skomode forårsmode sko sommermode 2022
© Anna Stokland

Her er skotrendene som vil dominere våren og sommeren 2022

En ny sesong betyr nye skotrender. Få overblikk over vårens og sommerens største skotrender her.

Med våren og sommeren følger ikke bare lengre og lysere dager, men selvfølgelig også en rekke nye skotrender.

Skomoten de seneste sesongene – og spesielt den seneste høsten og vinteren – har bydd på en lang rekke komfortable skotrender. Men det ser ut til at designerne den kommende sesongen har troen på at 2022 vil by på flere festlige stunder enn de seneste årene med nedstengninger og restriksjoner. SS22-kolleksjonene byr nemlig både på glitter, dekorative detaljer og høye hæler.

Selv om det langt ifra har vært vanskelig å venne seg til det avslappede og komfortable fottøyet, lengter du kanskje også etter å hoppe i et par høyhælte sko – og her er sesongens optimistiske trender helt perfekte.

Under kan du se og shoppe syv av vårens og sommerens største skotrender.

Håndplukket til deg

Ballerinasko

Det er ikke lenger bare Chanel som sverger til de fine ballerinaskoene: I de kommende SS22-kolleksjonene følger motehus som Simone Rocha, The Row og Dior tropp. Ballerinaene, som gjorde et comeback allerede i fjor, ser ut til å følge med inn i den nye sesongen. Skoene er et opplagt valg hvis du gjerne vil tilføre antrekket en fin og feminin touch, uten å måtte stotre rundt i et par sko med tårnhøye hæler. Sesongens utgave kommer i alt fra modeller med rem over vristen til dem med snører rundt om ankelen og fås dessuten i en bred vifte av farger. En perfekt måte å få et fargerikt innslag i antrekket.

Slingbacks med spiss tupp

Sesongens høyhælte sko er denne våren elegante og diskrete – og så kan de nesten ikke bli spisse nok. Det er spesielt skoene med spiss tupp og slingback som gjør seg bemerket i SS22-kolleksjonene. Blant annet Prada og Saint Laurent kommer denne sesongen med deres versjon av de klassiske skoene i form av forskjellige ikoniske modeller, som vi allerede har sett hos motehusene tidligere. Sko med spiss tupp er dessuten en sikker vinner som gjør den ene comebacken etter den andre – så du kan trygt investere i et par denne sesongen med ro i magen.

Plattformsåler

En av sesongens skotrender løfter oss litt opp i luften – og tar oss samtidig tilbake til 70-tallet: De høye plattformsålene har nemlig enda en gang funnet sin vei til catwalken hos motehus som Acne Studios, Sportmax og Versace. Dersom du vil ha høyde på skoene dine, men synes at et par høyhælte stiletter er ubehagelige til en hel kveld i byen, er plattformsålene et fint alternativ. Skoens høyde tilfører antrekket et pyntet uttrykk og så unngår du i tillegg ømme føtter etter en lang kveld ute.

Dekorative detaljer

De jålete av oss kommer til å klappe av glede over sesongens mest dekorative og lekende skotrender, hvor man ikke har spart på detaljene. Mens hælene hos Loewe og Balmain har fått et gøyalt og alternativt uttrykk, skrur Saint Laurent og Tom Ford opp for pynten med påsatte ornamenter, glitter og kraftig rem. De dekorerte skoene er perfekte til en kveld ute – og ved å la skoene dine stå for oppmerksomheten, kan du enkelt kombinere dem med et mer avslappet antrekk. Sjekk også ut designere som Amina Muaddi og March & March hvis du ikke kan få nok av glitter og dekorative detaljer.

Chunky sandaler

Det er også gode nyheter på sandalfronten denne sesongen: De chunky eller kraftige sandalene er nemlig atter en gang på repertoaret. Denne sesongen er det blant annet Proenza Schouler, Hermès og Max Mara, som presenterer sin versjon av den brede og til dels grove sandalen med rem. Selv om de chunky sandalene har vært på programmet de siste vår- og sommersesongene gjør det ikke skoene mindre kule denne våren – og den største fordelen er at du kanskje allerede har et par (eller to) liggende i skapet.

Tresko

Det var nok mange som ikke kunne tro deres egne øyne, da clogs – eller tresko opptrådte på flere catwalks for et par sesonger siden. Og det var nok enda færre som hadde spådd at de praktiske skoene ville følge oss gjennom flere sesonger. Nå er skoene igjen representert blant SS22-kolleksjonene hvor designere som Givenchy, Chloé og danske Ganni viser deres versjon av skoene. Selv om det har vært delte meninger om clogs, kan vi ikke ignorere det faktum at de er et praktisk innslag til skogarderoben – og vi kommer nok til å se mer av dem fremover.

Sandaler med saueskinn

Assosierer du også sauepels med vinter og lave kuldegrader? Det kan det bli gjort om på denne sesongen. I SS22-kolleksjonene viste designere som Fendi og Alturazza nemlig at sauepels til den grad også hører til i vår- og sommergarderoben: Hos begge motehusene gikk modellene nemlig ned catwalken ikledd sauepelsbesatte sandaler. Vi så allerede pelsbesatte sko i høst og vinter, hvor det spesielt var de populære slip-ins som hadde fått en behåret makeover - og trenden følger oss tilsynelatende langt inn i sommeren 2022.