Slik unngår du kopier når du handler vintage

Liker du å handle vintage og brukte designerskatter? Få tips fra ekspertene på hva du skal se etter for å unngå kopiene.

Det finnes mange steder man kan kjøpe brukte ting fra store designermerker. I tillegg til å kjøpe ting fra bruktbutikker kan man finne brukte ting på for eksempel Finn.no, Bloppis.no, forskjellige grupper på facebook og på loppemarkeder. Men hvordan vet man egentlig at varen er ekte, og hva burde man se etter når man handler brukt?

Elise Dingstad og Ellen Marie Garåsen fra vintagebutikken Frøken Dianas Salonger på Grünerløkka i Oslo tar inn varer fra utlandet, og håndplukker alle varene selv. Her er deres fire beste tips på å unngå falske kopier:

Spør alltid etter bevis

– Det er som oftest i de mer seriøse vintagebutikkene man kan finne fine designervarer. Privatpersoner som selger på Finn.no kan også være bra, men spør etter kjøpskvittering, orginalemballasje og hvor de har kjøpt det. Vi ville ikke kjøpt en Chanelveske til mangfoldige tusen fra en privatperson som har kjøpt den i New York og kun fått beskjed om at den er ekte uten serienummer eller lignende i vesken.

Se på pris

– Prisen gir deg første hint. Er det for billig, er det nok ikke ekte (ja, det ER for godt til å være sant).

Se godt på kvaliteten

Det kan være en god idé å dra innom en butikk hvor de selger vesken ubrukt først, for å inspisere den å se hvordan den virkelig ser ut når den er ekte.

– Det skal være god kvalitet på sømmer i stoffer og skinn, og mønsteret skal aldri være brutt i sømmen. Sømmene er alltid fine og jevne på ekte varer. Det er også som oftest logo-merker og merkelapper på flere steder, og vesker har ofte referansenummer. Det med referansenummer gjelder da faktisk ikke på alle de eldste tingene. Vi har en ekte Louis Vuitton veske fra 60-tallet i butikk nå, og den er uten særlig merking.

Vær obs på disse merkene

Det er enkelte merker det kopieres mer av enn andre, og drar man til noen steder i utlandet blir man oversvømt av slike kopier.

– Klassiske Chanelvesker, Diorvesker med det kjente mønsteret, og kopier av alt av Louis Vuitton florerer det av!

© Frøken Dianas salonger

Frøken Dianas Salonger

Har blitt lurt selv

Fløyel og Kanari er en vintage-butikk som ligger på Frogner i Oslo, og er en perfekt butikk å gå på skattejakt i. Her selges det blant annet vintage Mulberry og Armani, samt andre skatter man kan drømme seg bort i.

Driver av Fløyel og Kanari, Jenny Juve, forteller at hun har blitt lurt av falske kopier selv noen ganger.

– Jeg bestiller varene mine fra rundt om i hele verden, siden jeg ikke har tid til å reise rundt selv. Og jeg har blitt lurt noen ganger, men det har jeg lært av. Man skal være forsiktig med hvor man bestiller fra, og man må inspisere plagget eller vesken nøye før man kjøper det.

Hvis det står at vesken eller skoene man kjøper er i skinn, burde man vite nok om skinn sånn at man vet akkurat hvordan det skal være. Det samme gjelder med sømmene på det man eventuelt skal kjøpe.

– Med årene har jeg blitt veldig god på å kjenne forskjellen på om noe er ekte eller uekte, og det tror jeg er noe alle kan lære. Man kan faktisk kjenne det på plagget eller vesken, om man har nok erfaring med det, forteller Juve.

Fløyel og Kanari