Slik stryker du bunadskjorta
© Janka Polliani

Slik gjør du bunaden klar til 17. mai

Slik stryker du bunadskjorten, pusser bunadsølvet, fjerner flekker og blir klar til 17. mai!

1. Gnagsår

Om det er fra bunadsko eller vanlige hæler, så er sjansen for gnagsår på selveste nasjonaldagen stor. Derfor er det lurt å alltid ha gnagsårplaster i veska. Og om skoene er nye bør du ta på gnagsårplasteret før du tar på skoene.

2. Prøv bunaden i god tid før 17. mai

Et helt år har gått, og mye kan skje i løpet av det ene året. Derfor er det lurt å prøve bunaden i god tid før den skal på. De fleste legger inn ekstra stoff i bunaden, slik at den enkelt kan bli sydd ut. Men igjen - her gjelder det å være ute i god tid, for kun profesjonelle kan sy ut en bunad, og de har som oftest lange ventelister før 17. mai.

3. Slik pusser du bunadsølvet

Bunadsølvet har vært pakket ned en god stund, og da gjelder det å ta det opp i hvert fall to dager før dagen slik at du kan få pusset det skikkelig. Slik går du frem steg for steg:

  • Bruk en liten børste, ta for eksempel en tannbørste.
  • Bland sammen lunkent vann, Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann du bruker.
  • La bunadsølvet ligge litt i vannet, før du tar det opp og pusser det forsiktig med den lille børsten.
  • Tørk forsiktig med en klut.
  • Fullfør tørkingen med en hårføner.

Husk at det er forskjell på bunadsølv - denne metoden kan ikke brukes på alle typer. Hvis du har oksidert bunadsølv som er mørkere, bør du høre med en gullsmed om hvordan ditt bunadsølv bør pusses.

Håndplukket til deg

4. Slik oppbevarer du bunadsølv

Når nasjonaldagen er overstått, er det viktig at du pakker ned sølvet i spesialposer du får kjøpt hos forhandlere. Da holder bunadsølvet seg bedre.

Hvis bunadsølvet er sydd fast i stakken eller beltet, må sølvet taes av.

Gullsmed Thomas Heyerdahl fraråder å bruke gummistrikk når du pakker ned bunadsølvet. Gummistrikken inneholder svovel som gjør at sølvet oksiderer, og som i etterkant kan være vanskelig å få vekk. Om skaden har skjedd, må sølvet leveres inn til gullsmeden for å få fjernet de skjemmende, mørke flekkene!

5. Rens bunadsølvet grundig etter noen år

Ja, du kan gjerne pusse bunadsølvet selv, men etter noen års bruk anbefales det å levere inn bunadsølvet for rens til gullsmeden i god tid før du skal bruke det slik at de får tid til å polere og pusse sølvet.

6. Slik stryker du bunadskjorten

De fleste bunadskjorter er av lin, og må derfor alltid strykes, men det er noen ting som er viktig å huske på når det kommer til stryking av linskjorter.

Lin tørker ikke like fort som bomull og andre stoffkvaliteter, så om du skal vaske den først burde du gjøre det i god tid før nasjonaldagen slik at den rekker å bli tørr. Når du stryker lin, må du bruke middels varme, eller lin-funksjonen på strykejernet. Hvis du ikke er vant til å stryke, kan det være lurt å legge et tørkle eller en tynn håndduk mellom jernet og skjorten, slik at du ikke får brennmerker. Pass også på at strykejernet er helt rent før du setter i stikkontakten. Du kan også forsiktig spraye på litt vann for å fukte stoffet. Legg mye press på når du stryker denne typen stoff.

Når det kommer til å stryke ermene, så gjelder det å ikke få en presskant. Da kan du enkelt tre armen over den tynneste delen av strykebrettet, og stryke i vei. Da vil du få en rund og fin arm.

7. Hvis det er meldt regn

En tykk ullstakk og regn er kanskje ikke verdens beste kombinasjon. Stakken blir med en gang mye tyngre, og våt ull lukter heller ikke noe særlig. Derfor er paraply smart å ha med seg. Og når du først har investert i en bunad til flere tusen kroner, kan du like gjerne gå for en paraply som matcher bunaden, så føler du deg ekstra fin!

Hvis du ikke finner den perfekte paraplyen til din bunaden er trikset å gå for en helt sort eller mørk blå paraply.

Paraplyene koster 745 kr, og du kan se flere varianter her!

8. Flekker på bunadskjorten eller bunaden

Enten det er is etter toget, kake på fest, pølse i brød eller en skikkelig festmiddag kan du være uheldig og søle på bunaden. Da er trikset å være superrask med å stryke over med en klut dyppet i kaldt vann. Ull absorberer ikke ting like fort som annet stoff, så om du er rask nok kan det gå fint. Om flekken ikke går bort kan du prøve en flekkfjerner, men her anbefales det å være veldig forsiktig.

Hvis du søler på bunadskjorten, er det verre. Fruktflekker som saft, vin og ketchup bør fjernes med kokende vann. Kok opp vannet, og slå det gjennom flekken. Flekker av melk, fløte eller kaffe bør fjernes med kaldt vann. Les mer om fjerning av flekker på bunadskjorten, og hvordan du skal vaske den etter bruk hos Norges linforening.

9. Hovne og vonde ben

Det er ingen hemmelighet at nasjonaldagen kan tære på bena. Noen opplever til og med hovne føtter etter en lang dag, spesielt hvis det er varmt, og da er anklene og leggene ekstra utsatt. For å unngå dette kan kompresjonsstrømper være et godt alternativ. Heldigvis er bunaden lang, så ingen ser strømpene.

10. Gjør alt klart i god tid før 17. mai

Legg frem alt du trenger dagen før. Ved å gjøre dette kan du kanskje sove et par minutter ekstra, nyte en god frokost og ta deg god tid. Her er en liten sjekkliste:

  • Bunad og bunadskjorte er strøket og henger fint.

  • Tilbehør som lue, strømpebukse, veske, sko og bunadsølv er klart.

  • Fliseklemmene ligger klar til å feste bunadsluen.

  • Vesken er pakket med gnagsårplaster, kontanter, eventuell sminke, mobiltelefon og nødlader.

  • Mat og drikke som du skal ha med på en eventuell frokost er ferdig laget og står klar i kjøleskapet sånn at du bare kan ta det med deg og dra.