pandora smykker
© Getty Images & Produsentene

- Vi ønsker å videreføre lekenheten som Pandora står for

Vi har tatt en prat med Pandoras italienske sjefdesignere Filippo Ficarelli og Francesco Terzo. Pandora har gjort eksklusive smykker demokratiske, og den danske giganten er blant verdens mest kjente smykkemerker.

Populariteten til merket er noe vi i Skandinavia bør være mer stolte av enn vi tilsynelatende er, mener sjefdesignerene Filippo og Francesco. De vil vise at charms er mer enn et anheng, og i deres tredje kolleksjon Pandora Garden møter Danmark, Italia og Thailand hverandre med sommerfugler, marihøner og firkløver, tie-dye og – selvfølgelig – charms.

Dere har vært sjefdesignere for Pandora siden 2017. Hva er det ved merket som fascinerer dere?

– Pandora kombinerer etikk, kvalitetshåndverk og priser som gjør dem tilgjengelig for mange. Med materialer som gull og sølv hører smykkene selvsagt til i luksusverdenen, men Pandora klarer allikevel å gjøre det både eksklusivt og inkluderende – nettopp fordi charm-konseptet inviterer forbrukeren inn i designfasen. Dette er unikt for smykkemerket. Vi ønsker å videreføre lekenheten som Pandora står for, som har gjort at forbrukerne over hele verden blir medkreatører i stedet for bare … ja, forbrukere. Vi håper også å få frem at Pandora er så mye mer enn et charm-merke. At dette er en tidløs smykkevirksomhet.

pandora smykker

Hager har inspirert Filippo og Francesco i deres tredje kolleksjon for Pandora.

© Getty Images & Produsentene

Hvordan gjør dere det?

– Ved å være litt mindre lineære i designen vår. I det siste har fokuset hovedsakelig vært på armbåndene, men vi har jobbet med å lage Pandoras DNA – charmsene – til noe mer, noe annerledes. Vi viser hvordan en charm for eksempel kan brukes i en ørering eller i et halskjede.

En ring kan også brukes som et anheng, og en ørering kan kombineres med en annen ørering, og dermed personliggjøres smykkene. Å fokusere på individuell styling er en generell trend innen smykker, men vi utvider den lekenheten Pandora allerede symboliserer og viser at lek også gjelder for alle våre smykker.

I Asia og USA er de helt enige om at Pandora er mer enn charms. Derfor ser vi det som en viktig del av vårt arbeid å bringe litt italiensk stolthet inn i den danske merkevaren. Det er faktisk ganske sprøtt at verdens mest kjente smykkevirksomhet, som forhandles i over 100 land og over seks kontinenter, er skandinavisk.

Hvordan er det å jobbe i en såpass internasjonal virksomhet?

– Ekstremt inspirerende og noen ganger utfordrende, fordi vi må tenke på mange ulike kulturer og språk på en gang. En blomst kan symbolisere en ting i Hongkong, og noe helt annet i Mexico. Derfor har vi også begynt å målrette kolleksjoner inn mot spesifikke markeder.

I Kina lanserer vi for eksempel Peach Blossom-kolleksjonen, og i forbindelse med det kinesiske nyttåret har vi laget smykker som kun er for den kinesiske forbrukeren. Som italienere er det nok ganske naturlig for oss å bli kjent med tradisjonene fra forskjellige kulturer. Vi kommer fra et land med en lang historie og en kulturell stolthet.

Og det samme gjelder for Danmark og Thailand. I vårt daglige liv som sjefdesignere for Pandora, pendler vi mellom hovedkontoret i København, vårt kreative kontor i Milano og vårt innovasjonssenter i Bangkok. Vi har ansatte fra hele verden, og er tilhengere av tanken om at kreativitet blomstrer best i mangfold.

pandora smykker

Som global virksomhet tenker Pandora på andre høytider enn jul og Valentine’s Day – de har nylig designet en charm i anledning kinesisk nyttår.

© Getty Images & Produsentene

Apropos blomstring, den nye kolleksjonen deres heter Pandora Garden. Hva står den for?

– Det er en kolleksjon der vi har eksperimentert enda mer med teknikker, materialer og detaljer. Blant annet har vårt team i Bangkok utviklet en tie-dye-funksjon som vanligvis brukes i klestrykk. Som navnet antyder, er kolleksjonen inspirert av hager med fire charms: blomsten, sommerfuglen, marihønen og firkløveren. Dette er ikoner som symboliserer det unike – akkurat som ingen dyr eller planter er like, ei heller mennesker.

Vi vil fremheve og understreke den symbolikken. I tillegg er hagen en naturlig inspirasjon for oss fordi det å ivareta verdens ressurser er en stor del av Pandoras identitet. Vi prøver å sette nye standarder for smykkebransjen med en grønn profil, så det er naturlig for oss å se på naturen for inspirasjon, og for å fremheve den moderne kvinnens personlighet. Eller den moderne mannen, for den saks skyld.

Vi designer først og fremst for kvinner, men vi prøver også å tenke på designen vår som unisex – for eksempel passer den blå sommerfuglen vår perfekt sammen med en denimjakke for menn.