
Slik gjør du bunaden klar til 17. mai
Slik stryker du bunadskjorten, pusser bunadsølvet, fjerner flekker og blir klar til 17. mai!
Av3. Slik pusser du bunadsølvet
Bunadsølvet har vært pakket ned en god stund, og da gjelder det å ta det opp i hvert fall to dager før dagen slik at du kan få pusset det skikkelig. Slik går du frem steg for steg:
- Bruk en liten børste, ta for eksempel en tannbørste.
- Bland sammen lunkent vann, Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann du bruker.
- La bunadsølvet ligge litt i vannet, før du tar det opp og pusser det forsiktig med den lille børsten.
- Tørk forsiktig med en klut.
- Fullfør tørkingen med en hårføner.
Husk at det er forskjell på bunadsølv - denne metoden kan ikke brukes på alle typer. Hvis du har oksidert bunadsølv som er mørkere, bør du høre med en gullsmed om hvordan ditt bunadsølv bør pusses.
6. Slik stryker du bunadskjorten
De fleste bunadskjorter er av lin, og må derfor alltid strykes, men det er noen ting som er viktig å huske på når det kommer til stryking av linskjorter.
Lin tørker ikke like fort som bomull og andre stoffkvaliteter, så om du skal vaske den først burde du gjøre det i god tid før nasjonaldagen slik at den rekker å bli tørr. Når du stryker lin, må du bruke middels varme, eller lin-funksjonen på strykejernet. Hvis du ikke er vant til å stryke, kan det være lurt å legge et tørkle eller en tynn håndduk mellom jernet og skjorten, slik at du ikke får brennmerker. Pass også på at strykejernet er helt rent før du setter i stikkontakten. Du kan også forsiktig spraye på litt vann for å fukte stoffet. Legg mye press på når du stryker denne typen stoff.
Når det kommer til å stryke ermene, så gjelder det å ikke få en presskant. Da kan du enkelt tre armen over den tynneste delen av strykebrettet, og stryke i vei. Da vil du få en rund og fin arm.
8. Flekker på bunadskjorten eller bunaden
Enten det er is etter toget, kake på fest, pølse i brød eller en skikkelig festmiddag kan du være uheldig og søle på bunaden. Da er trikset å være superrask med å stryke over med en klut dyppet i kaldt vann. Ull absorberer ikke ting like fort som annet stoff, så om du er rask nok kan det gå fint. Om flekken ikke går bort kan du prøve en flekkfjerner, men her anbefales det å være veldig forsiktig.
Hvis du søler på bunadskjorten, er det verre. Fruktflekker som saft, vin og ketchup bør fjernes med kokende vann. Kok opp vannet, og slå det gjennom flekken. Flekker av melk, fløte eller kaffe bør fjernes med kaldt vann. Les mer om fjerning av flekker på bunadskjorten, og hvordan du skal vaske den etter bruk hos Norges linforening.
10. Gjør alt klart i god tid før 17. mai
Legg frem alt du trenger dagen før. Ved å gjøre dette kan du kanskje sove et par minutter ekstra, nyte en god frokost og ta deg god tid. Her er en liten sjekkliste:
Bunad og bunadskjorte er strøket og henger fint.
Tilbehør som lue, strømpebukse, veske, sko og bunadsølv er klart.
Fliseklemmene ligger klar til å feste bunadsluen.
Vesken er pakket med gnagsårplaster, kontanter, eventuell sminke, mobiltelefon og nødlader.
Mat og drikke som du skal ha med på en eventuell frokost er ferdig laget og står klar i kjøleskapet sånn at du bare kan ta det med deg og dra.