Caroline Berner Kühl, en vintagesamler fra København
© Jette Jørs

Slik finner du de beste vintageskattene

Den danske kunstformidleren Caroline gir sine beste tips til hvordan du finner vintageskattene ingen andre har!

Når kunstformidler Caroline Berner Kühl (28) går på vintagejakt, er det nøye utvalgte ting fra designere som Gianni Versace, Yves Saint Laurent og Roberto Cavalli hun er på utkikk etter. Og spesielt ett plagg fra 90-tallet bidrar til å gi basisgarderoben hennes et glamorøst og personlig preg.

DU KJØPER STORT SETT HIGH END-VINTAGEKLÆR. HVA ER SPESIELT MED DET?

– Det er litt som en skattejakt, hvor du finner ting som forteller historier fra en svunnen tid. Det liker jeg. Og med high end-merker får du stort sett mye for pengene. Kvaliteten er like god som i dag – ofte bedre. Generelt synes jeg også det er viktig å ta stilling til hvor klærne våre faktisk kommer fra. Det er en sinnsyk overproduksjon i tekstilbransjen i dag, og vintage føles langt mer bærekraftig.

Shoppingtips fra en vintagesamler

Veske i bohemstil, funnet i New York

© Jette Jørs

HVILKEN STIL KLER DU DEG HELST I?

– 70-talls for en glamorøs look, men også når jeg vil ha noe enkelt som et par vide bukser og en enkel t-skjorte. Jeg liker også 90-tallet, men det er egentlig mest fordi designere som Gianni Versace, Jean Paul Gaultier og John Galliano skapte noen fantastiske ting i den perioden.

Her er fem måter å bruke beltet for en mer spennende hverdagsstil!

Shoppingtips fra en vintagesamler

Et av Carolines kupp er et par jeans fra Ungaro som hun fant i New York. De kostet et liten formue, men eieren av butikken forbarmet seg over engasjementet og Caroline fikk dem til femti dollar. T-skjorten er kjøpt i en souvenirbutikk.

© Jette Jørs

HVILKE MERKER GÅR DU HELST FOR?

– Ingen spesielle, men jeg har en tendens til å falle for fantastiske ting fra Yves Saint Laurent. Han var legendarisk. Jeg kunne for eksempel kjøpt hele Safari-kolleksjonen hans vintage, men det hadde nok kostet en hel formue.

HVORDAN BRUKER DU VINTAGEKØPENE DINE I STYLINGEN?

– Helst med jeans, en t-skjorte og en hettegenser. Jeg liker å mikse vintage med mer basisplagg, slik at jeg ikke ender opp med å ligne på en utstillingsdukke.

Sjekk ut Elin Klings beste stylingtips!

Shoppintips fra en vintagesamler

Et av Carolines beste kjøp er et 80-talls vintageskjørt fra Yves Saint Laurent.

© Jette Jørs

HVOR SHOPPER DU VINTAGE?

– Hvis jeg hadde mulighet, hadde jeg kjøpt alt de har på Allan and Suzi i New York. Eieren var en eldre, rynkete mann, som alltid gikk i en grå hettejakke og hadde det kuleste 80-tallsgarnet. De måtte dessverre stenge, men jeg hadde gjerne støttet dem om jeg kunne. Her i København drar jeg alltid på Time´s Up vintage. Den butikken har alt – fra en enkel hvite silkeskjorte til gode denimjakker og vakre kjoler.

HVA ER DITT BESTE KJØP?

– Et rosa og lyseblått skjørt fra Yves Saint Laurent som jeg fant i Time´s Up. Det har egentlig ingen spesiell historie, men er bare sykt fint. En annen ting jeg elsker er Ines de la Fressange-blazeren min fra Allan and Suzi.

Shoppingtips fra en vintagesamler

Caroline Berner Kühl i en 90-tallsblazer fra Ines de la Fressange i New York, som hun typisk styler sammen med en t-skjorte og et par jeans, slik at looken ikke blir for spjåkete.

© Jette Jørs