Black Friday - Slik finner du de beste tilbudene
© GettyImages

Black Friday: Slik finner du de beste tilbudene

Under årets shoppedag er det lett å gå på en smell. Vi har snakket med ekspertene om hvordan du går frem for å gjøre de beste kuppene!

Nedtellingen til årets store shoppebegivenhet Black Friday 2017 har begynt. Den 24. november er dagen handelsstanden frister med unike rabatter som får kredittkortene til å brenne i lommene. Om du skal gjøre innkjøp til deg selv, bør du titte etter de tidløse plaggene for den perfekte høstgarderoben eller den perfekte kjolen du kan bruke den kommende festsesongen. For ofte er det lett å la seg rive med når salget begynner, og glemme all fornuft i shoppingrusen.

Vi har snakket med to eksperter om hvordan du som forbruker kan gjøre de beste Black Friday kuppene.

1. Vær tidlig på Black Friday

Om du skulle sette opp en drømmeliste over hva du ønsker deg, eller hvilke gaver du ønsker å kjøpe er det sikkert noen butikker, eller nettbutikker som skiller seg ut. – Vi gjør alltid våre nyhetsbrev-kunder oppmerksomme på Black Friday-tilbudene først, forteller Siv Hege Hillestad, markedssjef hos nettbutikken Coverbrands som vant Gaselleprisen i 2013.

I likhet med mange andre butikker har ulike merker opprettet egne Facebook-events der de kjører eksklusive konkurranser, gir bort premier og informerer om rabattkoder. Å abonnere på nyhetsbrev i nettbutikker med merkene du liker, er kanskje det mest opplagte tipset, men gjør du dette kan du sammenlikne ulike tilbud, og se hvem som gir deg varene rimeligst.

Shopping PARIS

2. Se etter «premium brands»

Kristin Berge er ansvarlig for nettbutikken Lookfantastic.no som selger kosmetikk og sminke. Hun forteller at de forskjellige nettbutikkene operer med forskjellige systemer som gir kunden ulike fordeler. Noen opererer med kundeprogram som gir fordeler til de mest handlende kundene, mens andre behandler alle kunder like uavhengig av antall kjøp, men du har mest å hente på såkalte «premium merker».

– Mange av disse merkene er normalt restriktive med tilbud og rabatter, men Black Friday er et unntak for alle. Da er det helt ok for et merke å gi rabatterte priser uten at det vanner ut brandet, forteller Kristin Berge.

Hun anbefaler også forbrukeren å se etter såkalte multikjøp, og merkingen «rabatt + gave» som hun mener er de tilbudene som gir mest for pengene. Spesielt innen sminkesegmentet er det mulig å gjøre multikupp der du som forbruker selv kan velge en pakke med flere produkter. Dette er også en mulighet for å teste ut merker du er nysgjerrig på. Skulle det vise seg være total skivebom har du i hvert fall ikke betalt full pris for produktet.

3. Velg varer som allerede har en innbakt bonus

Opp mot jul kan du handle julegavesett som består av mange produkter der det alltid er en ekstra bonus med. Plukker du gavesettet fra hverandre, og summerer opp prisen på hvert enkelt produkt, er det alltid penger å spare.

Tradisjonelt startet Black Friday som en salgsdag blant elektronikk – og retailbransjen for å unngå å brenne inne med gamle modeller. Her er det også mye penger å hente på gamle modeller, men sjekk blant tilbudene før Black Friday, så du vet hvilke modeller det er snakk om. Cyber Monday er i likehet med Black Friday en salgsdag, og skulle du oppdage at varen du kjøpte på fredag er rimeligere på mandagen, kan du kreve tilbake differansen om produktet ble solgt med en prisgaranti.

Huskeliste for å kuppe de beste salgene på Black Friday:

  • Meld deg på nyhetsbrev hos dine favorittbutikker for å få rabattkodene du trenger.
  • Se etter tilbud på Facebook.
  • Se etter «premium brands» der du har mest å hente, men husk at når det gjelder kosmetikk har produktene en holdbarhetstid på opptil to år.
  • Se etter «mulitkjøp» om du vil velge fritt, og kanskje teste nye merker.
  • Skal du kjøpe noe i øvre prisklasse bør du ha en plan på hva du egentlig trenger, og se etter tilbud på de nyeste modellene.
  • Se hvilke butikker som har merker du ikke har testet før, og se om disse kommer på salg.
  • Registrer deg i nettbutikker som selger varene du har mest lyst på. Så sparer du tid, og rekker kjøp med kort frist.
  • Dropp kjøp som uansett kommer på salg før jul, og til dumpingpriser i januar, som f.eks. julepynt, klær, barneleker, bøker og klær fra billigkjeder.
  • Lommeboken, og kanskje enda viktigere miljøet har nytte av fornuftig shopping, så se etter kvalitet som du faktisk trenger, og som varer lenge.