & Samsøe

Bomberjakke

Bomberjakken har vært i motebildet i mange tiår. Den forandrer seg stadig, på grunn av ulike sjefsdesignere og influencerne som styler den på ulike måter. For at den skal kalles en vinterjakke bør den ha litt lengde, som denne modellen fra Lovechild 1979. En bomber er ofte tynn i stoffet, og egner seg ikke når det er minusgrader. Styler du denne med en tykk ullgenser under, er det ingen sak å holde på varmen. Vi liker den militærgrønne tonen, som passer fint sammen med andre enkle fargetoner.

Bomberjakke fra Lovehild 1979, 3795 kroner

kåpe toteme

En klassisk kåpe er aldri feil - uansett årstid.

© Produsenten

Kåpe

Enhver fashionista trenger en pen og klassisk kåpe i garderoben. Det er det enkleste plagget man kan kaste over skuldrene om man skal i en middag, eller andre pene tilstelninger. En klassisk kåpe bør være i god kvalitet slik at den holder i mange år. Fargen bør være enkel, som grå, sort eller beige - og lengden bør rekke under knærne, slik at den kan brukes gjennom hele vinteren. Vi elsker de dobbeltspente knappene på denne modellen, som får looken til å bli ekstra elegant og stilsikker.

Kåpe fra Toteme, ca 7000 kroner

kamelkåpe H&M

Elegant og klassisk - vi elsker kamelkåpen!

© Produsenten

Kamelkåpe

Leter du etter en sikker vinner som aldri går ut av motebildet, er den klassiske kamelkåpen noe for deg. Det er noe med fargetonen, med snittet og den elegante utstrålingen som gjør at den passer til absolutt alle, uansett stilart eller smak. Vil du at den skal være ekstra feminin, kan den styles med et annet belte. Vil du at den skal være mer maskulin, kan man gå for en variant som er mer boksete og oversized. Det er også ekstra pent med dobbeltspenn, noe som gjør vinterjakken mer spennende.

Kamelkåpe fra H&M, 1999 kroner

Dette bør du vite før du kjøper vinterjakke:

Den er ingen tvil om at en jakke av dun er en sikker vinner, men det finnes forskjellige typer og blandinger.

– Det vanligste er å bruke dun fra enten ender eller gjess. Siden gjess er større enn ender, har de større og kraftigere dun som isolerer og varmer mer enn andedun, forteller Ole Holden, Country Manager i J.Lindeberg Norge.

– Ellers er det viktig å passe på at produsenten følger alle krav til både dyrevern og miljø for å sikre seg den beste kvaliteten. Sjekk om merkelappen har en såkalt GR-kode som sikre at alt er gjort riktig før du bestemmer deg, tipser han.

Hvor mye dun bør det være i en jakke for at den skal anses som varm nok?

– Det vil alltid være et blandingsforhold mellom dun og fjær i dunjakker. Dun har en enestående isoleringsevne, og fjær blandes inn for å holde dunet samlet. Fjærene sørger for god fukttransport og fuktbeskyttelse.

– Andelen dun kontra fjær er med på å bestemme de varmeisolerende egenskapene, og alt etter hva slags behov man har. Personlig mener jeg at en jakke bør bestå av 80 prosent dun for at den skal kunne anses som varm nok. Desto større andel dun, jo lettere er også jakken, forteller Ole.

– Det finnes også forskjellig kvalitet på dun som gjerne blir målt i "Fill Power". Gå for en jakke med over 600 fp.

Hvilken vinterjakke er mest beskyttende når det kommer til regn og fukt?

– Dun har ikke spesielt gode varmeegenskaper når det blir vått. Da ”kollapser” materialet, og isolasjonseffekten svekkes. Under slike forhold vil syntetisk dun være et bedre alternativ. Om man vil kjøpe en dunjakke til bruk i områder der det er mye regn, bør man passe på at den er vanntett eller sterkt vannavstøtende slik at dunet i jakken ikke blir vått.

Hvordan vasker man en dunjakke?

  • Moderat risting av jakken vil hjelpe på luftgjennomstrømningen, men det er også viktig at dunet får restituert.
  • En runde i tørketrommelen på svak varme holder om vinterjakken ikke er alt for skitten.
  • Å vaske jakken med et dunvaskemiddel vil gi normal fukt til dunet, men det mest optimale er å putte den i en tørketrommel med et par tennisballer for å ”fluffe” opp jakken.
  • Bruk kun dunvaskemiddel for ikke å ødelegge de naturlige oljene dunet er behandlet med.
  • I tillegg bør dun oppbevares på et kjølig sted utenfor direkte lys.