Smykkedesigner Jane Kønig: – Grip øyeblikkene

Den nye kolleksjonen til den danske smykkedesigneren er mer enn bare et smykke. Jane Kønig ønsker å minne deg på de små øyeblikkene i hverdagen.

– Vi prøver å skape et legendarisk og eklektisk univers, sier smykkedesigner Jane Kønig, noe hun absolutt har fått til i løpet av hennes karriere. De originale og delikate smykkene hennes har for lengst fått en plass på markedet her hjemme, til tross for at Janne selv er basert i København.

Norske jenter er ikke vanskelig å be når det kommer til smykker med sjel i, som kan relatere seg til mote og som er originale. Det er akkurat dette Jane Kønig har fått til med sitt smykkeunivers.

Den nye kolleksjonen til den danske designeren er inspirert av de små øyeblikkene i hverdagen. En av nyhetene er bokstavene, som man kan mikse og matche som man vil. Kolleksjonen har fått navnet Stardust.

– Vår nyeste kolleksjon skal fungere som en påminnelse om å gripe de gode øyeblikkene i hverdagen. Kolleksjonen består av søte og ricka styles, samt bruk av sitater og bokstaver. Kolleksjonen skal skape bevissthet rundt livet og de små øyeblikkene i hverdagen. Det skal også være en påminnelse om å omfavne livet og nyte hvert et øyeblikk.

Har du en favoritt?

– Jeg tror at min favoritt er smykket Stardust - det er veldig street cool, sier hun.

Leste du? Her er høstens største makeup-trender

Hvordan fant du ut at du ville bli smykkedesigner?

– Jeg var publikum under et forestilling ved Danmarks Designskole. Etter forestillingen satt jeg igjen med utrolig mye inspirasjon - noe som fikk meg til å søke på skolen. Jeg begynte å jobbe med opptaksprøven min, og samme år kom jeg inn på utdannelsen som klesdesigner. Det var fire fantastiske år. Da jeg var ferdig med skolen, hadde alt arbeid rundt metall blitt noe jeg ønsket å fortsette med - og smykker ble en stor del av livet mitt.

I dag har Jane Kønig jobbet under sitt eget merke i over 15 år siden. Et av signatursmykkene er det runde og minimalistiske anhenget med inngravert bokstav. Janne er ikke alene på smykkemarkedet. Det er mange som kniver om førsteplassen, derfor har Janne måttet jobbe mye med å finne ditt DNA for å komme gjennom nåløyet.

– Jeg tror at smykkemarkedet i Skandinavia har begynt å smelte mer med de resterende landene i Nord-Europa. Verden er blitt "mindre" og vi kommer nærmere hverandre - også når det gjelder mote, sier hun, og legger til at det ikke er lett å svare på hvorvidt det er vanskelig å komme gjennom nåløyet eller ikke.

– Det er allerede mange gode smykkedesignere i Skandinavia. Jeg tror det handler om drivkraft. Hvis du har det, blir det bra.

Hvor ser du deg selv om 5 år?

– Det er vanskelig å si hvor jeg ser meg selv om fem år. Det eneste jeg vet akkurat nå er at jeg ser meg selv i firmaet i mange år fremover. Jeg har også hatt andre tanker som omhandler helt andre prosjekter, som prosjekter i den humanitære retning, men også innenfor dyrevelferd. Det er så mye man gjerne skulle ha gjort med alt som skjer rundt omkring i verden, avslutter smykkedesigneren.

Førstkommende tirsdag har du mulighet til å møte Jane Kønig i hennes pop-up shop i Oslo. Begrenset antall plasser på arrangementet, førstemann til mølla gjelder. Meld deg på her!