Slik utvider du dine skinnsko
© Victor Jones

Slik utvider du skoene dine så de passer bedre

Gnagsår, blemmer og ømme føtter - Du eier sannsynligvis et par sko som er litt for små. Vi gir deg fire enkle triks til å utvide skoene så de passer perfekt.

Hvordan utvider man sko?

Du kjenner sikkert scenarioet: du har kjøpt et lekkert par nye sko som du gleder deg til å bruke – men etter kort tid må du konstatere at skoene rett og slett er for små og gjør vondt å gå med.

En dag i for små sko er en sikker vei til blemmer, gnagsår og ømme føtter – og ikke minst er det ergerlig når et flunkende nytt par sko ikke er gode å gå i. Men før du kvitter deg med skoene som er for små bør du prøve disse fire enkle triksene som kan hjelpe deg med å utvide skoene dine.

Gjør skoene større med hårtørker og et par tykke sokker

Finn dine tykkeste sokker og ta så på skoene som er for små. Ta hårføneren skru på varmen og hold den over skoene dine i 30 sekunder. Vær særlig oppmerksom på områdene på skoene som strammer og hold hårføneren konsentrert på disse områdene. Vri og beveg føttene mens du bruker varmen fra hårføneren. Slå av hårføneren og gå rundt i skoene mens de avkjøles. Ta av sokkene, prøv skoene igjen, og de skal være utvidet. Hvis ikke, gjenta prosessen til du føler at skoene dine er komfortable.

Bruk en plastpose til å utvide sko

Denne metoden er best til sko som strammer på den forreste delen av foten.

Alt du trenger er en plastpose og vann, Fyll ca to desiliter vann i to plastposer, avhengig av størrelsen på skoene du ønsker å utvide. Putt en pose med vann ned i hver sko og sørg fo, at de kommer helt ut i spissen av skoene. Nå skal skoene en tur i fryseren. La de stå natten over, så vannet fryser og utvider seg. Ta posene ut og dine sko vil passe mye bedre og er ikke lenger stramme.

Bruk poteter til å utvide sko

Faktisk finnes det en helt alminnelig matvare som du kanskje allerede har i kjøleskapet og som du kan bruke til å utvide skoene dine: nemlig poteter.

Til denne metoden til å utvide sko skal du bruke to poteter som passer med størrelsen på de skoene du vil utvide - og naturligvis litt større enn skoene så de kan utvide seg.

Innen du legger potetene ned i skoene skal de skrelles - og form de gjerne etter hvordan du ønsker at skoene skal utvide seg. Tørk potetene med tørkerull, legg en potet i hver sko og la de stå i omkring 12 timer. Og voila! nå skulle du ha et par sko som ikke strammer mere.

Få hjelp hos en skomaker til å utvide skoene som er for små

Sist men ikke minst kan du gå til en profesjonell skomaker som kan blokke ut alle typer sko i både lengde og bredde. Det er naturligvis mye dyrere enn å bruke de overnevnte metoder, men du ender opp med et par sko som passer føttene dine mye bedre enn før.