Dette bør du tenke på før du kjøper vinterjakke

Skal du gå for dun eller syntetfiber? Se hva ekspertene sier!

1 / 11

Sjelden har en jakketrend passet det skandinaviske klimaet bedre enn denne. Dunjakken regjerer fortsatt i trendbildet, og skal helst være oversized, fargerik, varm og ikke altfor dyr - men hva bør man se etter når man er på utkikk etter den varmeste modellen?

Den er ingen tvil om at en jakke av dun er en sikker vinner, men det finnes forskjellige typer og blandinger.

– Det vanligste er å bruke dun fra enten ender eller gjess. Siden gjess er større enn ender, har de større og kraftigere dun som isolerer og varmer mer enn andedun, forteller Ole Holden, Country Manager i J.Lindeberg Norge.

– Ellers er det viktig å passe på at produsenten følger alle krav til både dyrevern og miljø for å sikre seg den beste kvaliteten. Sjekk om merkelappen har en såkalt GR-kode som sikre at alt er gjort riktig før du bestemmer deg, tipser han.

Les også: Mirakelproduktet som fikser huden din på én uke!

Hvor mye dun bør det være i en jakke for at den skal anses som varm nok?

– Det vil alltid være et blandingsforhold mellom dun og fjær i dunjakker. Dun har en enestående isoleringsevne, og fjær blandes inn for å holde dunet samlet. Fjærene sørger for god fukttransport og fuktbeskyttelse. Andelen dun kontra fjær er med på å bestemme de varmeisolerende egenskapene, og alt etter hva slags behov man har. Personlig mener jeg at en jakke bør bestå av 80 prosent dun for at den skal kunne anses som varm nok. Desto større andel dun, jo lettere er også jakken, forteller Ole.

– Det finnes også forskjellig kvalitet på dun som gjerne blir målt i "Fill Power". Gå for en jakke med over 600 fp.

Dun versus syntetiske materialer - hvilken er mest beskyttende når det kommer til regn og fukt?

– Dun har ikke spesielt gode varmeegenskaper når det blir vått. Da ”kollapser” materialet, og isolasjonseffekten svekkes. Under slike forhold vil syntetisk dun være et bedre alternativ. Om man vil kjøpe en dunjakke til bruk i områder der det er mye regn, bør man passe på at den er vanntett eller sterkt vannavstøtende slik at dunet i jakken ikke blir vått.

Hvordan bør en dunjakke vaskes?

– Moderat risting av jakken vil hjelpe på luftgjennomstrømningen, men det er også viktig at dunet får restituert. En runde i tørketrommelen på svak varme holder.

– Å vaske jakken med et dunvaskemiddel vil gi normal fukt til dunet, men det mest optimale er å putte den i en tørketrommel med et par tennisballer for å ”fluffe” opp jakken. Bruk kun dunvaskemiddel for ikke å ødelegge de naturlige oljene dunet er behandlet med. I tillegg bør dun oppbevares på et kjølig sted utenfor direkte lys, avslutter Ole.

Gå enten for et kult streetstyle-uttrykk ved å kombinere boblejakken med en stor strikkelue, stramme jeans og kraftige støvler eller litt mer klassisk ved å bruke jakken til en dressbukse og feminine ankelstøvletter.

Her er 10 vinterjakke-favoritter i butikk nå:

2 / 11
3 / 11
4 / 11
5 / 11
6 / 11
7 / 11
8 / 11
9 / 11
10 / 11
11 / 11