© Anna Stokland

Denne vinteren fokuserer motehusene på én bestemt kroppsdel

Vi hyller den sensuelle og rå trenden her.

Hvis man tar en titt på catwalken denne sesongen, er skuldrene uten tvil den kroppsdelen som får mest oppmerksomhet.

Motehusenes kjærlighet til skulderpartiet viser seg på to måter: de markante overdimensjonerte skuldrene og den mer diskret versjonen med cut-out detaljer som viser kragebenet eller skulderen. Resten av antrekket holdes gjerne enkelt og minimalistisk, slik at skuldrene blir et statement i seg selv.

Vi er alle klar over at det ikke er første gang skuldrene er i fokus i moteverdenen. Hver gang en større feministisk bølge herjer i samfunnet kan det nemlig ses på den voksende skulderstørrelsen på jakker, bluser og kjoler.

I første omgang fører de markante skuldrene kanskje tankene til 80-tallets overdrevne – og til tider nesten komiske – skulderpute-silhuetter.

Men trenden kan faktisk spores tilbake til starten av 40-tallet, hvor det som følge av krigen var mangel på menn, noe som banet veien for kvinners inntog på arbeidsmarkedet. Skiftet i kjønnsrollene ble så smått også reflektert i kvinnemoten, hvor en av trendene var å imitere de mannlige brede skuldrene man ser i herregarderoben. De brede skuldrene illustrerte altså kvinnenes nye rolle i arbeidsstyrken. Etter krigen vendte mennene tilbake og kvinner ble igjen plassert i husmorrollen. Samtidig ble moten nok en gang ultrafeminin.

Etterhvert som årene har gått har de brede skuldrene med jevne mellomrom vendt tilbake, og med tiden har de blitt et symbol på kvinners likestilling. Denne sesongen er som sagt intet unntak, og vi ser at de markante skuldrene deler oppmerksomheten med de mer underspilte.

Hyll skulderpartiet ditt ved å kle deg i vinterens sensuelle og rå trend.