© Amanda Nørgaard

Her er den sporty jakken vi kommer til å se overalt denne våren

I SS22-kolleksjonene har designere sett til sportens verden for inspirasjon – og denne gangen er det baseball som har inspirert en av vårens største jakketrender.

Fra amerikanske colleges og highschools til de internasjonale catwalkene. Det er ikke lenger bare på sporty typer i amerikanske filmer som Grease og High School Musical, at du fremover vil støte på den karakteristiske collegejakken – i SS22-kolleksjonene viste designere som Celine nemlig at jakken hører minst like så mye til på catwalken og i gatebildet.

Det er langt fra første gang vi støter på jakken som også er kjent som en 'varsity letterman jacket'. Jakken har sine røtter helt tilbake i 1865, hvor baseballlaget på Harvard University for første gang sydde 'H'-er på deres gensere og det har over årene så utviklet seg til collegejakken, som vi kjenner den i dag. Mens utgaven i sin tid var av mer enkel karakter, kommer modellen vi ser i dag i både klassiske utgaver og i mer pyntede modeller med eksempelvis flagg og logoer.

"Active wear-trenden tok over for en del sesonger siden og gjorde collegejakken til et plagg som var tillatt til hverdag. Det er mange som før har skapt en look av den nostalgiske jakken, heriblant den ikoniske prinsesse Lady Diana. Den legendariske collegejakken er fortsatt sentralt representert på catwalken hos motehus som Celine og Louis Vuitton, men Hedi Slimane og Nicholas Ghesquiére klarer å gi den ellers sporty jakken et nytt og oppdatert uttrykk med et streif av fransk, feminin laissez faire-attitude. Erstatt jeans og sneakers med et blyantskjørt eller høye hæler a la Lady Di,” sier Costumes danske moteredaktør Annika Zobel Agerled om trenden.

Vi har funnet fire fine versjoner av jakken som du kan se under.